,,Ik ben een gevoelsmens, altijd al geweest”, zegt Dogan Corneille. ,,Ik merk aan alles dat Noordwijk en ik bij elkaar passen.” Of de verloving ook uitmondt in een lang en gelukkig huwelijk zal de komende jaren moeten blijken. Het doel is in ieder geval om lange tijd bij elkaar te blijven. Corneille heeft een contract voor onbepaalde tijd getekend.

Corneille is nu ruim een jaar werkzaam op de Noordwijkse Duinwetering en is er helemaal in zijn element. ,,Ik heb met veel mensen op de club een prima band. Het is lekker werken met de spelers, het bestuur en de technische commissie. Natuurlijk weet ik dat het bij goede prestaties makkelijk praten is. Er zal vast ook een moment komen dat het minder gaat. Maar de mensen hier zullen niet snel in paniek raken, en zich ook niet snel negatief over anderen uitlaten. Dat sluit goed aan bij mijn persoonlijkheid.”

De geboren Limburger volgde vorig jaar november Oscar Alkemade op. Hij zou eigenlijk enkel het seizoen afmaken en daarna fulltime in dienst treden van Feyenoord, waar hij als jeugdtrainer werkt. Eind december kwam Corneille al terug op die beslissing. ,,Toen ik hier net een maandje werkte, zei ik al tegen mijn vriendin: ‘wat is Noordwijk toch een leuke club’. Dat ik na zo’n korte tijd al twijfelde over het fulltime werken bij Feyenoord zegt genoeg.”

Corneille werkt nog altijd parttime in Rotterdam en heeft er samen met Marcel Koning de A1 onder zijn hoede. Ook geeft hij training bij de B2 en C1. Juist de diversiteit van het werken met toptalenten in combinatie met het hoofdtrainerschap bij Noordwijk spreekt hem aan. ,,Het is super leuk om deze twee jobs te combineren. Overdag geef ik training bij Feyenoord. Eenmaal in de auto onderweg naar Noordwijk moet ik wel vaak de knop omzetten. Bij Noordwijk heb ik te maken met volwassenen, die fulltime werken of nog op school zitten. Dat is heel anders dan bij Feyenoord, maar dat maakt het alleen maar leuk. Het blijft altijd een uitdaging om een goed team te smeden.”

Match
Omdat Corneille zelf ook jeugdtrainer is, denkt hij te weten waarom voorganger Alkemade niet uit de verf kwam. ,,Oscar is, en dat mag ik denk best zeggen, een fantastische jeugdtrainer. Dat bewijst hij nu ook weer bij Sparta. Zonder iets af te doen aan iemands kwaliteiten, het seniorenvoetbal moet je ook wel liggen. Soms is er een match en soms ook niet. Die is er bij Noordwijk en mij wel. Ik loop al een tijdje mee als trainer, en weet dus onderhand wel wat ik kan verwachten. Ik heb nog niet eerder zo’n sterk en prettig gevoel gehad als bij Noordwijk nu.”

Corneille weigert een lange neus te maken naar IJsselmeervogels, dat hem begin vorig seizoen al na twee wedstrijden ontsloeg. Inmiddels hebben de Vogels zich ook ontdaan van opvolger Frans Adelaar. Corneille is ervan overtuigd dat hij zijn stempel had gedrukt op de Westmaat als hem meer tijd was gegund.

,,Adelaar hanteert een heel andere manier van voetballen, een heel negatieve. Als trainer sta ik altijd voor mooi, aanvallend voetbal. Bij al mijn clubs heb ik dat voor elkaar gekregen. Ik weet honderd procent zeker dat ik ook IJsselmeervogels op de rit had gekregen, met mooi voetbal. Wellicht hadden we dan vorig seizoen twee plekken lager geëindigd, maar hadden we er nu veel beter voor gestaan.”

Schoon schip
Toch koestert Corneille geen wrok. ,,Ik ben blij dat de club zich gezuiverd heeft van de mensen die het verziekt hebben. Maar IJsselmeervogels zit nog altijd in mijn hart.”

Wellicht dat Corneille het binnen afzienbare tijd tegen zijn oude club kan opnemen. Noordwijk heeft uitgesproken terug te willen keren op het hoogste amateurniveau. Volgens Corneille een ‘extreem hoge’ doelstelling. ,,Sky high”, aldus de coach. ,,Promotie naar de Topklasse is al ongelooflijk moeilijk. En dan zit er volgend seizoen nog een klasse boven. Het gaat dus nog wel even duren. Dat is geen probleem, want we hebben de intentie uitgesproken om langdurig met elkaar door te gaan. We gaan ervoor.”

Betekent dat Corneille de Sir Alex Ferguson van Noordwijk wordt? ,,Dat vind ik nogal een uitspraak”, zegt Corneille. ,,Maar ik ben iemand die als hij het naar zijn zin heeft, niet snel op zoek gaat naar iets beters of mooiers. Natuurlijk moet je als trainer ambities hebben, maar die liggen op hetzelfde niveau als die van Noordwijk. We willen samen hogerop.”

Tekst: Gerben Oostdam


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)