Vol trots presenteerde Cees Bruinink, technisch directeur van Katwijk, vorige week een nieuwe aanwinst: Roland Bergkamp. Dat de RKC Waalwijk-spits, die via de nacompetitie naar de eredivisie promoveerde met de Waalwijkers, een overstap naar De Krom verkoos boven voetballen op het hoogste niveau, was volgens Bruinink geen toeval. De sterke aanvalsleider stond al lang op het verlanglijstje van de oranjehemden en dit seizoen lukte het eindelijk om hem binnen te hengelen. 

Eigenlijk is Bergkamp om meerdere redenen een opzienbarende aanwinst voor Katwijk en zijn transfer roept wat vragen op. Hoe zijn de Katwijkers bijvoorbeeld op het pad van de aanvalsleider met eredivisie-ervaring terechtgekomen? Hoe heeft Bruinink ervoor gezorgd dat hij zijn handtekening zette op De Krom en waar was het aantrekken van nóg een sterke spits eigenlijk voor nodig? Daarom een verhelderend verhaal met de technisch manager.

,,Maar toen was hij dus nog volstrekt onhaalbaar voor ons.”

Zo’n drie jaar geleden zag Bruinink, Bergkamp voor het eerst aan het werk. ,,Ik kijk op vrijdagavond veel wedstrijden in de Jupiler League. Drie jaar geleden zag ik hem bij Telstar-Sparta Rotterdam voor het eerst. Sparta speelde Telstar helemaal zoek en Roland had daar een fors aandeel in. Toen wilde ik hem al heel graag hebben, maar toen was hij dus nog volstrekt onhaalbaar voor ons”, vertelt de technisch manager over de nieuwe grote aanwinst.

Dit jaar kwam het tot een tweede ‘ontmoeting’. Bij RKC-Almere City FC zag Bruinink zijn prooi opnieuw aan het werk. ,,Weer raakte ik ervan overtuigd dat hij perfect bij ons zou passen. Via Daan Rienstra, een middenvelder van RKC, die heel even bij ons speelde in de zomer van 2013, maar toen toch naar Heracles ging, kwam ik erachter dat Roland zich aan het oriënteren was op iets anders. En dat zijn ambities niet per se, meer in het betaalde voetbal lagen. Toen is het balletje gaan rollen. Daan kon dat balletje natuurlijk opgooien bij Roland”, vertelt Bruinink.

Overtuigen
Binnen de kortste keren kwam het tot een gesprek en toen werd dus inderdaad duidelijk dat Bergkamp, die ook voor Sparta, FC Emmen en Brighton & Hove Albion uitkwam, het betaalde voetbal wel gezien had. De 28-jarige aanvalsleider gaat zich richten op een maatschappelijke carrière en was daarom al begonnen met een studie rechten. ,,Toen hadden we natuurlijk een voet tussen de deur en werd het een kwestie van hem ervan overtuigen dat hij een voetballer is die wij nodig hebben en die bij onze manier van spelen past. Om dat te verduidelijken hebben we een video gemaakt, met beelden van hem en beelden van Katwijk”, beschrijft Bruinink. 

Het plaatje dat Bruinink z’n nieuwe spits schetste was het volgende: Bergkamp moet ervoor gaan zorgen dat de manier van spelen van de Katwijkers weer moeilijker te voorspellen wordt. De afgelopen seizoenen speelt Marciano Mengerink in de punt bij de oranjehemden. Maar sinds de Amsterdammer eigenlijk overal in het land bekend staat als de doelpuntenmachine van de Tweede Divisie, stellen de meeste tegenstanders zich helemaal in op de bewegelijke spits.

,,We hadden niet echt een alternatief en omdat tegenstanders zich steeds beter voorbereiden op Marciano, kwamen we steeds lastiger tot kansen. We zijn heel veel wedstrijden wat betreft balbezit dominant geweest, maar soms waren we dan toch veel te weinig gevaarlijk. Katwijk wil dominant zijn én het doel van de tegenstander constant onder vuur nemen. Dus hebben we naar een oplossing gezocht”, legt Bruinink uit.

,,Daarom denk ik dat we weer wat onberekenbaarder worden.”

Uit zijn woorden is op te maken dat men in Katwijk een samenwerking tussen Bergkamp en Mengerink – in welke vorm dan ook – wel ziet zitten.  ,,Mengerink heeft in het seizoen dat hij samen speelde met Joost Leonard (net als Bergkamp een balvaste spits, red.) ook erg goed gerendeerd vanaf ‘tien’ of de vleugels. Daarom denk ik dat we weer wat onberekenbaarder worden”, aldus Bruinink.

Ook Bergkamp zelf denkt dat hij uitstekend met Mengerink samen kan spelen: ,,Als je kijkt naar de clubs waar ik heb gespeeld, dan scoorden mijn medespelers altijd veel”, zei Bergkamp eerder in een interview met Voetbal in de Bollenstreek.

Foto: VV Katwijk

Lees ook: ‘Katwijk en Bergkamp vinden elkaar op het juiste moment’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 13 jul.
Oefenwedstrijd
FC Rijnvogels4-0FC Lisse
Za. 20 jul.
Oefenwedstrijd
Katwijk14.30FC Rijnvogels