Op een bijveld bij FC Lisse in augustus sloeg het noodlot toe voor Niels Buijs. De robuuste verdediger scheurde in een oefenduel zijn kruisband af tegen Jong ADO Den Haag. Zoals vaker bij zo’n blessure werd gevreesd voor het ergste. Na ruim zeven maanden maakte hij weer zijn eerste minuten in het tweede elftal van de Lissers. Zijn herstel verliep voorspoedig en in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen ASV De Dijk (3-1) speelde hij voor het eerst weer negentig minuten. 

De wedstrijd ging om des keizersbaard. Lisse speelt al maanden voor niets en de bezoekers waren al gedegradeerd. Dat zorgde ervoor dat het voor oefenmeester Robbert de Ruiter de uitgelezen mogelijkheid was om bepaalde spelers minuten te gunnen. Zo ook Buijs, die voor het eerst sinds maanden negentig minuten op het veld stond.

,,Ik heb de wedstrijden van mijn team bekeken, maar voor de rest heb ik mezelf maanden afgesloten van het voetbal. Als het op televisie was, drukte ik het weg.”

,,Dat was sowieso al een overwinning”, is de verdediger een dag later eerlijk. ,,Het was ook de eerste keer dat ik mijn niveau haalde. De laatste wedstrijden viel ik een aantal minuten in, maar haalde ik nog niet mijn niveau vond ik. Misschien ook niet gek als je weinig hebt gespeeld. Ik ben in ieder geval blij om weer terug te zijn na zo’n lange tijd.”

Voorspoedige revalidatie
Normaal gesproken is de oud-jeugdspeler van FC Volendam een zekerheidje in het elftal van De Ruiter. De afgelopen twee seizoenen deed de trainer dan ook altijd een beroep op hem. ,,Ik ga zometeen ook twee weken op vakantie om het rustig aan te doen. Dit jaar was, in het kader van mijn revalidatie, zwaar en ook de voorgaande twee seizoenen met de nacompetities waren zwaar. Het is daarom ook even tijd om wat rust te pakken.”

De multifunctionele verdediger kende een voorspoedige revalidatie. Hij kende geen enkele tegenslag en keerde sneller dan gedacht terug op het veld. ,,Mijn eerste minuten in het tweede elftal maakte ik al na ruim zeven maanden. Normaal gesproken staan daar ongeveer negen maanden voor. Het is wel zo dat elk lichaam anders is en ook anders reageert op zo’n blessure. Ik weet van mezelf dat mijn lichaam veel kan hebben. Ik besefte wel dat ik heel veel kon willen, maar dat mijn lichaam de revalidatie wel aan moest kunnen. Gelukkig was dat het geval.”

Beloning na loodzwaar jaar
De beloning voor zijn voorspoedige revalidatie kreeg hij afgelopen zaterdagmiddag. Een paar meter verwijderd van de plek waar hij de zware blessure opliep, maakte hij zijn definitieve comeback in de basisopstelling van de derdedivisionist. Een bekroning op een loodzwaar jaar dat in het teken stond van revalideren, sterker worden en mentaal sterk blijven.

,,Het was mijn doel om dit seizoen nog een keer negentig minuten te maken. Dit scenario is eigenlijk precies verlopen zoals ik wilde. Aan het einde van het seizoen minuten maken. Daarvoor heb ik hard gewerkt, maar er komt ook deels wat geluk bij kijken.”

,,Ik denk dat ik mezelf als een versterking voor het elftal kan zien.”

Als speler moest hij dit seizoen vanaf de zijkant toekijken hoe het met zijn ploeg ging. Een kleurloos jaar voor de Lissers volgde. ,,Ik heb de wedstrijden van mijn team bekeken, maar voor de rest heb ik mezelf maanden afgesloten van het voetbal. Als het op televisie was, drukte ik het weg. Gewoon omdat ik geen interesse had in het spelletje.”

Versterking voor komend seizoen
Die interesse is intussen weer helemaal teruggekeerd bij de verdediger. Zijn blik gaat dan ook volledig op het komende seizoen. ,,Ik denk dat ik mezelf als een versterking voor het elftal kan zien. In de wedstrijd tegen De Dijk merkte ik ook wel dat ik wat kon toevoegen. Voor m’n gevoel kan ik wat toevoegen met mijn ervaring en was er balans in het elftal. Ik denk dat zowel ik als de club in de Tweede Divisie thuis horen, maar dat de selectie van dit seizoen dat niet waard was. Ik kijk dan ook enorm uit naar het volgende seizoen.”

Lisse won tegen de Amsterdammers in eigen huis. De score werd geopend door aanvoerder Rik Vermeulen. Een paar minuten later was het wederom raak. Rowdy van der Putten was de maker: 2-0. Nog voor de thee maakte Lisse de derde treffer van de middag. Deze keer was het Leroy Oehlers die het eindstation was. Vlak voor tijd maakten de bezoekers de eretreffer: 3-1.

FC Lisse – ASV De Dijk 3-1 (3-0) 9. Vermeulen 1-0, 22. Van der Putten 2-0, 37. Oehlers 3-0, 89. Olf 3-1.

FC Lisse: Lensen, Koomen, Buijs, Valk, Oehlers, Rauws, Adouch (67. Buimer), Vermeulen, Monteny (84. Stevens), Van der Putten, Aït Afkir (67. Klooster)

Foto’s: Hubert Habers

Lees ook:Noordwijks collectief pakt titel op eigen kracht’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Zat. 12 okt.
Noordwijk 1-3Excelsior Maassluis
FC Lisse 4-1ONS Sneek
DOVO 1-1Ter Leede
FC Rijnvogels 2-1Capelle
Kagia 1-3Valken'68
UVS 2-0Van Nispen (zat.)
Alphia 1-3VVSB (zat.)
Warmunda 3-2Bernardus
Koninklijke HFC 1-0Quick Boys
HHC Hardenberg 3-3Rijnsburgse Boys
TEC 1-0Katwijk
VVSB 2-2VVOG
Zon. 13 okt.
SJC 3-0Leonidas
Altior 1-2Hillegom
DOSR 1-2Foreholte
Wilhelmus 2-3Teylingen
Van Nispen (zon.) 0-0WVC