Stel je voetbalt bij RKSV Halsteren. Dan ben je waarschijnlijk een aantal weken terug bij je baas binnengelopen: ,,Op 26 augustus kan ik maar een halve dag werken. We spelen namelijk met ‘het eerste’ tegen FC Lisse. Voor de KNVB beker. We verzamelen al om 15.30 uur want het is een flink eind rijden. En die files he…Kan dat?”

Op dat zelfde moment kan het zomaar zijn dat iemand van het bestuur bij de plaatselijke busverhuur de spelersbus vastlegt. En het restaurant waar onderweg gegeten gaat worden. Want de jongens moeten natuurlijk wel goed eten voor die belangrijke pot. Dan is de dag daar. Wat blijkt. Op Buienrader zien we iets wat lijkt op een schilderij van een kunstenaar die lukraak los is gegaan met zijn kwast. Hij heeft een voorliefde voor rood. In de avond trekt het onheil over het gehele land. De KNMI waarschuwt. Code geel.

Toch gaat er bij de KNVB geen belletje rinkelen. We gaan gewoon voetballen. Onder het mom: we zien wel hoe het loopt. Niet alleen voor de KNVB beker, maar ook het programma voor de Districtsbeker moet worden afgewerkt. Niemand die in Zeist de kritische vraag stelt: ,,Kunnen we dit wel maken?”

Bij Halsteren stappen ze tegen beter weten in toch de spelersbus in. Hetzelfde doen ze bij Vlissingen. Die vertrokken waarschijnlijk rond de klok van 11.00 uur voor een ritje naar Sneek. Ook UNA uit Veldhoven (nabij Eindhoven) zette ‘gewoon’ koers richting Rotterdam voor een pot tegen SC Feyenoord.

106 wedstrijden gestaakt
Die avond werden – niet heel verrassend – maar liefst 106 wedstrijden gestaakt. Inclusief begeleiding komt dat neer op zo’n 2120 man (20 man per team). En dan heb ik het nog niet eens over de supporters en het bestuur. Want die hebben het noodweer ook maar getrotseerd. Is toch mijn ploeggie.

Dat dit is gebeurd en dat niemand hier de KNVB op aanspreekt, is in mijn ogen onvoorstelbaar. We hebben het hier namelijk over amateurvoetbal. Agenda’s zijn dus vrij gemaakt, oppassen geregeld en kilometers worden gereden. Want hoe denk je dat iedereen naar die sportparken toegaat? Zonder blikken of blozen wordt de wedstrijd verzet en dienen we maar weer op te draven. Je baas ziet je al komen en het huren van een bus is ook niet gratis. En of je het ook nog even aan je vrouw wilt uitleggen. Vlissingen rijdt zelfs voor 31 schamele minuten naar Sneek. Dat is 3 uur en 3 minuten rijden. Zonder file. Over duurzaamheid gesproken.

Dat een partij dit bepaalt voor zo’n grote groep mensen is totaal onlogisch, economisch onverantwoord en bovendien inefficiënt. Laten we in het vervolg alsjeblieft logisch nadenken met zijn allen. En op Buienradar kijken. Een belletje, mail, app, tweet is tegenwoordig zo verstuurd: ,,Heb je buienradar gezien? Laten we lekker morgen spelen. Dat scheelt een hoop tijd, plezier en geld.” Daar heb je de KNVB niet voor nodig.

Tekst: Bram Meurs

Bram Meurs speelde in totaal acht jaar bij VV Noordwijk en is mede-oprichter van het platform Voetbal in de Bollenstreek.


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 1-1Kagia
Van Nispen (zat.) 0-2Soccer Boys
Valken'68 5-4RCL
VVSB (zat.) 3-4 FC VVC
FC Boshuizen 1-6Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)