width=

Op het allerlaatste moment hakte Kevin Brands  de knoop door. Volgend seizoen draagt de oud-speler van het onder meer Telstar, AZ, Cambuur, NAC en FC Den Bosch het paars-geel van VVSB. De zoon van Marcel Brands speelde vorig seizoen voor Bali United uit Indonesië. De tegenstelling tussen de plek waar hij vandaan kwam en nu terecht komt, kan bijna niet groter. Van vaak abnormaal, naar veelal doodgewoon. En daar verlangt Brands eigenlijk best naar. 

Een dertigjarige profvoetballer, met een alleraardigst cv, die desondanks kiest voor een stap naar de Nederlandse amateurvelden. Daar zit meestal een apart verhaal achter. In dit geval geldt dat helaas ook voor Brands. Zijn vrouw is vorige week twee maanden te vroeg bevallen van een dochter. ,,Met m’n vrouw gaat het goed en met mijn dochter gaat het naar omstandigheden goed. Het is van dag tot dag leven, maar we hebben tot nu toe wel goede hoop”, vertelt de middenvelder.

Zijn privé-situatie noodzaakt hem om zijn nieuwe club voor volgend seizoen binnen de eigen landsgrenzen te zoeken. ,,Dat valt me verder niet zwaar. Voor je gezin heb je alles over. Echt alles. Een nieuw buitenlands avontuur had wel tot de mogelijkheden behoord. Alleen dat gaat nu simpelweg niet.”

,,Na mijn jaar in Indonesië lagen de clubs hier alleen niet voor het oprapen.”

Toch blijft dan de keuze voor VVSB opvallend, aangezien Brands nog duidelijk de ambitie heeft nog een aantal jaren door te gaan als prof. ,,Ik ben dertig, ik ben fit en ik hou echt van het spelletje. Daarom is er zeker nog de ambitie om terug het betaalde voetbal in te gaan.”

,,Na mijn jaar in Indonesië lagen de clubs hier alleen niet voor het oprapen. Dat is gewoon moeilijk. Je zit ver weg en niemand ziet je spelen. Er waren nog wel andere opties, ook in de Keuken Kampioen Divisie, maar die wilden niet meewerken aan een clausule voor een buitenlandse club”, aldus Brands.

FC Den Bosch
Met VVSB is de ervaren voetballer echter erg blij. De club, die hij voornamelijk kent van het bizarre bekeravontuur in 2016, helpt hem met een contract met clausule en Brands helpt de Noordwijkerhouters uit de brand na het wegvallen van Timo Ruigrok: een win-win-situatie.

,,Ik ben heel blij mee met deze oplossing en ga absoluut niet met tegenzin straks naar Noordwijkerhout. VVSB kende ik natuurlijk van de bizarre uitschakeling van FC Den Bosch in dat bekertoernooi. Ik ben een Bosschenaar, dus die wedstrijd heb ik samen met een vriend zitten kijken.”

,,De president vond dat ik harder moest werken in het veld.”

De routinier heeft bij Bali United op zijn zachtst gezegd een gaaf, maar zeer apart voetbaljaar achter de rug. Zo speelde hij in grote stadions in de Aziatische Champions League, schudde hij de hand van de president na de bekerfinale en speelde hij tegen genoeg Braziliaanse en Afrikaanse spelers die in de Eredivisie zouden kunnen verrassen.

,,Maar vooral de aparte voetbalvisie daar was voor mij niet gunstig. Ze houden daar niet van gecontroleerd voetballen en opbouwen. Ze hebben liever dat je tien keer een actie probeert en dan negen keer de bal over de zijlijn loopt.”

,,Een mooi voorbeeld daarvan: in het bekertoernooi van Indonesië, dat daar gespeeld wordt ter voorbereiding van de competitie, werd ik twee keer verkozen tot man of the match door de toernooiorganisatie. Toen ik later de president ontmoette, na de finale in Jakarta, zei hij dat hij daar weinig van begrepen had. De president vond dat ik harder moest werken in het veld.”

Randzaken
Uiteindelijk gingen ook steeds meer randzaken hem tegenstaan. Het salaris dat je als voetballer in het Oosten opstrijkt is nog niet zo verkeerd, maar daar is volgens Brands ook alles mee gezegd. ,,Kleedkamers, velden, sportscholen. Het mag allemaal geen naam hebben. Je moet je vaak omkleden in een kamertje op de grond en speelt vervolgens op een veld waar een derdeklasser hier in Nederland nog over klaagt. Daarbij komt dan nog dat ze weinig rekening houden met je fysieke gesteldheid. Je vliegt soms om 02.00 uur s’nachts terug van een uitwedstrijd en dan sta je de volgende ochtend om 08.00 uur gewoon te trainen.”

Als de omstandigheden thuis het toelaten, meldt Brands zich volgende week in het veelal doodgewone Noordwijkerhout bij de doodgewone club VVSB. Het avontuur had hij niet willen missen, maar je kan de hunkering naar een gewoon Nederlands ‘cluppie’ je enigszins voorstellen. In dat opzicht zit Brands voorlopig in ieder geval goed. ,,Ik sta te popelen om te beginnen, zodra mijn gezinssituatie dat toelaat.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Blijf op de hoogte van alle live uitslagen en standen via onze app en website’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Warmunda 20.00Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude