Alleen maar nette mensen. Het is de titel van een boek van Robert Vuijsje, dat bovendien verfilmd is. In het kort komt het neer op het volgende: een veel te klein mannetje van Joodse afkomst wordt verliefd op een donkere Bijlmer-babe van voldoende proporties. Hoe het allemaal afloopt is voor dit verhaal niet zo van belang, de vooroordelen en stempels zijn dat wel. Na jaren rondgelopen te hebben op alle amateurvelden in de Bollenstreek pak ik, in de geest van het bovenstaande boek, de stempel op en ga ik clubs langs de meetlat van het internationale voetbal leggen.

Allereerst Quick Boys. Gehaat door velen, maar gerespecteerd door minimaal net zo veel mensen. De laatste jaren is het geen bijzonderheid meer dat een tegenstander drie punten van Nieuw Zuid meeneemt, maar toch blijft die naam beklijven. Groots in historie, matig in prestaties. Ik pak mijn stempel, doop hem in rode inkt en roep Quick Boys uit tot het Liverpool van de Bollenstreek.

Hemelsblauw wordt de nieuwe kleur van Katwijk. Manchester City is/was de sympathieke volksclub van Manchester, soms in staat tot grootse daden, maar even zo vaak in mineur doordat het niet wilde lukken. Tot er een sjeik binnen kwam lopen en de bomen tot in de hemel liet groeien. De sympathieke volksclub mengt zich in het establishment en hangt nu in het midden van grootsheid en kneuterigheid.

Rijnsburgse Boys krijgt het stempel vanuit eigen land. Stabiel in prestaties, maar van oudsher geleid door bloemengeld. Geen grote fanatieke aanhang en altijd de mindere concurrent van de twee bovenstaande clubs. Derhalve mag Rijnsburgse Boys zich omdopen tot het PSV van de Bollenstreek.

Bayer Lisse

FC Lisse heeft ook de cultuur van een bedrijfsclub. Het beleid verdient dikke plussen, het imago is niet echt groots. Eigenlijk heeft niemand een hekel aan geel/blauw, maar de harten van buitenstaanders gaan ook niet direct sneller kloppen. De vergelijking met Wolfsburg en Bayer Leverkusen past goed bij de Lissenaren.

Ee club waar vrijwel niemand een hekel aan heeft is Noordwijk. Fijne vereniging, kleine fanatieke aanhang, vooral gedragen door een kleine, maar rijke, sponsorgroep. Weinig volks, veel zien en gezien worden. Het AS Monaco van de Bollenstreek is geboren.

In dezelfde categorie als Noordwijk (vrijwel niemand heeft er een hekel aan) valt Ter Leede. Zij hebben echter niet dat hautaine. Verre van dat zelfs. Bij tijd en wijle leggen de Sassenheimers sterk scoutingswerk op de mat, waardoor zij zichzelf altijd in de subtop van het amateurvoetbal weten te nestelen. Gezien het feit dat zij dat voor elkaar krijgen zonder een enorm budget maakt de mannen van de Roodemolen het FC Basel van de regio.

Rijnvogels leeft zijn droom

Dan die sympathieke middenmoter. Noem hem Swansea of Stoke City, ze houden zich staande op een niveau dat eigenlijk niet de ‘hunne’ is. Tot hoever de lat reikt is niet bekend, hoe lang het feest gaat duren ook niet. Ze genieten vooral van het moment. Zij hopen op hoger, maar gaan niet kapot van naar beneden. Wil je iets van die gedachte meepikken, ga dan richting De Kooltuin, want Rijnvogels leeft nu zijn droom.

De laatste club in deze rij, is er een waar ik veel stempels op kan drukken. Maar laat ik gaan voor Southampton of PEC Zwolle. Zichzelf overstijgende middenmoot. Hoogste niveau, maar (tot nu toe) nooit voor zulke topplekken. Stabiel boven hun stand levend. VVSB is de naam! Stilletjes meegeslopen naar de top en nu ineens meedoen voor het goud. Heerlijke positie, weinig druk, maar de ultieme kans om echt historie te schrijven. Even lekker als lastig.

Mijn stempel is opgebruikt, we zijn allemaal alleen maar nette clubs. Ik ben benieuwd naar de visie van jou, de lezer. Zet je meest gekleurde bril op, pak je beste vooroordelen en stempels en schiet gaten in dit schrijfseltje. Succes en plezier gewenst.

Tekst: Henk Kasius

Foto: website PSV/Pics United

vanduynvandergeer


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer