Hij kwam binnen als een grote onbekende. Zijn naam is Rick Bouwmeister. Geboren en getogen in de Achterhoek. Energiek, slim en op jacht naar speelminuten bij FC Lisse.

Een wijze uit het oosten, naar de Bollenstreek gekomen met een missie. Bouwmeister wil slagen op een hoger niveau. Voetballen in de Tweede Divisie, minuten maken.

De buitenspeler maakte tegen HHC Hardenberg zijn eerste officiële minuten in het shirt van de FC. Vorige week speelde hij nog negentig minuten in het tweede om wedstrijdritme op te doen, maar sinds afgelopen zaterdag staat hij voor altijd in de archieven van het vlaggenschip van FC Lisse.

Voorstellen
Hij kwam nog niet tot scoren, maar zijn energie in de wedstrijd, daar sprak wel iets uit. De verbetenheid naar succes straalde af van zijn spel. ,,Als aanvaller moet je altijd dreiging in je spel hebben”, is Bouwmeister misschien onbewust nog wat bescheiden. ,,In de minuten die je krijgt moet het gebeuren.”

Ondertussen legt Bouwmeister uit wat voor soort speler hij is.  Hij voetbalde vooral in het oosten van het land bij clubs als Sportclub Silvolde, HSC’21 en AZSV. Ook toonde Achilles ’29 nog interesse in hem.

,,Het zijn relaxte gasten. In het eerste deel van de voorbereiding heeft een aantal jongens mij nog geholpen met het zoeken van een kamer in Amsterdam.”

,,Ik moet het hebben van mijn snelheid”, begint de 27-jarige Bouwmeister zijn voorstelrondje. ,,Ik ben tweebenig en speel vooral op intuïtie. Ik heb veel diepgang. Het mooiste vind ik het spelen in een 4-4-2 systeem en om dan een van de aanvallers te zijn. Ik heb ook veel op linksbuiten gespeeld. Omdat ik snel ben kom ik makkelijk mijn mannetje voorbij. Ik kan naar binnen snijden met rechts, maar ook met links een voorzet geven.”

Op de vraag of hij het Fokkema lastig moet gaan maken, begint de inmiddels in Amsterdam woonachtige Bouwmeister te lachen. ,,In principe wel. Maar we speelden vorige week bijvoorbeeld 4-4-2 en nu tegen HHC Hardenberg 4-3-3. De trainer had al aangegeven dat we meerdere systemen onder de knie moeten hebben. Waar ze mij nodig hebben, daar speel ik. Ik ben natuurlijk nog geen basisspeler.”

Dorpsclub
De voetballer is blij met zijn nieuwe club, die warm aanvoelt. Een club naar zijn visie. Een hechte groep waar het dorpsbelang hoog in het vaandel staat. Tegen HHC Hardenberg stonden bijvoorbeeld zes Lissenaren in de basis.

,,Bij zulke clubs heb ik altijd gezeten. Sportclub Silvolde is net zo. Daar ben ik begonnen en heb ik zes jaar in het eerste gespeeld. Ik speelde daar met allemaal vrienden. Daarna ben ik naar HSC’21 gegaan om mijn eigen plafond op te zoeken, maar ook omdat ik daar hetzelfde gevoel had.”

Als je dan als buitenstaander bij een dorpsclub terecht komt met veel eigen jongens, moet je daar natuurlijk wel je plekje in kunnen vinden. Bouwmeister kent geen aanpassingsproblemen in Lisse. ,,Het zijn relaxte gasten. In het eerste deel van de voorbereiding heeft een aantal jongens mij nog geholpen met het zoeken van een kamer in Amsterdam. Inmiddels heb ik een kamer en vanuit daar is het goed te doen.”

,,Hij wist dat ik in Utrecht werkte en zei voor de grap: ‘Lisse, kan wel wat scorend vermogen gebruiken’. Enkele weken later belden ze echt.”

Ook ‘de grote stad’ bevalt. Zijn werk bracht hem hier in het westen van het land. ,,In de afrondende fase van mijn scriptie ben ik voor een interview in Noordwijk naar een vestiging van Sikkens [onderdeel van AkzoNobel red.] geweest. Ik raakte met één van de medewerkers [Peter van den Berg red.] in gesprek. Hij is mij toen gaan volgen”, legt de flankspeler uit hoe hij bij FC Lisse terecht kwam.

,,Ik draaide destijds bij AZSV een lekkere voorbereiding en scoorde veel. Hij wist dat ik in Utrecht werkte en zei voor de grap: ‘Lisse, kan wel wat scorend vermogen gebruiken’. Daarop antwoordde ik dat ze me altijd mochten bellen. Enkele weken later belden ze echt.”

120 procent
,,Op dat moment wist ik nog niet hoe het zou aflopen bij Akzo. Door het goede contact en gevoel heb ik toch de keuze gemaakt om voor FC Lisse te gaan voetballen. Afgelopen donderdag heb ik mijn laatste werkdag gehad bij AkzoNobel. Inmiddels ben ik voor mezelf begonnen als zelfstandig ondernemer en werk ik voor diverse opdrachtgevers.”

Hij voelt zich al ‘thuis’ op Ter Specke. Na het voetballen bij AZSV in Aalten in de Hoofdklasse is het wel even schakelen naar het niveau in de Tweede Divisie. Maar dat was exact wat Bouwmeister wilde: ,,Bij HSC’21 had ik al twee jaar in de Topklasse gespeeld. Daar is het mee te vergelijken en ook daar hadden we een selectie van 21 tot 24 man. Dat betekent een dubbele bezetting op iedere positie. Elke training moest je 120 procent geven. Dat is hier ook zo. Heerlijk. Ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn overstap naar FC Lisse.”

Foto: Hubert Habers


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC20.00Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp20.15Hillegom