Alles in het leven is te verdelen in periodes. Sterker nog: het leven zelf is een grote aaneenschakeling van periodes. Baby, peuter, kleuter, puber enzovoort. En aan het einde van het leven kun je bepalen wat nou precies de mooiste tijd was. Het mooie van een voetbalseizoen is dat je er meerdere meemaakt in je leven. Dat betekent dat je na verloop van tijd vooraf kan bepalen hoe de periodes lopen en wat de mooiste tijd is. En ik ga me verheugen op de allermooiste maand die een voetbalseizoen kent. 

De zomermaanden zijn de maanden van hoop en goed vertrouwen, in november en december wordt het fundament gelegd voor de toekomst, met contractverlengingen en begint de transfercarrousel langzaam op gang te komen. Die carrousel draait in het begin van het nieuwe jaar op zijn snelst, om daarna langzaam op de achtergrond door te blijven draaien. April is de maand van de eerste beslissingen: waar is het feest en waar leeft men in mineur? En mei is de maand van de wedstrijden waar het altijd ergens om gaat. Kampioenswedstrijden, minicompetities tegen degradatie of voor promotie. Vaak lekker weer, flinke spanning en veel publiek, want niet iedereen is nog in competitie en het volk wil spelen. Allemaal mooi, allemaal interessant, van al die maanden vreet ik elke seconde voetbal. Maar niets is zo mooi als de maand maart.Maart is de maand van de vorentscheidung. De maand waarin elke wedstrijd een belang heeft. Het is de maand waarin bepaalt wordt of je tot het eind van het seizoen mee mag blijven doen, of de maand waarin bepaald wordt dat je gelukkig niet meer mee hoeft te doen en veilig bent. Wie deze maand goed verteert, mag dromen van de kroon op het eind, of dat nu een vervolg in de huidige klasse is, of de bekroning met de titel. Wie in deze maand – waar de zon het langzaam gaat winnen van Koning Winter – goed presteert, gaat een mooi einde van het seizoen tegemoet. Wie door het ijs zakt, eindigt in mineur of moet nog zweten en vrezen voor het leed dat degradatie heet.

De prijzen worden misschien pas aan het einde verdeeld, maar die prijzen zijn slechts een bevestiging. In april wordt bevestigd welke club(s) de mooiste maand van het voetbalseizoen het best presteerden. Want zoals elk mens in het leven een goede opvoeding als fundament voor de volgende periode in zijn leven nodig heeft, heeft april het fundament  maart nodig om al dan niet succesvol te zijn. En dat maakt de komende maand de mooiste maand in een seizoen.

Tekst: Henk Kasius
vanduynvandergeer

REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)