Hercules en Noordwijk kwamen er woensdagavond zelfs na 120 minuten onvervalst bekervoetbal in Utrecht niet uit wie zich de sterkste mocht noemen. Na de 1-1 na de reguliere speeltijd, prijkte er na een zinderende verlenging een 2-2 eindstand op het scorebord. Dat maakte een strafschoppenserie onvermijdelijk. Daarin toonde Noordwijk aan over de sterkste zenuwen te beschikken. Vanuit geslagen positie bereikten de roodwitten de tweede ronde alsnog.

,,Deze ploeg kan geen finales spelen”, luidde het oordeel van Dogan Corneille begin mei nadat zijn ploeg de kans op de derde periodetitel bij Spijkenisse had laten liggen, na eerder dat seizoen in cruciale duels ook al niet thuis te hebben gegeven. Corneille herhaalde deze woorden toen door een nederlaag tegen HBS naast de bekerfinale werd gegrepen. Tegen zondagtopklasser Hercules lukte het zijn team in de eerste ronde van de KNVB-Beker nu wel.

,,Een echte kraker”, aldus Corneille. ,,En dit keer staan wij aan de goede kant van de streep. Dikverdiend, maar we moesten wel heel diep gaan. Deze ploeg is een stuk verder. We waren ook in de verlenging heer en meester, misten echter een handvol grote mogelijkheden en kwamen zes minuten voor tijd toch achter. We wisten er op karakter alsnog een strafschoppenserie uit te slepen. De rest is bekend. We waren gewoon de meest fitte ploeg”, prees Corneille zijn spelers.

Voor het zover was, heerste Noordwijk in het eerste gedeelte van de eerste helft. Dat leverde via een kopgoal van opnieuw Jeroen Borsboom al snel een 0-1 voorsprong op. Verder kwam Noordwijk niet, waarna Hercules beter in de wedstrijd kwam, om na ruim een halfuur via Fonville langszij te komen. Dat werd ook de ruststand in een bekerduel, dat na de pauze te kampen kreeg met hevige regenval. De Utrechtse grasmat veranderde in een zompige weide, waardoor de opgave er voor de 22 acteurs nog een stuk moeilijker op werd. Kansen waren er opnieuw, waarbij Noordwijk de beste mogelijkheden aan zich voorbij liet gaan. Hercules moest het doen met een aantal venijnige tegenaanvallen. Gescoord werd er echter niet.

Déjà vu 
Dat betekende dat er verlengd diende te worden. Een toegift die op een ware thriller uitliep. Het leverde aanvoerder Stefano Gonçalves zelfs een déjà vu op. ,,In het seizoen 2010-2011 haalden we laatste acht in de bekerstrijd. In deze wedstrijd heb ik nog wel aan een aantal heroïsche duels gedacht die we toen speelden. Al is het nu nog wel heel vroeg in het seizoen. We hadden het eerder kunnen en moeten afmaken. Dat gebeurde niet en dan valt de 2-1 voor Hercules, met nog zeven minuten te gaan ook nog. We hebben er nu wel het team voor om dan terug te komen. De 2-2 van Emiel heeft dat bewezen. Deze selectie weet waar het naartoe wil. Dat is promotie naar de Topklasse. Dat spreken we ook uit. We hebben een goede voorbereiding achter de rug. Onze grote valkuil zal zijn dat we er te gemakkelijk over gaan denken. Scherp blijven is daarbij belangrijk.”

Voordat de Noordwijk-spelers juichend het strijdperk konden verlaten diende er na 120 minuten vanaf de stip te worden afgerekend met Hercules. Tot 3-3 ging het keurig gelijk op. Vervolgens leek Emiel Wendt de schlemiel van de avond te worden door nummer vier te missen. Hercules volgde dat voorbeeld echter, waarna een andere invaller, Marios Lomis, zijn zenuwen wel in bedwang hield.

De laatste Utrechtse elfmetertrap verdween hierna over de goal van Mustafa Amezrine, zodat er alsnog gerechtigheid geschiedde en Noordwijk zich mag gaan opmaken voor de tweede ronde waarin eredivisionist NEC eind september op bezoek komt. ,,Een mooie beloning”, volgens Corneille. ,,Dit was een prachtige bekerpot na een ware slijtageslag. Met een terechte winnaar”, aldus de glunderende oefenmeester na afloop met op de achtergrond een kolkende kleedkamer.

Hercules-Noordwijk 2-2. Noordwijk wint na strafschoppen (3-4)

10. Jeroen Borsboom 0-1, 32. Tyrone Fonville 1-1, 113. Jaimy Wilken 2-1, 116. Emiel Wendt 2-2.

Tekst: Leo Schrama

Foto: Ron van der Linden

Bekijk hier prachtige beelden van het feest uit de Noordwijk-kleedkamer

[youtube id=”tCEFT22QqGA” width=”728″ height=”410″]


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)