Middenvelders kunnen regisseren, dicteren, organiseren. Ze overzien het veld. Voetballen met ruimte voor en achter zich. Ze zijn de lijm in een elftal, de benzine van een motor of de hoofdsmaak van een gerecht. Een matige linie in de rif van het elftal zorgt voor een ongeorganiseerd team.

Bij SJC zorgde die linie juist voor de nodige hoofdbrekens. De hoofdklasser acteerde in nog geen enkele competitieronde met hetzelfde trio op het middenveld.

Een steevaste keuze op het middenveld van SJC is en bleef wel Tom Broekhuizen. In de eerste wedstrijd tegen RKAVV zag hij Raymond van Heijningen en Timo Ruigrok naast zich. Vorige week complementeerde Rick van Dijk en Stef van der Zalm het blok op het middenveld. Tegen SWZ Boso Sneek zag Broekhuizen David Verweij en Jordy Groot naast zich staan.

Trainer Sjaak Polak is aan het kneden, de smaken aan het uitbalanceren. Maar het hoofdingrediënt van de taart is en blijft de middenvelder uit Lisse.

,,We hadden wel een lekker middenveld zo: David, Tom en ik. Daar zit een hoop duelkracht en voetbal in.”

De voetballer was de smaakversterker in het duel tegen SWZ BOSO Sneek. Hij was door zijn trainer expres meer met de punt naar voren gezet in plaats van naar achter. Op die manier kon Broekhuizen nog dreigender zijn voor de goal van de tegenstander. De tactiek hielp. De 25-jarige speler kwam met twee goals op het wedstrijdformulier terecht.

Ideale samenstelling
,,Ik vind het wel lekker deze positie”, bevestigt de middenvelder. ,,Ik heb m’n hele leven met de punt naar achteren gespeeld. Maar ik merkte de laatste paar wedstrijden dat ik toch die drang naar voren wel heb. Dat kwam er vandaag goed uit.”

Ook z’n collega op het middenveld, Groot, weet dat SJC nog zoekt naar de ideale samenstelling. De Noordwijker stond de afgelopen wedstrijden vaak als linksback op het veld, maar z’n ‘nieuwe’ positie, beviel hem prima. Met de eerste goal van de wedstrijd brak hij de ban.

Jordy Groot schiet diagonaal de 1-0 binnen

In de eerste helft had SJC optisch het veldoverwicht, maar creëerde het te weinig om het de bezoekers uit Friesland echt moeilijk te maken. Pas in de absolute slotfase van het eerste bedrijf zorgde een individuele actie van Jeroen Dedel voor het eerste ‘opveermoment’ van de wedstrijd. Zijn rush over links was goed, zijn voorzet idem, maar spits Tom Duindam gleed de bal over.

Groot was na afloop niet alleen te spreken over z’n goal en de tweede helft, maar ook over de samenstelling van het middenveld. ,,We hadden wel een lekkere linie zo: David, Tom en ik. Daar zit een hoop duelkracht en voetbal in. Het stond ‘wel aardig’ vandaag. Misschien zijn we nog wel een beetje zoekende. Het is aan de trainer verder.”

‘Tegen de ploeg uit Friesland liet de Lisser zien dat hij zomaar eens kan uitgroeien tot de sleutelspeler van het huidige SJC’.

In de tweede helft toonde juist dat middenveld aan waarom het tot nu toe de beste wedstrijd was van SJC, dit seizoen. Verweij vormde een solide blok met het verdedigingsduo achterin. Groot en Broekhuizen speelden meer naar voren. Daarnaast waren het deze twee jongens die het verschil maakten op het scorebord. Vooral de 2-0, een krul in de kruising van Broekhuizen, mocht er zijn.

Bakker
Een andere dorpsgenoot van de Lisser, Van Dijk, had SJC zelfs nog op 4-0 kunnen brengen. Z’n slimme lobje ging echter over doelman Bas Douma en de lat heen.

Of trainer Polak de komende wedstrijd voor dezelfde ingrediënten gaat kiezen, is alleen bekend in het hoofd van de bakker zelf. Wat vast staat is het bestandsdeel Broekhuizen. Zijn eerste officiele wedstrijd voor SJC tegen RKAVV was een ongelukkige. Maar tegen de ploeg uit Friesland liet de Lisser zien dat hij zomaar eens kan uitgroeien tot de sleutelspeler van het huidige SJC.

SJC – SWZ BOSO Sneek 3-0 (0-0) 50. Groot 1-0, 58. Broekhuizen 2-0, 81. Broekhuizen 3-0

SJC: Schelvis, Sloos, Verhoek (75. Steenvoorden), Van Duyn, Al Tamimy (56. Van Dijk), Verweij, Groot, Broekhuizen, Van der Zalm (85. Turk) , Duindam, Dedel


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer