Hillegom – Corneel Berg had er de laatste jaren al een neusje voor: het maken van mooie doelpunten. Tijdens zijn afscheidswedstrijd bij SV Hillegom deed de 41-jarige spits het nog eens dunnetjes over. Een stiftje en een boogbal in de kruising. De goals werden met gejuich en applaus begroet door het toegestroomde Hillegomse publiek. De uitslag tussen de selectie van SV Hillegom en Concordia-coryfeeën deed er niet toe, maar aan het einde van de wedstrijd stond er toch maar mooi 4-4 op het scorebord. ,,Een mooi scenario hè?”, lacht Berg na afloop.

Blijkbaar waren de ‘All Stars’ het nog niet verleerd , want ze hielden de Hillegomse selectie toch knap op een gelijkspel. Uitblinker met twee goals, hoe kan het ook anders, was Corneel Berg. ,,Het waren twee mooie goals, ja”, lacht Berg. Of hij er echt een neusje voor had? Berg durft het niet hardop te zeggen. ,,De laatste jaren merkte ik dat ik meer moeite met scoren kreeg. Ik kwam vaak snelheid te kort. Dat ging vroeger makkelijker, nu moest ik meer de juiste positie kiezen.”

En zo staat Berg bezweet maar met een grote glimlach op z’n gelaat na afloop handen te schudden met verschillende spelers die hij in zijn lange carrière naast zich had staan. Drieëntwintig jaar verder en op 41-jarige leeftijd is het ‘eindelijk klaar’. Nog even een laatste foto met de beide elftallen, nog een paar foto’s met vrouw en kinderen en dan mag Berg weer rustig naar een plekje waar hij zich thuis voelt: uit de schijnwerpers. ,,Normaal houd ik er niet van om in de aandacht te staan, maar dit was heel speciaal. Voetballen met en tegen jongens waar ik de afgelopen drieëntwintig jaar allemaal mee gespeeld heb. Neem zo’n Peter van der Westen (Concordia). Daar keek ik vroeger altijd tegenop toen ik als jong ventje bij Concordia in het eerste speelde. Zo liepen er vandaag een aantal jongens die op 35- jarige leeftijd stopten, toen ik juist net kwam kijken in de selectie.”

Respect

Anno 2015 zijn het nu juist de jonge spelers van de selectie die respect hebben voor de oudere Berg. ,,Zo krijg je in de loop der jaren een andere rol binnen de selectie. Maar ik vind het nog steeds een leuke groep. Waarvan ik nog een hoop respect krijg. Ze hebben vaak aangeven dat ze nog blij met me waren en nemen veel dingen van me aan.” Diezelfde rol kan Berg blijven houden als hij bij het tweede op zaterdag gaat spelen. Want de immer fitte Berg denk nog niet aan stoppen. ,,Ik blijf nog wel een paar jaartjes voetballen”, vertelt Berg doodleuk. ,,Maar het verplichte trainen hoeft niet meer. Daarnaast kan ik mijn zoontje ook lekker gaan coachen. En ik plande de vakanties altijd om het voetbal heen. Dat hoeft niet meer. Dat is ook wel eens een keer lekker.”

Het waren mooie jaren voor de spits bij Concordia en later de fusieclub SV Hillegom. Berg herinnert zich nog als de dag van gisteren hoe hij zijn allereerste kampioenschap vierde in de Vijfde Klasse, toen nog onder de Haarlemse voetbalbond. Een ander hoogtepunt noemt Berg de fusie waar nu SV Hillegom uit is ontstaan. ,,Dat wilde ik nog wel even meemaken, met dit mooie complex erbij. Een cadeautje van de gemeente als je het mij vraagt.”

Een ander hoogtepunt is misschien wat minder voor de hand liggend, maar Berg ziet er wel de charme van in. ,,Ook degradaties die je meemaakt zijn speciaal. Zelfs op die mindere jaren kijk ik met plezier terug. Daar leer je toch je eigen bijdrage te leveren.” Daarmee komt er na drieëntwintig leerzame en mooie jaren een einde aan het voetballen op selectieniveau voor de 41-jarige spits. En ze dan ook nog eens in stijl afsluiten met twee ‘beauty’s’. Iedereen was het erover eens. Dit afscheid was hem gegund.

Tekst en foto: Frank Venema

Bekijk hier de beelden van Bergs publiekswissel


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)