Leon Annokkee toonde zich woensdagavond op de terugweg vanuit Zeist tevreden over het verloop van een veelbesproken vergadering tussen de KNVB en de top van het Nederlandse amateurvoetbal. ,,Ik denk dat het een hartstikke positief resultaat is”, vertelt de Lissenaar. ,,Waarbij ik ook wel snap dat de slag gewonnen is, maar de oorlog nog niet als je helemaal geen beloften meer in de competitie wilt.”

Annokkee is woordvoerder van de zes clubs die vrijdag een brandbrief aan het adres van Jan Dirk van der Zee stuurden. Zij zetten daarmee een ware opstand in gang. Het amateurvoetbal kwam massaal in opstand. Voorafgaand aan de op voorhand al historische avond had Annokkee twee doelen. Het voorkomen van extra instroom van beloftenteams vanaf het seizoen 2018-2019 en ze op termijn helemaal uitsluiten. Hindernis één werd succesvol afgesloten, want Van der Zee beloofde plechtig dat er de komende twee jaar geen nieuwe instroom plaatsvindt. Het plan gaat terug naar de tekentafel. Stap 2 werd (nog) niet genomen, maar desondanks overheerste het goede gevoel.

,,De wereld verandert zo snel. Het kan heel snel weer anders zijn. Maar op dit moment past het niet.”

,,Deze beslissing hadden we nog niet verwacht”, vertelt Annokkee. ,,Ik dacht: hij (Van der Zee, red.) gaat luisteren en daar later zijn conclusies aan verbinden. Een ‘oprekstrategie’. Maar hij heeft geluisterd en de conclusie getrokken dat er geen draagvlak voor nieuwe instroom is. Dat is hartstikke positief. Er zullen nu een aantal dingen moeten gebeuren. Het plan moet terug naar de tekentafel, ze moeten nu gaan kijken hoe het wél moet. Wat mij betreft een gezonde situatie.”

Ondanks alle verhitte discussies en emotie(s) was de sfeer tijdens de vergadering keurig, vertelt Annokkee. ,,Iedereen heeft zich netjes gedragen en het ook zo verwoord. Dat het met respect gaat, is heel belangrijk.”

‘Keihard voorgelogen’
De vooraf meest besproken man, Van der Zee, koos uiteindelijk de kant van zijn leden, precies datgene waar vooraf op was gehoopt. ,,Nogmaals: ik benijd hem niet. Hij heeft het dossier van iemand anders gekregen. Daarin zijn we gewoon keihard voorgelogen. Dat is vandaag ook weer bevestigd.”

Annokkee doelt op de verplichte promotie en degradatie tussen het amateur- en betaalde voetbal die de FIFA zou hebben voorgeschreven. ,,Om die reden, en dat hebben alle clubs voor waar opgenomen, is toen de Topklasse opgestart. Met de gevolgen worden we nu nog geconfronteerd en dat is niet prettig. Anders hadden we nog steeds de Hoofdklasses op zaterdag en zondag gehad.”

Hoop op een goede afloop
Het is nu afwachten hoe de hazen gaan lopen. Annokkee durft niet met volle overtuiging te stellen dat er over een aantal jaar geen beloftenteams meer in het amateurvoetbal meedraaien, maar hij heeft goede hoop. ,,Het is nog steeds een amateurcompetitie. De plannen met de beloftenteams hebben ze (Van der Zee en de proftak, red.) samen opgepakt. Uiteindelijk moet de ledenraad er straks over gaan beslissen. Daar is het nog steeds 30/30. Maar ik geloof niet dat de ledenraad helemaal uit een ei komt. Als alle hoofdklassers en tweede- en derdedivionisten unaniem nee zeggen, kan je niet zomaar passeren lijkt me.”

En dan met een klein voorbehoud: ,,De wereld verandert zo snel. Het kan heel snel weer anders zijn. Maar op dit moment past het niet.”

Lees ook: Komende twee jaar geen nieuwe instroom beloftenteams

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 20.00Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB20.00RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)