width=

VVSB-voorzitter Arjan Broekhof haalde zondagochtend nog een keer het bestuur samen. Nog even werd er gewikt en gewogen en de positie van trainer Jack Honsbeek onder een vergrootglas gelegd. Hoofdvragen in het spoeddebat? ‘Zien we nog grond voor verbetering?’ ‘Geven we de trainer nog een kans?’

De afloop van het gesprek is 24 uur later duidelijk. De wedstrijd tegen De Treffers (1-3 verlies) werd de laatste onder leiding van Honsbeek in Noordwijkerhout. De breuk met de Leidse trainer kwam niet geheel onverwacht. VVSB bungelt onderaan in de Tweede Divisie en heeft slechts twee punten vergaard in negen duels.

,,Direct na het ontslag ontvingen we al geluiden van de achterban: ‘jullie wisten het zaterdag al, zeker?'”, vertelde Broekhof openlijk. ,,Dat was echt niet het geval. Sommigen hadden het zelfs al na het uitduel tegen Jong Almere City FC verwacht. Die wedstrijd was ook echt heel slecht. We hebben toen zondag met Jack gezeten, geprobeerd hem bij te staan waar mogelijk.”

Begripvol
Na zaterdag kon de club geen kant meer op, zo viel te op te maken uit de woorden van Noordwijkerhoutse preses. ,,Ik wil me niet branden aan het technische of tactische gedeelte. Dat mogen onze technische mensen doen, niet ik als voorzitter. Maar langs de kant proefden we aan alles en iedereen hetzelfde: ‘het gaat toch niet weer fout?'”

,,Daar zijn we heel open en eerlijk in geweest, ook richting Jack. We hebben geen kiekeboe gespeeld.”

,,Nou ja, als ik me dan toch even uitlaat over het spel; helft één was tegen De Treffers nog acceptabel, maar na de 1-1 ging het toch weer de verkeerde kant op. Dat zag zelfs een leek.” Een dag later werd Honsbeek op het matje geroepen en werd zijn ontslag bekrachtigd. ,,Hij vond het vreselijk jammer, maar begreep het ook wel weer.”

Ook de spelersgroep werd benaderd over het naderende afscheid tussen de oefenmeester en de club. ,,Natuurlijk, zo’n beslissing maak je niet alleen als bestuur. We hebben contact gezocht met de spelersraad. We hoeven echt niet met alle 22 jongens te praten. De belangrijkste spelers, die in de raad zitten, hebben wel hun zegje mogen doen. Daar zijn we heel open en eerlijk is geweest, ook richting Jack. We hebben geen kiekeboe gespeeld.”

Met het op non-actief stellen van Honsbeek, heeft VVSB twee trainers versleten in anderhalf jaar tijd. Nadat eerst Wilfred van Leeuwen de club vier seizoenen onder z’n hoede had, kreeg vorig jaar zomer Mark Schenning de leiding over het Noordwijkerhoutse elftal. Vijf maanden later werd hij opgevolgd door Honsbeek, die tot dat moment assistent was van de Brabantse coach.

Pijnlijk
,,Zoiets is vreselijk. Dat is een ding wat zeker is. We hebben Jack vorig jaar niet voor niets voor anderhalf jaar laten tekenen. We hadden echt vertrouwen in hem. Vorige week kwam ik jou nog tegen bij Almere-uit, hè? En toen vroeg je mij al of het ‘nog leuk was om voorzitter te zijn op dit moment?’ Ik zei toen wijselijk even helemaal niks tegen je. Want natuurlijk gaat dit mij aan het hart. Het doet zeer.”

Zo werd het dus een pijnlijk najaar voor de Noordwijkerhouters met nul overwinningen in tien wedstrijden, het bekerduel tegen De Graafschap daarbij meegerekend. Maar hadden ze dit verval in de zomer kunnen voorzien? Werd Honsbeek, die VVSB vorig jaar keurig in de middenmoot liet eindigen, geconfronteerd met een kwalitatief armere selectie dan vorig jaar? Zo vertrokken spelbepalende jongens als Vladimir Jozic (stopte) en Peet van der Slot (vertrok naar Koninklijke HFC).

Daarnaast liepen enkele jongens niet op hun vertrouwde positie binnen de paars-gele selectie vanwege de golf van blessures die het Noordwijkerhoutse kamp teisterde. Had VVSB daar beter op moeten anticiperen in aanloop naar het nieuwe seizoen? Broekhof vindt van niet.

,,Maar hebben wij dan foute dingen gedaan in het halen van nieuwe spelers of anderszins? Ik denk het niet.”

,,Laat ik voorop stellen dat het heel erg jammer was dat Jozic en Van der Slot vertrokken. Neem ‘Vla’, hij was echt een leider voor de groep. Dat was hij nooit van origine, maar daar is hij in z’n tijd bij VVSB enorm in gegroeid. Z’n aanwezigheid was van onschatbare waarde voor de selectie. Hij stopte afgelopen zomer op 33-jarige leeftijd en we hebben er alles aan gedaan om hem te behouden. Je kan er dan lang genoeg over teutebellen, maar hij heeft z’n keuze gemaakt.”

Middelen
,,Peet is een ander verhaal. Die speelde niet alles en vertrok op eigen beweging. Maar ook zijn persoonlijkheid werd aardig gemist. Aan de andere kant geeft dat ook weer een mogelijkheid voor andere jongens om op te staan. Dat is tot op heden nog niet echt gelukt. Misschien heeft het ook te maken met de huidige prestaties? Dat de spelers even iets te veel daar mee bezig zijn.”

,,Maar hebben wij dan foute dingen gedaan in het halen van nieuwe spelers of anderszins? Ik denk het niet. We hebben gedaan wat tot onze mogelijkheden of misschien beter gezegd, middelen, behoort.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: VVSB stelt Honsbeek op non-actief


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)