Beiden groeiden op in Lisse, beiden droegen het shirt van de FC en beiden deelden het afgelopen jaar één kleedkamer: Tom Broekhuizen en David Verweij. Een seizoen geleden werden ze samen kampioen bij SJC. Voor Broekhuizen z’n eerste succes in Noordwijk, voor Verweij het teken om na een paar promoties terug te keren bij z’n oude club: FC Lisse. 

Komende zaterdag staan de twee maatjes uit Lisse -al woont Verweij inmiddels in Noordwijk- tegenover elkaar in de eerste streekderby van het seizoen in de Derde Divisie. Op de eigen Lageweg ontvangt SJC buurman FC Lisse. Een strijd tussen zwart-wit en geel-blauw, een strijd tussen een nieuwkomer op het niveau en een ‘ouderwetse’ topamateurvereniging, maar bovenal een strijd om de eer tussen de twee vrienden.

Tom, om bij jou te beginnen. Hoe is de sfeer in Noordwijk nadat de eerst thuiswedstrijd twee weken geleden met 1-8 verloren ging tegen DOVO?
Tom: ,,We zitten weer in een positieve flow na de overwinning bij Achilles ’29. Maar toegegeven, we hebben gewoon een ‘(…)week’ achter de rug gehad. Die 1-8 kwam wel even binnen. In Groesbeek hebben we met z’n allen geknokt om van die nul punten af te komen in de Derde Divisie. Dat is gelukt.”

David: ,,Ik heb nog een gedeelte van de tweede helft gekeken, die zaterdag tegen DOVO. Wij speelden zelf eerst uit bij VVOG, maar daarna ben ik nog even naar de Lageweg gegaan. Zo’n 1-8 deed pijn om te zien. Al moet ik zeggen dat deze uitslag wel een beetje geflatteerd was.”

Speelt deze derby in de selecties bij SJC en FC Lisse?
David: ,,Voor mij is het nog wel speciaal. Ik ken iedereen nog op de club. In de voorronde van de KNVB-beker hebben we al eerder tegenover elkaar gestaan. Daarom is de druk er voor deze wedstrijd wel voor mij een beetje vanaf.”
Tom: ,,Deze pot speelt bij mij persoonlijk en bij Rick van Dijk iets meer dan bij de rest. Dat lijkt me ook logisch, met ons verleden bij FC Lisse. Voor de anderen zit er (nog) geen historie aan deze wedstrijd.”

David: ,,We spelen de wedstrijd nu toch wel op het nieuwe hoofdveld van SJC, Tom?”
Tom [lachend]: ,,Klopt, de officiële opening, met doelen van Preau Sports, mijn bedrijf.”

Je hebt jezelf in no-time in de basis gespeeld van FC Lisse, David. Had je dat zo snel verwacht?
David: ,,Ik stond er bij de eerste wedstrijd in de KNVB-beker in, en ook de eerste twee competitiewedstrijden heb ik gespeeld. Eigenlijk ben ik nog niet helemaal tevreden. Ik moet nog beter spelen om deze basisplek vast te kunnen houden, denk ik.”

Waar merk je het aan dat je nog beter kan?
David: ,,Bij SJC was ik altijd een zekerheidje. Nu merk ik dat er meer druk achter zit. Ik moet wekelijks een hoger niveau halen en me duidelijk profileren. Daarnaast speel ik in de Derde Divisie zaterdag ook gewoon op een hoger niveau, dan waar ik de laatste jaren op gespeeld heb.”

Is het trainingsniveau in Lisse ook hoger dan in Noordwijk?
David: ,,Dat denk ik wel. Dat komt ook omdat er in Lisse meer spelers rondlopen met een ambitie om op het hoogste niveau te spelen. Er zitten ook veel jongens tussen die in het betaald voetbal hebben gespeeld. De handelingssnelheid ligt gewoon hoger.”

