Dat het snel kan gaan in de voetballerij, daar kan Dogan Corneille als ervaringsdeskundige over meepraten. Hij werd al na twee competitiewedstrijden ontslagen bij IJsselmeervogels, maar tekende maandag een contract tot het einde van het seizoen bij Noordwijk. ,,Dit is de ideale manier om het hoofdstuk IJsselmeervogels af te sluiten”, zegt hij. ,,Ik ben Noordwijk zeer erkentelijk dat zij mij de kans geven.”

De (amateur)voetbalwereld was eind augustus in rep en roer en zelfs clubmensen spraken van een schande. Het besluit van IJsselmeervogels om Corneille na twee verloren wedstrijden de zak te geven, was werkelijk bij de konijnen af, zo luidde de algemene opinie.

Ook Corneille zelf sprak meermaals zijn verbazing uit, maar heeft het hoofdstuk inmiddels afgesloten. ,,Ik heb nooit in een wak gezeten. Het is redelijk snel gegaan. Ik kon meer uren gaan maken bij Feyenoord, de absolute wereldtop op het gebied van jeugdopleiding. Bovendien heb ik veel bijval uit de voetballerij gekregen. Er is gewoon een vies spelletje gespeeld. Als je niet eens meer twee keer mag verliezen, weet je dat het krachtenveld groter dan mij is.”

Vies spel

Corneille is aan de Duinwetering de opvolger van Oscar Alkemade, die na zeven duels uit zijn functie werd ontheven omdat hij niet voldeed. Alkemade richt zich nu op de functie van technisch manager. ,,Ik weet hoe het voelt en daarom heb ik diep respect voor de manier waarop Oscar hiermee omgaat”, vervolgt Corneille. ,,Ik heb hem dat zaterdag na de wedstrijd tegen Rijnvogels ook verteld. Een ontslag doet niets af aan iemands trainerskwaliteiten. Iedere coach maakt het wel eens mee.”

De 40-jarige Corneille vindt zichzelf goed bij Noordwijk passen, zowel qua persoonlijkheid als spelopvatting. ,,Ik wil met mijn teams altijd verzorgd voetbal spelen. Er ligt een goede mat, er is veel talent en kwaliteit en de keeper (Mustafe Amezrine) kan uitstekend meevoetballen. Daarnaast blijven de mensen met de beide beentjes op de grond. Dat past bij mij. Noordwijk is een stijlvolle club. De club is heroïsch in de Topklasse terechtgekomen en ook heroïsch gedegradeerd. Maar de mensen zijn daar gewoon normaal mee omgegaan.”

Corneille hoopt Noordwijk zijn sportieve waardigheid snel weer terug te geven. ,,We moeten punten gaan pakken en zo snel mogelijk uit de gevarenzone geraken. Misschien kunnen we nog mee gaan doen om de tweede of derde periode. Het is belangrijk dat er zaterdag is gewonnen van Rijnvogels. Dat maakt het voor mij makkelijker om in te stappen. De jongens hebben daardoor toch wat vertrouwen getankt. Er is voor mij weinig aanleiding om te veranderen. Alleen Stefan Mertens is gisteren op de training geblesseerd geraakt aan zijn kuit. We moeten afwachten of hij kan spelen tegen Smitshoek.”

Indruk

Corneille speelde vorig seizoen met Kozakken Boys tegen Noordwijk. Hij maakte toen indruk op de Noordwijkse beleidsbepalers, zo werd hem tijdens de gesprekken verteld. ,,Dat vond ik mooi om te horen.”

In principe zwaait Corneille voor zo’n acht maanden de scepter op de Duinwetering. Hij treedt volgend seizoen fulltime in dienst van Feyenoord, waar hij nu assistent-trainer van de A1 is. Het hoofdtrainerschap van een amateurclub valt daarmee niet te combineren. ,,Ik heb tegen het bestuur gezegd: als jullie continuïteit zoeken, ben ik niet de man voor jullie. In principe – al weet je het nooit in de voetballerij, dat heb ik wel geleerd – blijf ik tot het einde van het seizoen.”

Tot die tijd stort Corneille zich vol overgave op Noordwijk. ,,Ik heb er heel veel zin in. De afgelopen dagen heb ik zoveel mogelijk informatie ingewonnen. Ik heb me laten bijpraten door Bryan Braun en met zoveel mogelijk spelers geprobeerd te spreken. Wat mij opviel is dat de sfeer uitstekend is en er geen rotte appels zijn. Mijn eerste klus was als interim-trainer bij ASWH. De verhouding in de spelersgroep was heel krom en de sfeer slecht. Dat is bij Noordwijk wel anders.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 2-2SEP *wns
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)