"banner

Ron Bouman, de trainer van SV Hillegom, was na afloop van de wedstrijd tegen RKDEO (2-2) best een tevreden man. De wedstrijd ging volgens de oefenmeester gelijk op en dus hadden beide teams vrede met een puntendeling. De Hillegommers hebben nu vier punten uit twee wedstrijden, maar dat is niet hetgeen waar Bouman op dit moment naar kijkt. De trainer wil dat zijn ploeg stappen maakt in de speel- en denkwijze en dat gaat stapje voor stapje de goede richting op. ,,Alleen soms vallen we nog terug in oude gewoontes.” 

Die terugval gebeurt meestal op momenten in de wedstrijd dat de Hillegommers het heft in eigen handen hebben. Zo kwam de tweedeklasser in Nootdorp vlak voor rust op voorsprong door een treffer van Niels van Veen, maar daalde het niveau aanzienlijk in de tweede helft. Bouman zag het vanaf de zijlijn toe.

,,We kwamen de afspraken gewoon niet na”, vertelt de oud-trainer van RKVV DEM. ,,Gelukkig kregen we na de gelijkmaker weer controle over de wedstrijd. Helaas liepen we tegen de 2-1 aan en ik moet zeggen dat die treffer echt schitterend was. Daarna zijn we risico’s gaan nemen door één-op-één en met vier spitsen te gaan spelen. We maakten daarna al vrij snel de 2-2 en toen kon het nog alle kanten op, dus ik ben best tevreden met een gelijkspel.”

Aanpassen aan de tegenstander
Wat de hoofdtrainer niet lekker zat, was de manier waarop zijn ploeg het zichzelf moeilijk maakte. Toch had hij daar wel een verklaring voor. ,,Het is iets wat in de ploeg sluipt. Laten we voorop stellen dat we ontzettend veel kwaliteit in de selectie hebben, maar soms willen we ons te graag aanpassen aan de tegenstander. Dan laten we het initiatief volledig aan de tegenstander. Dat deden we vorige week ook al tegen ASC (5-1 winst, red.).”

,,Wij moeten geloof in eigen kunnen hebben.”

Vervolgens legt Bouman ook uit wat er inhoudelijk in het veld misgaat bij zijn ploeg. ,,We speelden, nadat we op voorsprong waren gekomen, de ballen niet meer in en kozen al snel voor de lange bal. Voordat we dat gingen doen speelden we bepaalde ballen ‘gewoon’ in. Ook als we onder druk werden gezet. Het is iets waar we de ploeg op moeten wijzen en wat constant gezegd moet worden. Wij moeten geloof in eigen kunnen hebben.”

Proces
Het was uiteindelijk Jeroen Dedel die ervoor zorgde dat er een puntje werd meegenomen naar De Zanderij. De aanvaller, die dit seizoen op het middenveld staat geposteerd vanwege zijn creativiteit, liet de doelman van de Nootdorpers met een harde schuiver kansloos: 2-2.

,,Ik kan als trainer wel van alles willen, maar ik doe het wel in overleg met de spelers, want zij zijn degene die het op het veld moeten uitvoeren.”

Met het puntje op zak kan de komende weken de focus blijven liggen op het verder ontwikkelen van de speelwijze. ,,We hebben elke dinsdag een nabespreking en dan gaan we de jongens aan de hand van beelden weer laten zien wat er goed en fout ging. We kunnen nog een hoop dingen verbeteren.”

,,Ik ben een trainer die er van houdt om vooruit te verdedigen. Daarnaast wil ik dat we nog meer vooruit en in de diepte spelen. Ik vind dat wij goed zijn in de omschakeling en daar hebben we ook echt de spelers voor, maar we hebben ook genoeg kwaliteit om het initiatief te nemen. We zijn daarmee op de trainingen bezig en dat is, zoals ze dat tegenwoordig noemen, een proces”, zegt de trainer lachend.

,,Deze ploeg heeft het twee jaar lang lastig gehad en ze moeten even wennen aan bepaalde zaken. Er staat voor deze groep toch een nieuwe trainer met een andere denkwijze. Ik kan als trainer wel van alles willen, maar ik doe het wel in overleg met de spelers, want zij zijn degene die het op het veld moeten uitvoeren. Het gaat in ieder geval de goede kant op.”

Foto: Dirk van der Reep

Lees ook: ‘Van der Paard (Hillegom): ,,Ik heb er twee avonden van wakker gelegen’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)