Tom: ,,David heeft daar wel gelijk in. Toen ik bij FC Lisse speelde, speelden we in de Topklasse. Toen ik bij SJC binnenkwam, speelden we Hoofdklasse. Logisch dat je dan een verschil merkt. Daarin kunnen we bij SJC ook nog wel wat stappen maken.”

Is Lisse daarom ook de favoriet komende zaterdag?
Tom: ,,Individueel is Lisse iets beter. Ze zullen zaterdag misschien met wat meer lef kunnen voetballen. Vergeet niet dat er bij SJC nu veel nieuw is hè. Een nieuw veld, nieuwe jongens, een nieuwe competitie. We hebben de tijd nodig om aan elkaar te wennen. Afgelopen zaterdag zag je dat de automatismen er langzaam insluipen.”

Hoe zit dat voor jezelf, Tom? Jij staat ook op een nieuwe positie vergeleken vorig jaar. Centraal in de verdediging in plaats van op het middenveld. Voelt dat al vertrouwd?
Tom: ,,Er schijnen vorig seizoen twee verdedigers ons in de steek te hebben gelaten.”

Hebben jullie daar onderling wel eens contact over? Over wat jullie eventueel nog van elkaar kan leren?
Tom: ,,Eigenlijk niet, maar misschien zouden we dat wel eens moeten doen. David kan meedogenloos zijn, een spits uitschakelen. Ik ben meer een voetballende verdediger”

David: ,,En dat kan ik juist weer van Tom leren. Stel, we zouden samen centraal in de verdediging staan, dan zou ik de echte verdediger zijn en hij zou gevaarlijke situaties voetballend kunnen oplossen. Daar heeft hij veel meer oog voor.”

Wanneer zijn jullie tevreden over dit seizoen?
Tom: ,,Bij SJC mogen wij tevreden zijn als wij ons gewoon handhaven. De 2-3-nederlaag tegen Harkemase Boys liet zien dat we best meekunnen op dit niveau. Maar de 1-8-nederlaag tegen DOVO drukte wel onze neus even op de feiten. We zullen elke week keihard moeten knokken. Dat lukte afgelopen zaterdag dan wel weer. Het is lastig om te zeggen waar we precies staan met dit team.”

David: ,,Als ploeg hebben we geen doelstelling uitgesproken. We willen met z’n allen gewoon tot het einde meedoen om prijzen. Of dat nu een periode is of om de titel. Ook in de beker willen zo ver mogelijk komen.”

Jullie blazen bij FC Lisse dus niet hoog van de toren na de degradatie? Jullie zouden ook kunnen uitspreken zo snel mogelijk weer terug te willen naar de Tweede Divisie?
David: ,,Er is een aantal jongens weggegaan met flink wat kwaliteit. Daar zijn ook weer goede jongens voor teruggekomen, hoor. Maar we zijn nu eenmaal met een groot gedeelte van deze groep gedegradeerd. Dan zou het gek zijn om gelijk te roepen dat je weer promoveert met elkaar.”

Duiken jullie samen nog de kroeg in na afloop van SJC – FC Lisse?
Tom: ,,Als we winnen met SJC wel. Zo niet, dan ben ik strontchagrijnig en weet ik niet of ik met ‘Daaf’ nog blijf hangen voor een biertje.”
David: ,,Laten we eerst de pot maar even afwachten inderdaad. Maar bij SJC is de derde helft sowieso altijd wel gezellig. Bij Lisse overigens ook hoor.”

Tom: ,,Misschien moeten we ‘Dedeltje’ (Jeroen Dedel, red.) vragen om te komen draaien, zaterdag?”
David: ,,Samen met jou, Tom? Brakka T en Dedel J weer samen achter de draaitafels?”

Tom: ,,Jeroen moet denk ik zondag voetballen in de Districtsbeker met Hillegom.”
David: ,,Ach, dat kan hij wel op zestig procent af, joh.”

Foto’s: Hubert Habers en Johanna Wever

Lees ook: ‘Historisch duel: SJC duwt FC Lisse op de valreep naar Derde Klasse’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude