Eerder dan de invoering van gele en rode kaarten, de terugspeelbal of zelfs strafschop was er al de buitenspelregel. In de oertijd van het voetbal, in 1866 werd deze regel al ingevoerd. Sindsdien heeft buitenspel op alle niveaus voor veel discussie gezorgd. Wie herinnert zich de bekerfinale van 2002 nog, toen Wamberto diep in blessuretijd de 2-2 tegen FC Utrecht aantekende. Uiteindelijk zou Ajax in de verlenging de beker winnen. Vandaag was het ook bij Voorschoten ’97 – Valken’68 zover. In de 83ste minuut stonden twee spelers van Voorschoten in buitenspelpositie, één ervan zette de eindstand op het scorebord: 3-2.

Gerard de Geus wil niet zover gaan dat Valken de wedstrijd had verloren door die buitenspelgoal. ,,Ik vind het vooral jammer voor de jongens’’, begon hij na de wedstrijd zijn relaas. ,,Net als twee weken geleden kregen we vlak voor tijd de deksel op onze neus. We hebben vandaag weer hard gewerkt. Ik kan de jongens geen verwijten maken.’’

De overwinning van Voorschoten was terecht, het elftal was vooral technisch Valken de baas. De bezoekers zetten er echter werklust en scherpte tegenover. Het publiek had het gevoel dat de winst ook mee naar Valkenburg had kunnen gaan. Tot die bewuste 83ste minuut. Toen de scheidsrechter het vlagsignaal van de grensrechter negeerde en de thuisploeg door liet spelen. Daarna probeerde de geelrode equipe het nog wel, maar verder dan kick en rush kwamen ze niet.

Spaarzame kansen
In de eerste helft was het krachtsverschil nog niet heel duidelijk. Voorschoten was wel de betere ploeg, maar Valken wist met de spaarzame kansen goed om te gaan. De getalenteerde Sven Boonstoppel wist al na twee minuten te profiteren van defensief geklungel en maakte beheerst de 0-1. Terwijl Valken nog in euforie verkeerde, sloeg Voorschoten razendsnel terug met de 1-1 De wedstrijd was nog geen vier minuten oud.

Zo ontstond een schitterend voetbalgevecht, dat mede door de leidsman mogelijk werd gemaakt. De scheidsrechter negeerde de strakke instructies uit Zeist en liet veel toe. Hierdoor golfde het spel op en neer. Uit een van de vele kansen scoorden Arjan Haasnoot de 1-2 na een prachtige voorzet van Boonstoppel. Voorschoten kon langszij komen middels een terechte strafschop. Maar Erwin van der Nagel liet zien een goede sluitpost te zijn. Hij pareerde de strafschop en zorgde dat Valken ging rusten met een voorsprong

Als je als zwakkere ploeg met een voorsprong de rust ingaat is de motivatie van de trainer belangrijk. De Geus probeerde zijn team klaar te stomen voor de tweede helft. ,,Ik hamerde erop dat we vooral duels moeten gaan winnen en balbezit moeten krijgen. Bij Voorschoten zitten enkele goede voetballers, die je niet in balbezit wil hebben.’’

De nekslag
In de tweede helft ging het uiteindelijk mis voor de club uit de gemeente Katwijk. Een frommelgoal en de al eerder aangehaalde buitenspelgoal waren de nekslag voor de mannen van De Geus. Valken was nog wel dichtbij een doelpunt, maar de lat zat Rens van Klaveren in de weg. Op de overwinning van Voorschoten viel niets af te dingen, maar het had anders kunnen lopen.

De Geus was vooral op zijn hoede geweest voor de twee buitenspelers van Voorschoten, namelijk Van der Krogt en vooral Constancia. Net als de week ervoor hadden de twee back van Valken het zwaar. Sander van Duijn en Jeroen Haasnoot werden telkens eruit gelopen of uitgekapt door de razendsnelle vleugelflitsers van de tegenstander. De Geus: ,,Één tegen één delf je al snel het onderspit, daarom wil je dat er ten allen tijde rugdekking is. Dat kan op zo’n moment ook van een middenvelder zijn.”

Valken staat met nog maar drie punten in de tas bij de onderste ploegen van de competitie. Toch wil de coach niet trainen op technische dingen. ,,Aanvallend heb ik niet zo veel keus. De spelers uit het tweede zijn nog niet klaar voor dit niveau, dus moet het met deze jongens doen. Deze week zal ik vooral op het mentale vlak gaan trainen, want nogmaals: qua inzet kan ik de jongens geen verwijt maken.’’

Voorschoten ’97 – Valken ’68 3-2 (1-2) 2. Boonstoppel 0-1, 3. Guffens 1-1, 18. Haasnoot 1-2 48. Van der Krogt 2-2 83. Van der Krogt 3-2

Valken ’68: Van der Nagel, Van Duijn, Van der Plas, Heemskerk, J Haasnoot, De Ridder, Boonstoppel, De Mooy, Paap, A. Haasnoot, Van Klaveren.

Tekst: Matthijs Snepvangers