,,Ieder nadeel heb zijn voordeel.” Deze bekende Cruijffiaanse wijsheid was zaterdagmiddag van toepassing op het competitieduel tussen Kagia en DWO. De Lisserbroekse hoofdmacht zit wegens blessures en een schorsing wat krap in de bezetting, maar de ploeg gaat daar op eigen manier zeer creatief mee om. Zo werden voormalig eerste elftal-spelers Jeffrey Nijenhuis en Rutger Goudriaan voor het duel tegen DWO opgetrommeld en was die eerste van grote waarde. Hij bezorgde de gastheren een punt: 1-1.

,,Dit is typisch Kagia”, doelde trainer Anton Wijsman na afloop op de aanwezigheid van Nijenhuis en Goudriaan. ,,Je kunt probleemloos even terugvallen op lagere elftallen. Een groot aantal spelers dat vorig seizoen nog in het eerste speelde, is in een vriendenteam gaan voetballen. Kwalitatief zijn dat dus spelers die het niveau aankunnen. Jeffrey en Rutger hebben donderdag meegetraind en offerden zonder enige moeite hun zaterdagmiddag op voor een wedstrijdje met ons.”

Toch hielden de twee tot halverwege de tweede helft de bank warm. Wijsman: ,,Ik heb bewust voor deze tactiek gekozen. Als ik ze halverwege in zou zetten, dan wist ik eigenlijk zeker dat het spel er niet op achteruit zou gaan.”

IMG_6380                        Rutger Goudriaan (l.) en Jeffrey Nijenhuis (r.) maken zich op voor een invalbeurt

Over het eerste halfuur van het duel had niemand die Kagia een warm hart toedraagt iets te klagen. De oranjewitten waren vrij het eigen spelletje te spelen. Dat betekende dat er geen aanspraak gemaakt werd om lange ballen te hanteren, maar goede combinaties en leuke aanvallen de spelbepalers waren. Dit zorgde ervoor dat de Lisserbroekers het eerste bedrijf naar zich toe trokken. Toch was het DWO dat de score wist te openen. Nadat de grensrechter van Kagia zijn vlag had laten vallen en niet op tijd buitenspel aan kon geven, konden de bezoekers, mede door de twijfelachtige keeper Melle Luinstra gemakkelijk de voorsprong nemen. Ietwat tegen de verhoudingen in.

,,Het is een jonge groep die lekker kan ballen. Voetballend was de ploeg vandaag, zeker in de eerste helft, op veel momenten beter”, aldus Nijenhuis, die dertien jaar lang in de hoofdmacht van Kagia speelde. ,,Fysiek is het wat minder. En daar werden we op een gegeven moment ook wel een beetje op afgetroefd. Ondanks het veldoverwicht creëerden we niet veel kansen. De grootste kans voor de pauze was een vrije trap van Rens Lamboo die op de lat belandde. De kansen van DWO waren gevaarlijker.”

Nijenhuis verving in de 53e minuut Bas Zonneveld. De aanvaller stond nog geen tien minuten binnen de lijnen, toen hij de 1-1 met een stuit binnenkopte. ,,Er zat een beetje geluk bij, maar hij ging er lekker in”, zei Nijenhuis lachend.

Ondanks de gelijkmaker was de tweede helft minder aantrekkelijk dan de eerste. ,,Op een gegeven moment werd het vechtvoetbal”, concludeerde Wijsman. ,,Wij vergaten gewoon weer te voetballen. Zij hebben een fysiek sterke ploeg, wij niet. Toch gingen we dat wel opzoeken. Dat is zonde.”

Op de rem trappen
Opvallend was het doen en laten van aanvoerder Pascal Timmermans. De back liet zich van zijn goede kant zien door meerdere malen vanaf de rechterkant op te komen. Het gevolg waren levensgevaarlijke voorzetten. ,,Onze backs kunnen dat heel goed”, zei Wijsman. ,,Alleen moeten we dat wel gedoseerd doen. We moeten er meer rendement uit halen. Ook in de tweede helft bleef Pascal keer op keer de diepte zoeken. Maar soms moet je gewoon even op de rem trappen. Je moet kijken wat je achter laat. DWO was heel gevaarlijk in de omschakeling. Dan kun je ook zomaar met nul punten het veld afgaan, als je niet ingrijpt.”

Goudriaan, ook een speler uit het derde en tevens broer van de geblesseerde keeper Sander Goudriaan, had vlak voor tijd het duel in het voordeel van Kagia kunnen beslissen. Nadat DWO-speler Diego Best met rood het veld had verlaten, kreeg de voormalig topscorer de kans op de 2-1. Een aantal jaar geleden was Goudriaan de aangewezen persoon geweest om kansen van dit formaat af te ronden. Dé goaltjesdief van weleer zag ditmaal echter een perfecte voorzet onder zijn voeten doorglippen.

IMG_6388                             Pascal Timmermans maakt zich op voor een voorzet vanaf de rechterkant

Wijsman toonde zich na afloop content met de puntendeling. ,,Normaal maakt(e) Rutger ze altijd, maar ach. Ik denk dat we met dit resultaat best tevreden mogen zijn. We hebben weer niet verloren en dat vind ik ook positief. We staan er op dit moment best goed op en moeten die puntjes blijven pakken. Dat is het belangrijkste.”

Kagia – DWO 1-1 (0-1). 32. Plomp 0-1, 61. Nijenhuis 1-1

Rood DWO: 80. Diego Best

Kagia: Luinstra, Timmermans, Driessen, Robelus, Malhi, Imanse, B. Zonneveld (52. Nijenhuis), Van der Schinkel, M. Zonneveld, Lamboo, Schoneveld (60. R. Goudriaan)

Tekst en foto’s: Danny van den Bosch


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)