De eerste periode zit erop; nog vier competitiewedstrijden en de spelers mogen genieten van een welverdiende rust van veertien dagen. Na de jaarwisseling vindt de grote trek plaats: alle zichzelf respecterende voetbalclubs trekken voor vier, vijf of zes dagen naar de zon voor een trainingskamp om zich voor te bereiden op het tweede gedeelte van het seizoen.

Als je niet gaat, hoor je er eigenlijk niet bij. Maar is een trainingskamp wel zo voordelig, word je er als team beter van? De club begint in mei al na te denken over het trainingskamp. Waar gaan we naartoe? Op Tenerife is zon gegarandeerd, in Zuid-Spanje hoop je dat het 20 graden is, in Barcelona moet je het weer afwachten.

De kosten per persoon liggen in de buurt van de 750 euro, de spelers betalen vaak een eigen bijdrage van 200 tot 300 euro. Er mogen dertig mensen mee; kosten voor de club 30 x 500 euro = 15.000 euro, een niet onaanzienlijk bedrag.

Paspoort
Een maand voor vertrek beseffen een paar spelers opeens dat hun werkgever hun niet kan missen of dat ze in die periode tentamens hebben. Natuurlijk kunnen die plekken wel worden ingevuld, maar toch jammer en naamverandering kost nog wel iets bij Transavia.

‘De ‘stappers’ zitten de volgende ochtend keurig om 09.00 uur weer aan het ontbijt.’

De dag van vertrek moet er vroeg verzameld worden, er wordt om 07.00 uur gevlogen, dus 05.00 uur op het vliegveld, 04.00 van huis. Gelukkig heeft meestal iedereen z’n paspoort bij zich. Om 11.00 uur zit de hele selectie in de zon. Nu is het een kwestie van kamers indelen, lunch en trainen maar.

Uiteraard wordt er elke dag getraind. Een club geeft toch niet voor niets zoveel geld uit? De ondergrond is hierbij ook een dingetje: is het een modern kunstgrasveld met voldoende demping? Duidelijk is dat de verzorgers, fysio’s, trainers tijdens zo’n trainingskamp overuren maken (moeten zij eigenlijk ook 250 euro bijdragen?).

De tweede dag geeft hetzelfde beeld als de volgende dagen: 09.00 uur aan het ontbijt, met de bus naar het trainingsveld, 10.30 uur trainen, lunch om 12.30 uur, ’s middags en ’s avonds moet er dan nog iets gebeuren.

Is dit het perfecte moment voor een portie teambuilding? En gaan we dan fietsen, golfen, volleyballen en ’s avonds spelletjes doen? Zelfs het Nederlands elftal speelde ’30 seconds’. Een ander hoogtepunt op elk trainingskamp is een onvervalste voetbalquiz.

En dan komt misschien voor de voetballers het leukste moment: na 24.00 uur de stad te verkennen. Sommigen slagen erin om dit elke avond te doen, de begeleiding slaapt dan uiteraard al lang. De ‘stappers’ zitten de volgende ochtend keurig om 09.00 uur weer aan het ontbijt.

En dan nog het eten. In de restaurants verschilt de lunch niet zoveel van het avondeten. Dit betekent dat het soms ook ’s middags lekker kan zijn om wat frites te eten. In die zes dagen wordt er natuurlijk ook wel bovengemiddeld drank ingenomen. Leuk zo’n trainingskamp…

‘Is dan alles negatief aan een trainingskamp? Helemaal niet.’

Want ga maar na, veel van de teams die naar de zon gaan, zijn topamateurs. Een weekje Torremolinos met de week daarna op zaterdag weer een competitiewedstrijd lijkt mij niet top voor het resultaat.

Is dan alles negatief aan een trainingskamp? Helemaal niet, elke club kan er enorm z’n voordeel mee doen. Wel is het heel belangrijk om vooraf met de spelers te overleggen over het doel van het trainingskamp: stappen moet, beperk de drank. Vertrek elke ochtend gewoon rond 11.00 uur en train op een goed grasveld. Laat de spelers elke morgen lekker uitslapen en train ’s middags, doe dit rustig.

Engelse wedstrijd
Spreek met het restaurant af dat er bij de lunch alleen gezonde dingen op tafel komen. Speel een oefenwedstrijd tegen een aantrekkelijke tegenstander. Zorg voor een afwisselend en leuk avondprogramma, laat het zelf door de jongens organiseren. Bezoek een wedstrijd in de buurt of kijk naar een lekkere Engelse wedstrijd. Neem voor de terugvlucht de middagvlucht. Het recept voor een goede start van de tweede seizoenshelft.

Heel veel plezier tijdens het trainingskamp, ik ga er zeker van genieten.

Tekst: Laurens Mouter

Foto: Quick Boys / Orange Pictures

Lees ook: ‘We hebben naar jullie geluisterd: dit gaat er veranderen bij VIDB’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 16 mrt.
Noordwijk0-1FC Lisse
Xerxes DZB1-2Ter Leede
Nootdorpafg.FC Rijnvogels
Valken '681-1SC Monster
Van Nispen (zat.)4-0DSVP
NSV '461-2VVSB (zat.)
Quick Boys5-0DOVO
ONS Sneek4-3SJC
VVA/Spartaan1-1Kagia
IJsselmeervogels1-1Katwijk
Rijnsburgse Boys3-2Barendrecht
VVSB3-2Koninklijke HFC
Zo. 17 mrt.
JOS/Watergraafsmeer2-1Hillegom
ROAC2-1Foreholte
Teylingen0-2DOSR
Van Nispen (zon.)8-3Toofan