Na de nipt verloren bekerwedstrijd tegen Willem II zei trainer Marcel IJzendoorn dat zijn ploeg de goede dingen uit die wedstrijd mee moest nemen in de competitie. Hoewel het kwaliteitsverschil – tussen de op dat moment nummer vijftien van de Vierde Divisie A en de nummer twee van de Keuken Kampioen Divisie enorm was – bleek SJC in staat om van begin tot eind in de wedstrijd te blijven. Willem II redde het nog net tegen het sterke zwart-witte collectief. In de twee competitiewedstrijden die volgden, beten JOS/Watergraafsmeer en DHSC zich wel stuk op SJC.

Dat de drie belangrijkste pijlers voor de goede wedstrijd tegen Willem II, een ijzersterk en hecht collectief, tomeloze inzet en een helder speelplan, tegen JOS/Watergraafsmeer en DHSC wel tot overwinningen leidden is redelijk te verklaren. De Amsterdamse en Utrechtse volksclub hebben allebei een selectie, waarin een aantal oudere topamateurspelers met individuele klasse en een schat aan ervaring de ruggengraat vormen. Om het collectief van SJC te breken moest DHSC het vooral hebben van balbezit en positiespel.

Schelvis heeft steeds antwoord paraat
De bezoekers wisten dat positiespel vooral in de eerste helft op de mat te leggen en dat leidde in de openingsfase direct tot kansen voor Olaf van der Sande en Kenneth Aninkora. Halverwege de eerste helft kon ook Jesse Oliekan vanaf de rand van het zestienmetergebied aanleggen voor een schot. Alle drie de pogingen waren helemaal in lijn met het beoogde spel: verzorgd en beheerst, maar uiteindelijk net niet zuiver genoeg. Daardoor had doelman Kevin Schelvis telkens een antwoord paraat.

SJC ging een stuk pragmatischer te werk. De ploeg van Marcel IJzendoorn hanteerde een aanvalsplan dat veel directer was dan dat van DHSC. Omdat de voorste linie van de Utrechters zich vooral liet terugzakken bij balverlies wist SJC vooral via veel van kant wisselen bij de opbouw op eigen helft en de lange crosspass de vrije mensen aan de zijkanten te vinden. “De crosspass vanuit het centrale duo naar één van de buitenspelers wordt vaak gezien als “de lange bal spelen,” maar ik vind het juist een logische bal, waarmee je kan variëren in je aanvalsspel”, zei IJzendoorn na de wedstrijd.

Ruigrok en Duindam vinden elkaar
Zijn warme pleidooi werd gedurende de wedstrijd onderbouwd door meerdere kansen en goals. De openingstreffer van Timo Ruigrok na elf minuten spelen was het perfecte voorbeeld van de directe manier van aanvallen van SJC. Vanuit de linkerkant van defensie werd rechtsbuiten Wesley Haasnoot met een lange, diagonale bal gevonden. Haasnoot had de tijd om een goede voorzet op Tom Duindam te produceren, waarna de spits de bal klaar kon leggen voor Ruigrok, 1-0. Kort voor rust was Ruigrok met een fijn balletje tussendoor de aangever voor de 2-0 van Duindam.

In de tweede helft leek SJC het duel volledig onder controle te hebben, maar werd het toch nog even spannend. Een prachtig indraaiende voorzet van Soufyan Moro kon door Oliekan gepromoveerd worden tot aansluitingstreffer. “Dat kwartiertje vlak voor en na de 2-1 was eigenlijk het enige moment dat we het wat moeilijker hadden”, vond IJzendoorn.

Slotakkoorden van Van Trigt
Zes minuten na de goal van Oliekan was het Martijn van Trigt die SJC op 3-1 kon zetten na een fout in de opbouw van DHSC. Een minuut voor tijd maakte diezelfde Van Trigt aan alle onzekerheid een einde met een voorzet die iets te scherp was voor Duindam, maar bij de tweede paal wel in het zijnet plofte en de eindstand op 4-1 bepaalde.

“We hebben de goede dingen uit de pot tegen Willem II meegenomen naar de afgelopen wedstrijden, maar ook doordat iedereen in de trainingen erna de volle honderd procent gaf”, klonk de onderbouwing voor de tweede overwinning op rij. IJzendoorn voegde in de afgelopen weken nog een derde component toe, waardoor zijn ploeg zich iets los heeft weten te maken van de onderkant van de ranglijst. “We hebben de afgelopen weken wel oorlog met elkaar gemaakt om meer gif in de ploeg te krijgen”, vertelde hij.

De tweede driepunter op rij getuigt van een succesvolle oorlogstactiek van IJzendoorn en zijn staf.

SJC – DHSC 4-1 (2-0)
Goals: Martijn van Trigt (2),  Timo Ruigrok, Tom Duindam

Tekst: Henk Kasius
Archieffoto: Orange Pictures

 

POPULAIRE BERICHTEN