,,Het was mijn derde invalbeurt.” Met een sip gezicht lepelt Tom Broekhuizen zijn (bescheiden) antecedenten in het shirt van VVSB op. Je hoeft geen groot psycholoog of rekenwonder te zijn om te ontwaren dat het aantal niet tot tevredenheid stemt. ,,Veel te weinig. Ik kan er open en eerlijk over zijn. Voor mij is het heel belangrijk dat ik ga voetballen.”

In en tegen Barendrecht kreeg Broekhuizen zaterdag vijf minuten speeltijd. Het zijn de kleine beetjes waar de Lissenaar het vooralsnog mee moet doen. ,,Ik kwam bij een club waarvan ik wist dat de basis vrij stabiel is geweest de laatste jaren”, vertelt Broekhuizen. ,,Dan hoop je dat er kansen komen. Op het moment dat die er kwamen, was ik licht geblesseerd. Dat was een pech, een tegenvaller.”

In tijden dat wisselspelers het nieuws beheersen – zie bijvoorbeeld de akkefietjes bij Ajax met Anwar El Ghazi en Nemanja Gudelj – blijft Broekhuizen hopen op betere tijden.

Broekhuizen toont zich niet rancuneus en zegt ‘tot op zekere hoogte’ de keuzes van Wilfred van Leeuwen te kunnen begrijpen. ,,Aan het begin van de competitie deden we het best wel aardig en stond het goed. Vervolgens raakte Bas Ruigrok geblesseerd, maar was ik dat zelf ook. Tim de Rijk ging op het middenveld spelen en die vult het gewoon prima in. Ik snap de keuzes dus wel, maar toch blijft het moeilijk. Ik weet wat ik kan, maar ik moet wel minuten krijgen. Op dit niveau moet je spelen om je niveau weer te kunnen halen. Ik ben wel fit, maar niet wedstrijdfit. Dat is een verschil.”

El Ghazi en Gudelj
In tijden dat wisselspelers het nieuws beheersen – zie bijvoorbeeld de akkefietjes bij Ajax met Anwar El Ghazi en Nemanja Gudelj – blijft Broekhuizen hopen op betere tijden. Het zit niet in zijn karakter om er met de pet naar te gooien. ,,Zo’n persoon ben ik niet.”

Toch vreet het wel degelijk aan hem. ,,Aan de ene kant blijf ik er rustig onder. Ik maak me niet zo heel snel druk. Aan de andere kant ga je wel nadenken. Ik ben nu 24, een leeftijd waarop je moet spelen.” Vorig seizoen kwam hij bij Lisse ook al weinig aan bod. ,,Een ding is belangrijk, en dat staat bovenaan mijn lijstje, is dat ik weer moet gaan spelen. Het liefst in de buurt, en het allerliefste hier bij VVSB, want het is een prachtige club.”

29688397441_fe31ab40d8_o

Broekhuizen had twee weken geleden een kort onderhoud met Van Leeuwen. Zijn voormalige coach van ADO Den Haag predikte vooral geduld. ,,We hebben natuurlijk geen misselijk middenveld”, vertelt Van Leeuwen. ,,Daar hebben we met Tom ook regelmatig over gesproken. Hij heeft vorig jaar niet veel gespeeld en is ook weer een gedeelte van het seizoen geblesseerd geweest. We kiezen nu voor andere mensen, maar dat wil niet zeggen dat Tom nooit meer aan bod komt. Op het moment dat hij nodig is, moet hij er staan en dat geldt voor anderen ook.”

Toch moet het voor Broekhuizen een doorn in het oog zijn (geweest) dat nu een verdediger (Stefan Kraaijvanger, red) als verdedigende middenvelder speelt. Van Leeuwen geeft tekst en uitleg. ,,We hebben er door de blessure van Jelmer Vijlbrief voor gekozen om Tim de Rijk terug te halen naar linksback. Ik zie geen reden om Kraaijvanger uit het elftal te halen, maar wel een reden om Peet van der Slot centraal achterin neer te zetten. We geven de laatste twee duels niet zo veel weg. Dus speelt Kraaijvanger met de punt naar achteren op het middenveld, maar dat heeft niets met Tom Broekhuizen te maken.”

‘Aardige staat van dienst’
Volgens Broekhuizen is de crux dat hij concurrentie heeft van veel gevestigde namen. ,,Peet krijgt nu minuten achterin. Dat is één van de jongens met een aardige staat van dienst. Hun grootste winst is dat ze ook erg op elkaar ingespeeld zijn. Daar moet ik tegenop boksen. Dat is een beetje het verhaal. Het is lastig, maar ik moet geduldig blijven en mijn kans pakken als die komt.”

Buiten het veld gedijt Broekhuizen overigens goed op de Boekhorst. ,,Het zijn stuk voor stuk goede gasten, daar ligt het niet aan.” De komende maanden zal duidelijk worden of er een toekomst in het paarsgeel voor Broekhuizen is. ,,Ik wil natuurlijk weten wat het perspectief hier is, en hoe de selectie er volgend seizoen uit gaan zien. Dat zal in de loop der tijd wel duidelijk worden.”

Foto’s: Tino Stulen


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)