“Ja, bewogen is wel het juiste woord denk ik”, reageert Cees Bruinink op de vraag hoe hij de voorbije transferperiode heeft ervaren. Katwijk raakte zijn complete voorhoede kwijt, maar toch denkt de technisch manager dat er op de Krom een selectie staat die opnieuw om de prijzen mee kan doen.

Het verloop in de selectie en het doorselecteren noemt Bruinink een ‘normaal proces’. “Maar het is belangrijk om dat goed te managen met elkaar”, voegt hij toe.

“Elk kampioenschap brengt veranderingen in een groep met zich mee. Jongens komen in de belangstelling en daarnaast is het belangrijk om te kijken dat spelers niet verzadigd raken. Na het kampioenschap in 2018 hadden we een groter verloop qua spelers. In 2020 stonden we ook weer bovenaan, maar dat seizoen eindigde in het voorjaar door Corona. Van dat team zijn alleen Susan en Blokland nog over. We moeten nu opnieuw gaan bouwen. Anthony (Correia, red.) is een topper als trainer en als mens, hij is in staat om spelers te beter maken. Nu moeten we er weer een nieuw winnend team van maken.”

‘Die man heeft alles uit de kast gehaald en kwam iedere dag op de app met een andere constructie, Zelfs om helemaal onder een afkoopsom uit te komen. Toen hebben wij gezegd: ‘wij bepalen de spelregels’.’

Geanticipeerd op vertrek Freriks
Van de voorhoede van afgelopen seizoen is – op Des Kunst na – iedereen vertrokken. Ahmed El Azzouti en Mukhtar Suleiman vertrokken naar Spakenburg, Alljereau Mercera is uitgeleend aan FC Rijnvogels en daarnaast werd anderhalve week geleden duidelijk dat na Kilian van Mil ook Tim Freriks naar Akademisk Boldklub verkast.

“We kenden Kilian zijn ambitie om nog een keer een profavontuur aan te gaan, net zoals we dat van Tim wisten. Ik zei nog tegen Anthony: ‘het zou mij verbazen als geen BVO hem oppikt’. Tim is onder Anthony een veel completere speler geworden en heeft alles in zich om in het betaalde voetbal te slagen. Op een vertrek van Kilian anticipeerden we voor door Matthijs Hardijk te halen en toen Randy Wolters laatst aangaf dichterbij huis te willen gaan spelen, hebben we hem ook vastgelegd. Omdat we wisten wat er met Tim kon gebeuren, maar ook om wat persoonlijkheid in de kleedkamer toe te voegen. Met Esseboom en El Azzouti zijn er toch wel wat persoonlijkheden vertrokken. Om die reden hebben we Mark de Vries ook bewust als oudere keeper vastgelegd.”

‘Het is net schaken’
Als technisch manager op de Krom gaat Bruinink bedachtzaam te werk. “Eigenlijk is het net schaken, een selectie samenstellen”, lacht hij.

En dan weer met een serieuze blik vervolgend: “Het is heel simpel: spelers kiezen bij Katwijk voor het totaalplaatje. Je speelt graag voor onze club of niet. Het club- en teambelang staat voorop en daarbij zijn we veeleisend met elkaar. Niet elke goede voetballer past bij Katwijk. Ruben Doesburg, Sietse Brandsma, Koen Tros en Danny Bakker zijn allemaal jongens die uitgebreid zijn bekeken en waar research over is gedaan. Daar zit een visie achter.”

Een en ander uitte zich ook in de onderhandelingen met Akademisk Boldklub over Freriks. “Die man heeft alles uit de kast gehaald en kwam iedere dag op de app met een andere constructie, Zelfs om helemaal onder een afkoopsom uit te komen. Toen hebben wij gezegd: ‘wij bepalen de spelregels’. We wisten van Tim dat hij graag wilde en het is voor hem een prachtige uitdaging, maar we hebben als volwassen mensen iets afgesproken. Dan moet je je daar ook aan houden. Ook dat is een stukje beleid.”

Bruinink hoopt de vervanger van Freriks reeds in de gelederen te hebben. “Als je bovenin speelt zijn over het algemeen de voorhoedespelers meest gewild. Mede daarom hadden we in een vroegtijdig stadium Sietse Brandsma en Ruben Doesburg vastgelegd. Ruben hebben we veel zien spelen bij ADO ’20 en in hem hebben we veel vertrouwen. Hij beschikt over specifieke kwaliteiten waarmee hij in Derde Divisie vorig seizoen achttien goals maakte en veertien assists gaf. Vanzelfsprekend zal hij even tijd nodig hebben om te wennen aan ons niveau. Dat is niet erg, ook Killian en Tim stonden er namelijk niet direct.”

‘De voorhoede zal niet van de één op de andere dag ingespeeld zijn. Dat heeft tijd nodig. Maar frisheid kan ook verrassend werken.’

Al met al is Bruinink content met de selectie die er staat. “Er zijn goede spelers bijgekomen. Daarnaast is het heel fijn dat Des Kunst is gebleven. Hij kan zowel op het middenveld als voorin uit de voeten en geeft ons veel opties. Robbert Susan wordt 36, die gaat niet alles meer spelen, daarnaast is Robin Schulte herstellende van een vervelende knieblessure. Koen Tros geeft ons als linkermiddenvelder meer opties en Danny Bakker beschikt als hij topfit is over veel creativiteit. Dat gaat ons helpen tegen verdedigend ingestelde ploegen. Verder hebben we er met Omar El Baad een veelzijdige verdediger bij: een jongen die tweebenig is en op beide flanken en centraal achterin kan spelen. Dat is fijn, ook in de wetenschap dat onze topper Kay Blokland drie maanden op wereldreis gaat. Verder hebben we nog een paar interessante jongens van de O23 in het vizier.”

Drie op een rij?
Met twee titels op rij is Katwijk de succesvolste amateurvoetbal van het moment, maar de honger lijkt niet gestild. “We moeten niet doen of het normaal is”, doelt Bruinink op de titelprolongatie. “Sommige clubs worden nooit kampioen van Nederland. Het is echt iets unieks en dat beseffen we ook.”

“Maar tegelijkertijd blijven we sportman en streven we het hoogste na. Denk aan Max Verstappen, die wil ook elke wedstrijd winnen. Natuurlijk is de kans dat je bovenaan eindigt op papier groter als we Van Mil en Freriks hadden behouden, en El Azzouti en Esseboom waren gebleven. Maar succes kan in een selectie ook een bepaalde gemakzucht geven. Zo van: wij zijn de beste en kijk eens wat ik allemaal neergezet heb. Nou, met zo’n houding gaat het absoluut niet lukken. De voorhoede zal niet van de één op de andere dag ingespeeld zijn. Dat heeft tijd nodig. Maar frisheid kan ook verrassend werken. Daarnaast kunnen we met de spelers die gehaald zijn makkelijker van systeem switchen.”

Foto’s: Orange Pictures

Lees ook: Freriks verlaat de Krom voor Deens avontuur: ‘Het is heel snel gegaan’
Check ook: Bruinink (Katwijk): ‘Ga niet meer naar een andere club’


POPULAIRE BERICHTEN