SV Huizen, FC Groningen, SC Cambuur-Leeuwarden, DOVO, IJsselmeervogels en Odin’59. Als speler kende Raymond Bronkhorst een indrukwekkende carrière en ook als trainer wil hij stappen maken. Zijn eerste stapjes als trainer zette hij als assistent bij ADO’20. Na drie seizoenen was het tijd voor de volgende stap en dus werd hij verkozen tot hoofdtrainer van de club. Komende zomer begint Bronkhorst, wederom na drie seizoenen, aan een nieuw hoofdstuk in zijn trainercarrière. Hij gaat namelijk aan de slag op Ter Specke als opvolger van Robbert de Ruiter.

Na zes jaar kiest Bronkhorst er dus voor om een andere omgeving op te zoeken. In ‘zijn’ Heemskerk kende hij alle richtingen en kon hij bij wijze van spreken met z’n ogen dicht over het sportpark lopen. Het was alleen tijd voor de volgende stap. Daarom stapte de trainer uit z’n comfortzone en besloot hij te solliciteren bij FC Lisse. Al gauw kwam de oud-prof tot de conclusie dat de club waar hij aan slag wilde gaan heel erg op zijn huidige werkgever leek.

,,Het zijn allebei warme clubs waar veel families rondlopen”, steekt hij van wal. ,,Daarnaast staat er bij allebei de clubs genoeg publiek langs de lijn. Al zal dat bij Lisse wel iets meer zijn, dan bij ADO’20. Wat ook overeenkomt is dat beide clubs met eigen jeugd willen werken. De meeste jeugdelftallen bij FC Lisse spelen wel op een iets hoger niveau.”

Realistisch
Met laatstgenoemde wil de nieuwe oefenmeester ook gaan werken op Ter Specke. Hij hoopt in de Bollenstreek hetzelfde neer te kunnen zetten, als wat hij in Heemskerk deed. ,,Bij ADO’20 hebben wij dertien spelers in de A-selectie zitten die vanuit de eigen jeugd komen. Ik hoop dat we zoiets bij Lisse ook kunnen bewerkstelligen.”

,,Ik werk vanuit spelprincipes en die moeten handvaten vormen voor spelers in het veld.”

,,Daarnaast ben ik een rustige trainer. Ik ben iemand die veel praat met zijn spelers en ze vertrouwen geeft. Het is niet zo dat een speler na één slechte wedstrijd al gelijk uit het elftal gehaald gaat worden. Daarnaast hou ik van verzorgd voetbal van achteruit naar het middenveld. Van daaruit willen we tot aanvallen komen. Al ben ik ook wel realistisch, want in wedstrijden heb je fases waarin het even wat moeilijker gaat. Dat moet mijn ploeg herkennen en dan mogen ze best van achteruit de bal achter de laatste linie neerleggen.”

De oud-speler van onder andere IJsselmeervogels, DOVO en Odin’59 probeert als trainer voor een bepaalde visie te staan. Hij wil op Ter Specke dan ook laten zien wat hij in zijn mars heeft als oefenmeester. ,,Ik werk vanuit spelprincipes en die moeten handvaten vormen voor spelers in het veld. Zodat ze weten wat ze moeten doen op bepaalde momenten.”

Tweede Divisie
Bij de derdedivisionist wacht de huidige trainer van ADO’20 een pittige klus. Aan de ene kant willen de geel-blauwen dat er een jong en herkenbaar elftal op het veld staat, maar aan de andere kant verwachten de supporters ook bepaalde prestaties. Een lastige situatie en de aankomend trainer benadrukt dan ook dat de huidige trainer, De Ruiter, goed presteert bij de club. ,,Hij zit er nu vijf jaar en heeft daar het een en ander bereikt. Hij is gepromoveerd en ook nu zit de ploeg in een flow, terwijl ze in een moeilijke fase zaten.”

,,Als speler heb ik vaak wedstrijden in de Bollenstreek gespeeld tegen clubs zoals Katwijk, Rijnsburgse Boys en dus Lisse. Naar dat soort ploegen moeten we nu ook groeien.”

Stiekem hoopt Bronkhorst dat hij kan ‘profiteren’ van de goede fase waarin de club nu zit, maar hij blijft realistisch. ,,Misschien dat ze dit seizoen wel promoveren”, vraagt hij zichzelf hardop af. ,,We willen uiteindelijk op de lange termijn naar de Tweede Divisie en dat gaat een flinke klus worden. Dat is het niveau waar de club thuishoort. Als speler heb ik vaak wedstrijden in de Bollenstreek gespeeld tegen clubs zoals Katwijk, Rijnsburgse Boys en dus Lisse. Naar dat soort ploegen moeten we nu ook groeien.”

,,Ik heb er vertrouwen in dat we iets moois kunnen neerzetten bij Lisse. De technische commissie is  al volop bezig met het vastleggen van jongens uit de huidige selectie, dus we gaan het zien. De komende weken zal ik Lisse in ieder geval goed in de gaten houden. Daarnaast ga ik er uiteraard alles aan dien om zo hoog mogelijk te eindigen met ADO’20.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook:Nigel Hardenberg kan beter
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)