Het is nogal wat of je tegenstander uit Hoogeveen komt, of dat hij Moise Kean heet. Inderdaad, dat Italiaanse wonderkind. Toegegeven, Lucas Coopmans stond nooit echt tegenover Kean. Maar het had zomaar gekund. Het 19-jarige talent van SJC heeft al op jonge leeftijd een rijke en interessante carrière.

Het ligt simpel. In verband met het werk van ‘pa Coopmans’ verhuisde het gezin jaren geleden naar Luxemburg. De buitenspeler van SJC bleef ook in het buitenland voetballen en werd geselecteerd voor de nationale jeugdelftallen van het groothertogdom.

Luxemburg O21
En dat gebeurt nu nog steeds. Ook twee weken geleden nog, toen hij het met Luxemburg O21 tegen de leeftijdsgenoten van Zweden op mocht nemen. Eerder in het seizoen werd hij ook geselecteerd tegen Italië, maar speelde hij geen minuut. Van een duel met Kean kwam het dus nooit.

,,Bij Zweden speelden er ook een paar jongens mee die ook in de Serie A in Italië voetballen.”

Het zal ook nu nog af en toe schakelen zijn voor de jonge aanvaller. Van reizen door half Europa met het nationale team, naar de zondagmiddag op de Lageweg. De Noordwijker geniet er vooral van. ,,Tegen Zweden heb ik tien minuten mee mogen doen. We zijn ook nog naar Armenië geweest. Daar heb ik helaas geen speelminuten mogen maken. Vooral de tegenstand is heel gaaf. Bij Zweden speelden er ook een paar jongens mee die in de Serie A in Italië voetballen.”

De jonge buitenspeler begon zelf met voetballen bij SJC, totdat het gezin verhuisde naar Luxemburg in een plaatsje dicht tegen de Duitse grens aan. ,,Ik heb in de jeugdopleiding van Trier gespeeld. Een goede club in Duitsland. Ze spelen in de ‘Oberliga’ (het vijfde niveau, red.), dat is net een niveau onder de ‘Regionalliga’. Als jeugdspeler mocht ik al aan het eerste elftal ruiken. Het was beter om in Duitsland te gaan voetballen. Het niveau is daar hoger.”

Spiermassa
Coopmans omschrijft zichzelf als een snelle vleugelaanvaller die z’n explosiviteit gebruikt om langs z’n directe tegenstander te gaan. ,,Met niet al te veel acties. Met m’n snelheid lukt het altijd goed. Ik heb nu internationaal op een heel hoog niveau gevoetbald. Onder andere tegen Tsjechië, dat waren allemaal hele grote gasten. Ik moet zelf ook nog wel groeien qua ‘body en spieren’. Maar als je meer gaat trainen, verlies je de explosiviteit.”

,,Het mooiste zou zijn als ik samen met Wesley in de aanval zou staan.”

Sinds de zomer woont de 19-jarige voetballer weer in Nederland en heeft hij zich weer aangesloten bij z’n oude clubje. Daar maakt hij nu de transformatie door van jeugdspeler naar senior. ,,In Duitsland was ik al een paar keer ingevallen bij het eerste elftal van Trier. En nu weer hier in Noordwijk. In het seniorenvoetbal moet je alles geven, om aan de bal te blijven, dat merk je gelijk.”

In de selectie van SJC kwam hij direct z’n jeugdvriend Wesley Haasnoot tegen, die ook dit seizoen op de rand staat van z’n doorbraak bij de hoofdklasser. ,,Ik heb in de jeugd altijd met Wesley gevoetbald. We hebben altijd contact gehouden. Ik wil nu zo veel mogelijk minuten maken in SJC 1. Ik wil een basisplek veroveren en het team verder helpen. Het is toch nog altijd ‘mijn cluppie van vroeger’. Het mooiste zou zijn als ik samen met Wesley in de aanval zou staan.”

Foto’s: Johanna Wever

Lees ook: ‘Noordwijk raakt smaakmaker aan het einde van het seizoen kwijt’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)