Als trotse koploper van Tweede Klasse C reisde Foreholte af naar Den Haag Zuid. Daar speelde het een ronduit lastige wedstrijd tegen laagvlieger GSC/ESDO, met als uiteindelijke resultaat: 2-1. Net als vorig seizoen, toen dat tweemaal het geval was, werd er dus verloren.

Wie ondanks afgesloten snelwegafritten, opgebroken doorgaande wegen en verstopte kruispunten het sportcomplex van ESDO had weten te bereiken, werd daarvoor ‘beloond’ met een schamel schouwspel. Voor rust bakten beide ploegen er weinig van. Corners vlogen over de zijlijn, vrije trappen vanaf de zijkant waren zonder uitzondering voor de keeper(s) en zelfs de meest eenvoudige passes kwamen niet aan. Geen verrassing dus dat beide ploegen met 0-0 de kleedkamers opzochten.

Beladen
Het duel was beladen, aangezien het vorige treffen tussen Foreholte en GSC/ESDO compleet uit de hand liep. Eind april werden aan de Voorhouters vier rode kaarten uitgedeeld, gingen spelers van ESDO met elkaar op de vuist en werd na afloop een bal in het gezicht van scheidsrechter Straver gegooid, die daarbij een gedeelte van zijn tand verloor. De dader, een lid van Foreholte, werd door de KNVB flink geschorst. Voor de Voorhoutse club bleven verdere sancties uit. Ditmaal verliep de wedstrijd in redelijke harmonie, al was de onderlinge spanning voelbaar.

Na rust bleef het spelbeeld in eerste instantie hetzelfde. Foreholte probeerde te voetballen en ESDO knokte voor iedere meter, ondertussen geen gelegenheid onbenut latend om de wedstrijd verder op scherp te zetten met kleine overtredingen, praten, duwen, trekken.

Open kans
In de 18e minuut van de tweede helft was daar ineens een open kans voor Voorhouter Rik Grondel. De aanvaller faalde echter vanaf rand zestienmetergebied voor een open goal. Het bleek niettemin een opmaat tot de 0-1, die vier minuten later viel. Sam Lemmers stond helemaal vrij en mocht de voorzet van dichtbij onder de doelman doorschuiven. De assistent-scheidsrechter van dienst stond weliswaar enthousiast te vlaggen voor buitenspel, maar de scheidsrechter wilde er niet aan.

In het laatste kwartier van de wedstrijd ging het toch nog mis voor Foreholte. ,,We gingen steeds meer lange ballen spelen en hielden een beetje op met voetballen”, zei Foreholte-coach Marcel IJzendoorn na afloop. ,,Er stond tot twee keer toe iemand vrij in de zestien – toen gaven we als team gewoon niet thuis.”

De executeur van het vonnis was Ömer Karadag, een boom van een kerel, die gehinderd door een blessure op de bank was begonnen. Na Lemmers’ openingstreffer werd hij gebracht om het tij te keren. En dat ging hem goed af. De 1-1 knalde hij na een goede aanname op de borst in de verre hoek en bij de tweede goal mocht hij zelfs de bal aannemen en in de verre hoek schuiven. ,,Hij had zelfs nog tijd om de Telegraaf te lezen”, aldus een geïrriteerde IJzendoorn.

Bezieling
Na afloop was de frustratie groot bij de spelers van Foreholte. Vooral keeper Niels van Schie liet zijn ongenoegen blijken met een luide ‘dit is fucking belachelijk’. De goalie weigerde na afloop commentaar. Voor zijn onvrede viel wel begrip op te brengen; hij had bijna 90 minuten niks te doen had gehad, maar moest dus wel tweemaal vissen in de slotfase.

Het commentaar van aanvoerder Tom Bleijswijk was na afloop ook niet mals: ,,We hebben als team gefaald. Het was te traag, er was geen scherpte. Na rust was het iets beter en kregen we kansen en hadden we het eigenlijk moeten beslissen. Het is echt een onnodige nederlaag.”

Coach IJzendoorn wilde niet zo ver gaan om te spreken van een collectief falen. Hij had wel degelijk strijd en inzet gezien bij zijn spelers, maar constateerde dat zijn team in een te laag tempo had gespeeld. ,,Uiteindelijk kun je zo’n wedstrijd een keer verliezen. Maar gelukkig waren we het seizoen begonnen met twaalf punten uit vier wedstrijden, dan kun je je zoiets nog een keer permitteren. De competitie duurt nog lang zat.”

GSC ESDO – Foreholte 2-1 (0-0). 67. Lemmers 0-1, 83. Karadag 1-1, 85. Karadag 2-1

Foreholte: Van Schie, Schinkelshoek, Van Leeuwen, Dickhoff, Wiering, Jongbloed, Guijt, Bleijswijk, Geerlings, Lemmers, Grondel.

Tekst: Stefan Rijnders