Het hield de gemoederen in Katwijk (Noord) wel behoorlijk bezig. Welke profclub zou succestrainer Anthony Correia van Katwijk overnemen? Verschillende clubs kwamen ter sprake en daar zat uiteraard ook Telstar bij. De discussies over het perspectief bij de cultclub uit Velsen. En over de financiële mogelijkheden. De ware reden van de keuze van Correia kwam echter nooit ter tafel. Best gek voor iets wat het leeuwendeel van de voetballiefhebbers overal ter wereld wel kent. Clubliefde is de voornaamste reden dat Correia voor twee seizoenen bij ‘zijn’ Telstar tekent. “Vanaf het moment dat ik trainer wilde worden, wilde ik ook ooit eens trainer van Telstar  worden.”

Telstar speelt een hoofdrol in het leven van Anthony Correia. Hij doorliep de jeugdopleiding en speelde zijn hele profcarrière in dienst van de Witte Leeuwen. De oud-verdediger werd dan ook opgenomen in de Big Five van Telstar, de vijf spelers die het meest voor de club hebben betekend in de historie. Op het moment dat zijn voetbalcarrière ten einde kwam, werd Correia direct assistent-trainer op Schoonenberg. Daarnaast trainde hij diverse clubs in het amateurvoetbal en haalde zijn trainersdiploma’s.

“Voor één van die cursussen moest ik een sollicitatiepakket in elkaar zetten met daarin onder meer een motivatiebrief. In de eerste alinea moest je aangeven waarom je juist bij de club die je bij het maken van de opdracht in je hoofd had. Mijn openingsalinea was dan ook dat het een droom is om trainer te zijn bij de club die het diepst in mijn hart zit.” TOP Oss en (Jong) FC Utrecht waren ook geïnteresseerd in de diensten van de Velserbroeker, maar verloren de strijd dus van droomclub Telstar.

In het kielzog van Correia keert ook Gertjan Tamerus terug bij Telstar. De trainer van Koninklijke HFC was al een seizoen werkzaam in Velsen. Toen vormde hij samen met Correia het assistenten-duo onder hoofdtrainer Andries Jonker. “Dat was een hele prettige samenwerking”, zegt Correia over die tijd.

Zo prettig zelfs dat de uittredende Katwijk-trainer zijn collega een belofte deed. “Ik heb toen tegen hem gezegd dat als ik ooit de stap naar het betaald voetbal zou maken, ik hem zou willen meenemen. Ik ben dan ook erg blij dat de club er ook met hem is uitgekomen.”

‘Trots’
Hoewel Telstar zijn club is, is Correia niet blind wat betreft perspectief, mogelijkheden en vooral onmogelijkheden bij de Velsenaren. Desondanks zal zijn aanpak niet heel veel verschillen van hoe hij bij Katwijk te werk is gegaan. “Ik ga enorm mijn best doen om er een succes van te maken en ik hoop iedereen daar in mee te krijgen.” Dat proces van teambuilding en eenheid leverde hem bij Katwijk twee kampioenschappen in de Tweede Divisie op. “Ik ben echt trots op wat ik, nee, wat wij bij Katwijk hebben kunnen bereiken. Samen met de staf, de spelers, het bestuur en de supporters hebben we prachtige successen kunnen vieren.”

Het feit dat na vier seizoenen het eind van de samenwerking tussen Correia en Katwijk nadert, lijkt hem toch wel zwaar te vallen. Desondanks overheerst de trots. “Katwijk is een prachtig hoofdstuk in mijn leven geworden en dat hoofdstuk gaan we over een paar weken sluiten.”

Tekst: Henk Kasius
Foto’s: Orange Pictures

Lees ook: Correia: ‘Benieuwd waar mijn plafond ligt’

POPULAIRE BERICHTEN