De twee grootste titelkandidaten op voorhand in de Hoofdklasse B staan zaterdag op Nieuw Zuid tegenover elkaar. Quick Boys ontmoet Noordwijk dat nog geen punt liet liggen en al vijf punten los staat van de grote concurrent. Kan de ploeg van Dogan Corneille een vroege crisis veroorzaken op Nieuw Zuid? Een vooruitblik met beide linkervleugelverdedigers: Sander Bosma van Noordwijk en Joey Ravensbergen van Quick Boys.

,,Het is een hele belangrijke wedstrijd”, duidt Bosma al gelijk het belang. ,,Helemaal met de stand in het achterhoofd. Wij kunnen Quick Boys op acht punten zetten. Dat is al een fors gat.” Ravensbergen: ,,We mogen inderdaad niet verliezen en moeten winnen om de aansluiting te houden.”

Bosma doet vervolgens een boude uitspraak. ,,Wij zijn de favoriet. Wij zijn in goede vorm. Misschien wel beter dan Quick Boys. Ik denk dat we beide hele goede selecties hebben. Maar wij hebben op dit moment het betere collectief.” Hij maakt wel gelijk een kanttekening. ,,Wij hebben wel een makkelijker rijtje gehad, dat moet ik toegeven.”

Druk
Ravensbergen denkt en hoopt vooral dat Noordwijk niet het Katwijk van vorig jaar is. Bij een eventuele nederlaag of gelijkspel is de start nog slechter dan die van vorig seizoen en kunnen alle goed bedoelingen alweer de prullenbak in. ,,Wij hebben zwaardere tegenstanders gehad. Maar zo zou je het wel kunnen zien. Het wordt dus zaak dat wij het koppie erbij houden.”

Het is dus alweer vroeg alle hens aan dek bij de Katwijkers, die juist zo hoopgevend waren over de start van dit seizoen. Een verliespartij tegen Ter Leede en een gelijkspel tegen Noordwijk hebben het zelfvertrouwen wel een deukje gegeven. ,,De druk ligt bij hen”, doet Bosma het vuurtje nog even aanwakkeren. “Alhoewel: ,,Ook wel een beetje bij ons natuurlijk. Wij willen ook graag kampioen worden. Zo eerlijk moeten we zijn.”

Beide spelers verwachten een mooie, open wedstrijd. Bosma: ,,We willen beide aanvallend voetbal spelen. Dat is anders dan vorig seizoen. Toen waren wij de mindere, maar wonnen we toch heel geniepig.” Ravensbergen is het met zijn collega eens. ,,Het wordt dus een mooie wedstrijd vooral voor de neutrale toeschouwer, denk ik. Dat is alleen maar goed.”

                          Ravensbergen: ,,Voor mijn ontwikkeling is het spelen in Quick Boys 1 heel goed.”

Bosma miste het eerste duel van de competitie, maar heroverde daarna zijn basisplaats. ,,Ik had weer last van m’n knie. Daar heb ik al sinds de B-jeugd last van. Ik heb te veel speling in m’n knie. Ze zeiden destijds dat het verstandig was om te stoppen. Maar dat was geen optie natuurlijk. Daarvoor vind ik het spelletje te leuk.”

Zo nu en dan hindert het de Noordwijker in z’n voetbal. ,,Maar het is nog niet zo erg dat ik trainingen moet overslaan. Soms heb ik een paar weken last en dan moet ik even rust nemen. In de voorbereiding speel je veel wedstrijden en ligt overbelasting op de loer. Dat is nu ook gebeurd.”

Bosma is een vast gezicht in de basis bij Noordwijk, al beleefde hij vorig seizoen een dipje onder Oscar Alkemade. ,,Na de trainerswissel is het weer beter gegaan. We spelen al zolang hetzelfde spelletje dat ik wel weet wat er van me verwacht wordt. Raymond Manuputty en ik moeten zoveel mogelijk de achterlijn halen en betrokken zijn bij de aanval.”

Waarde hebben
Ook Ravensbergen kent zijn opdracht. ,,Mijn verdedigende taak blijft het belangrijkste. Als het kan moet ik mij ook aanvallend inschakelen. Daar ligt ook mijn kracht. In het begin liep het lekker, maar de laatste twee duels wat minder. Als het team minder functioneert, is het zelf ook lastig.”

Hij verdreef aan het einde van vorig seizoen Mike Derlagen uit de basis. Vanaf het begin van het nieuwe seizoen kreeg de jongeling het vertrouwen van trainer Jan Zoutman. Hoe kijkt hij tegen zijn nieuw verworven status aan? ,,Voor m’n ontwikkeling is het goed dat ik op zo’n niveau speel. Je wilt waarde hebben voor de ploeg. Het nieuwe is er nu wel een beetje vanaf. Het is niet zo dat de trainer nog extra aandacht aan mij besteed omdat ik nog zo jong ben.”

Noordwijk beleefde geen al te beste generale. Het won vorige week ternauwernood van Haaglandia. ,,De eerste helft was dramatisch”, stelt Bosma. ,,Het is wel een goed teken dat we hem er nog uit slepen. Vorig seizoen was dat ons niet gelukt. Het moet natuurlijk blijken of dat een incident is.”

Op de counter
Quick Boys moest genoegen nemen met een gelijkspel tegen ASWH en verloor die week ervoor thuis van Ter Leede. ,,Ter Leede speelde op de counter en we kwamen daar niet doorheen. Op dat moment hadden we de creativiteit niet om ze stuk te spelen. Tegen ASWH was het een andere wedstrijd. Een gelijkspel is daar niet slecht”, zegt Ravensbergen.

Beide ploegen hebben geen geheimen voor elkaar en kennen een nagenoeg fitte selectie. Pikant is natuurlijk de thuiskomst van Jaap van Duijn, het kind van Nieuw Zuid, die nu de kleuren van Noordwijk verdedigt. Ravensbergen: ,,Het is leuk om tegen Jaap te voetballen voor het “echie”. Vorig seizoen was het alleen op de training. Ze hebben verder nog met Ruperto Dorothea nog meer snelheid en creativiteit voorin. Ze zullen proberen de hoeken te zoeken en de bal daar neer te leggen. Dat verwacht ik tenminste.”

Vorige week werd bekend dat Robbert de Ruiter bij FC Lisse terugkeert als trainer in de Bollenstreek. Bosma heeft louter lovende woorden over voor zijn oud-trainer. ,,Het was leuk om te horen dat hij weer terugkomt in de streek. Robbert is een goede trainer. Hij weet tactisch een team goed neer te zetten en haalt het maximale uit een groep. Daarnaast is het een hele aardige kerel die goudeerlijk is.”

Morgenavond volgt op VIDB nog een uitgebreid interview met een openhartige Jaap van Duijn

Tekst: Tom van der Wilt

Foto’s: Hans van Duijn


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 20.00Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB20.00RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)