Vond jij het nou buitenspel gisteren Thomas? Het is vaak het eerste dat ik hoor als ik op maandagochtend binnen kom lopen op mijn werk. Het eredivisievoetbal houdt de gemoederen bezig op het kantoor waar ik werkzaam ben. Opvallend vaak gaat het over de beslissingen van de scheidsrechter. Of beter gezegd: het team aan officials dat de wedstrijden vandaag de dag in goede banen moet zien te leiden. Wekelijks krijgen ze de hoon van het volk over zich heen, maar complimenten vallen hen slechts zelden ten deel. Maar zijn deze mensen wel zo incompetent als het soms lijkt of zijn ze opgezadeld met een mission impossible?

Vroeger, zo’n 10 jaar geleden, was het grappig om een vrouw te vragen om de buitenspelregel uit te leggen. Na het winnen van de wereldtitel door de Oranje Vrouwen is de lol daar nu wel een beetje van af, maar de belangrijkste reden dat wij mannen onszelf niet meer op de borst slaan met onze kennis over buitenspel is, omdat wij het zelf vaak ook niet meer weten. Termen als: hinderlijk buitenspel staan, terugkomen uit buitenspel en wel of niet actief deelnemen aan het spel, doen velen van ons duizelen.

Sven Kramer
Voor hands geldt hetzelfde. Gaat het er nou om of de hand wel of niet naar de bal gaat? Of dat het opzettelijk is of niet? Of gaat het erom dat de armen in een natuurlijke positie gehouden moeten worden? Maar hoe natuurlijk is de houding van de armen van voetballers vandaag de dag in het 16-meter gebied eigenlijk? Een speler die springt met de armen strak langs het lijf lijkt, naar mijn idee, meer weg van een schoonspringer in strakke Speedo dan een noeste centrale verdediger. Verder associeer ik een speler met de handen op de rug eerder met Sven Kramer dan een verdediger die mijn ploeg gaat helpen om de nul te houden. Maar zoals altijd het geval is, zijn er in tijde van crisis ook winnaars. Mannen als Wilfred Genee hebben het makkelijker dan ooit om hun praatprogramma’s te vullen. Het is niet gewaagd om te stellen dat het voetbalregellandschap een heuse crisis doormaakt.

Verkeren andere sporten op het gebied van spelregels ook in tijden van crisis? Laten we hockey eens als voorbeeld nemen. Ik ben geen expert op het gebied van de hockeyregels, maar ik weet wel dat de strafcorner één van de zwaarste straffen in het hockey is. Je kan een strafcorner verdienen als een tegenstander de bal in de cirkel met de voet raakt. Het maakt daarbij niks uit of de voet naar de bal gaat. Of dat er sprake is van een opzettelijke ‘voet-bal’. Oeverloze discussies met de scheidsrechter en opmerkingen als “ja maar scheids, ik kan mijn voet er toch niet afhakken” heb  je in het hockey dus niet. Natuurlijk gaat het in het voetbal niet werken om voor elke handsbal in het zestienmetergebied een penalty te geven, maar er moet wel iets gebeuren om de spelregelcrisis in te bezweren.

‘Future rules of Footbal’
Deze gedachte leeft niet alleen bij mij, maar is enkele jaren geleden ook opgevat door Teun Meurs. In samenwerking met de KNVB organiseert hij de ‘Future Rules of Football’ competitie. Deze competitie bestaat uit de O23-elftallen van Katwijk, AFC, Koninklijke HFC, Rijnsburgse Boys, ARC, Quick Boys, VVSB, FC Lisse, Westlandia en Alphense Boys. In twee poules worden wedstrijden gespeeld waarbij als experiment een drietal nieuwe regels wordt toegepast. Alle overige regels zijn ongewijzigd.

  1. Self-pass. Een vrije trap mag je ook op jezelf nemen.
  2. Kick-in/dribble-in. De ingooi wordt vervangen door een kick-in of dribble-in.
  3. Tijdstraf. Bij een gele kaart volgt een tijdstraf van 5 minuten. Bij een rode kaart volgt een tijdstraf van 10 minuten.

,,Deze spelregel zorgt ervoor dat het spel sneller en onvoorspelbaarder wordt”

Het doel van deze nieuwe regels is om het spel eerlijker en aantrekkelijker (lees: sneller) te maken. Met Katwijk O-23 hebben wij inmiddels drie poulewedstrijden achter de rug en als coach van dit elftal heb ik het voorrecht om de toepassing van deze nieuwe regels van dichtbij mee te maken. Met name de self-pass heeft mij positief verrast en zou naar mijn mening een reële optie zijn om te integreren binnen de bestaande spelregels.

Deze spelregel zorgt ervoor dat het spel sneller en onvoorspelbaarder wordt en voorkomt ook de inmiddels traditionele handgebaren en eindeloze gesprekken met scheidsrechters na een overtreding. Alleen de self-pass is echter onvoldoende om de spelregelcrisis in het voetbal te bezweren. We hebben meer mensen nodig zoals Teun Meurs om innovatie op het gebied van spelregels opgang te brengen. Het voetbal moet eerlijker en aantrekkelijker worden, zodat Wilfred Genee en zijn kompanen weer echt over voetbal kunnen praten en onze scheidsrechters eindelijk de credits krijgen die zij vaker verdienen. Wie staat er op?

Thomas Duivenvoorden.

Foto: Peter Teunissen.

Lees ook: Eén-tweetje: ,,Goeman en VVSB passen bij elkaar”



POPULAIRE BERICHTEN