De KNVB maakte een kleine twee weken geleden bekend dat de kampioen in de Tweede Divisie niet verplicht hoeft te promoveren naar de Jupiler League. De doorstroming in de voetbalpiramide met een verplichte promotie/degradatie-regeling komt daarmee tot stilstand. Daarmee komt de voetbalbond tegemoet aan de wens van de clubs. En dat wordt ook in de Bollenstreek toegejuicht.

,,Het is een stap in de goede richting”, begint VVSB-preses Arjan Broekhof. Technisch directeur van vv Katwijk, Cees Bruinink, zit op één lijn met de Noordwijkerhouter. ,,Wat er met Achilles’29 is gebeurd, wilden wij bij Katwijk ten alle tijden voorkomen. We hebben er destijds heel goed aan gedaan om bij het kampioenschap in de Topklasse niet te promoveren. Kijk waar Achilles’29  nu staat met schulden en een team dat helemaal is leeggelopen en waar wij staan. Dat moet je als bond niet willen, maar gebeurt wel als je teams, die er niet klaar voor zijn, laat promoveren.”

Piramide
Katwijk-trainer Dick Schreuder liet zich afgelopen weekeinde na Katwijk – Rijnsburgse Boys zeer kritisch uit over de bond. ,,Ik begrijp goed waarom veel clubs het niet willen. Clubs geven veel geld uit en nu gaan ze de regels weer veranderen. De KNVB is te vaak een poppenkast. Ik volg het ook niet. Ik houd mij bezig met mijn team en dan hoor ik wel wat er gebeurt.”

In Zeist lijken nu dezelfde kant op te staan en staat de bond open voor gesprekken met de clubs. Voor de zomer moesten alle topamateurclubs een enquête invullen over de voetbalpiramide. Daarin kwam een aantal zaken die voor de clubs niet aanvaardbaar zijn heel duidelijk naar voren. Eén van die punten was de degradatieregeling. Maar zo is er nog een aantal. Bruinink: ,,Er zijn twee, laten we ze informateurs noemen, die door de KNVB zijn aangesteld om verder te onderzoeken welke veranderingen er nog meer moeten komen.”

,,Een veelgehoord plan is het creëren van een Tweede Divisie B met de beloftenteams in de één en de amateurs in de andere.”

Broekhof wil benadrukken dat er ook pluspunten zijn aan de invoering van de Tweede Divisie. ,,De beste amateurclubs spelen tegen elkaar. Vooral voor ons als zondagclub heeft het als voordeel dat we veel meer derby’s spelen. Dat levert ons meer toeschouwers op, maar ook voor sponsoren is het aantrekkelijker.”

Zowel Bruinink als Broekhof opteren voor een indeling op regio. Broekhof: ,,Je ziet dat het zondagvoetbal langzaamaan verdwijnt. Waarom zou je niet ook op derdedivisieniveau en de Hoofdklasse de clubs gaan mixen? Als je naar de Tweede Divisie promoveert, gebeurt het toch. Dan krijg je in het Haagsche derby’s als Scheveningen tegen Quick en je verkleint de reisafstanden voor de clubs. Dat is weer interessanter voor het publiek en dus voor de clubs.”

Een ander heikel punt waar nog naar gekeken gaat worden, is de implementering van de beloftenteams. ,,Wij zijn daar geen fan van, dat is geen geheim”, stelt Broekhof. ,,Een veelgehoord plan is het creëren van een Tweede Divisie B met de beloftenteams in de één en de amateurs in de andere. En dan kunnen van daaruit de beste beloften doorstromen naar de Jupiler League en de slechtste degradeert. Dan houd je de doorstroming, maar belast je de amateurs niet met die verplichting.”

,,En het wordt nog kariger, want er kan er nu niemand meer promoveren, maar nog steeds vier degraderen. Dat heb je toch nooit ergens gezien.”

,,Komende dinsdag is er weer een bijeenkomst met de KNVB. Het is natuurlijk raar dat zo’n beslissing midden in het seizoen wordt genomen, maar nu kunnen we wel terug naar de tekentafel. Er zijn er vijf sessies gepland waarvan de eerste in Barendrecht is. Dan zullen we wel verder horen wat de volgende plannen zijn.”

Ook de herinvoering van het algeheel amateurkampioenschap staat op het verlanglijstje van Bruinink. ,,Als je voetballers vraagt wat ze het mooiste vonden uit hun carrière, komen ze allemaal met de algehele titel op de proppen. ,,Als je de piramide toch gaat aanpassen, kun je er ook voor zorgen dat die strijd weer terugkomt.”

Huidige situatie
,,Stel je maakt twee Tweede Divisies op regio. Om gelijke competities te krijgen, laat je de beste zeven uit de Derde Divisies doorstromen, net zoals eerder is gedaan. Dan laat je de twee kampioenen strijden om de algehele titel. Dat zou een optie zijn.”

Schreuder ergert zich tot slot aan de huidige situatie: ,,Stel dat Achilles’29 er wel weer geld in gaat pompen en weer wil promoveren. Dan zou dat niet kunnen door wat de KNVB nu weer heeft bedacht. Dat kan toch niet? Waarom kan er in de Jupiler League maar één degraderen en bij ons vier? En zij hebben nog twee teams meer ook. En het wordt nog kariger, want er kan er nu niemand meer promoveren, maar nog steeds vier degraderen. Dat heb je toch nooit ergens gezien.”
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude