Medio november verlengde hij als eerste selectiespeler zijn contract bij FC Lisse met twee seizoenen. Erik Cummins ligt daardoor tot de zomer van 2021 vast op Ter Specke. Het huwelijk tussen de goalie en de derdedivisionist, dat pas begin augustus tot stand kwam, krijgt daardoor al snel een langdurig vervolg.

,,En daar ben ik blij mee”, vertelt Cummins daags na de sensationele overwinning op Eemdijk. ,,Toen Cambuur na afloop van het vorige seizoen aangaf niet verder te willen, heb ik even getwijfeld of ik het voetbal niet vaarwel zou zeggen om me helemaal te gaan richten op een maatschappelijke carrière.”

Blunder
,,Uiteindelijk werd het toch nog FC Lisse en die keuze is bepaald niet verkeerd geweest. Daarnaast hoop ik komend voorjaar mijn hbo-studie Business en Innovation af te ronden. De combinatie van studeren en voetballen bij FC Lisse bevalt me uitstekend.”

Dat de drie punten afgelopen zaterdagmiddag alsnog op Ter Specke bleven, was gaandeweg het tweede bedrijf niet evident. Door een blunder van de doelman kwam Eemdijk na een uur spelen langszij om daarna in een mum van tijd weg te lopen naar een 1-3 voorsprong.

,,Als doelman ben je nu eenmaal een eenling. Daar moet je mee om leren gaan.”

Na de Lissese gelijkmaker behoedde Cummins (30) met een katachtige reactie zijn ploeg voor een hernieuwde achterstand. ,,De 4-3 van Lars Rauws, ver in blessuretijd, voelde voor mij als een hele opluchting. Dat heb ik in mijn eentje wel even gevierd. Een keepersfout blijft natuurlijk altijd wat langer hangen”, blikt de routinier terug.

Noodverbanden
Het is volgens Cummins nu eenmaal het lot van een keeper om tegenslagen en geluksmomenten alleen te verwerken. ,,Als doelman ben je nu eenmaal een eenling. Daar moet je mee om leren gaan.” In dat geval is het seizoen bij FC Lisse een snelcursus verwerken van emoties. De prestaties in de huidige voetbaljaargang wisselen elkaar in hoog tempo af. Hoge pieken en diepe dalen te over in een seizoen waarin met name een lawine aan blessures de formatie van Robbert de Ruiter parten speelt.

De vreugde is groot bij FC Lisse na de beslissende 4-3 tegen Eemdijk

,,We zijn nog altijd zoekende. In al die maanden heb ik geen enkele keer met dezelfde verdedigers voor me gespeeld. Niets ten nadele van de jongens die er ineens moesten staan, integendeel, maar het is allemaal niet echt bevorderlijk voor de resultaten. Het zijn door omstandigheden allemaal noodverbanden.”

,,Als we snel vastigheid kunnen creëren, zijn we al een heel stuk verder. Dat ik toch al in een snel stadium bijtekende heeft dan ook alles te maken met het feit dat ik me na ruim drie maanden helemaal thuis voel op Ter Specke.”

Voldoende muziek
Vervolgens legt Cummins de vinger op de zere plek van de geelhemden. In eigen huis deelt FC Lisse doorgaans de lakens uit, maar tijdens uitbeurten wil het nog altijd niet echt vlotten. ,,Dat is wel ons probleem op dit moment. Het wordt hoog tijd dat we een serie gaan neerzetten. Na twee thuisoverwinningen op rij moeten we daar aanstaande zaterdag bij Achilles’29 een vervolg aan zien te geven.”

,,Bij DVS’33 werden we met 9-1 afgedroogd. Een week later verliest die ploeg bij VVOG.”

,,Het linkerrijtje is nu in ieder geval weer in zicht en dat biedt perspectieven. Er zit voldoende muziek in deze jeugdige selectie, maar het heeft allemaal wel tijd nodig. Misschien kunnen we ons dit jaar mengen in de strijd om een periodetitel. Op die manier kunnen we nog een succes maken van het seizoen. Zo niet, dan moeten we dit seizoen als een leerjaar zien om volgend seizoen te kunnen oogsten.”

Terug naar de actuele situatie blijft Cummins zich verbazen over de uitslagen die in de Derde Divisie wekelijks op de diverse velden op het scorebord verschijnen. ,,In het voetbal wordt vaak gezegd ‘iedereen kan van iedereen winnen’. Als dat ergens opgaat, is het dit seizoen in onze afdeling.”

,,Bij DVS’33 werden we met 9-1 afgedroogd. Een week later verliest die ploeg bij VVOG. Zeg het dus maar? Daarnaast hadden we van koploper Noordwijk kunnen winnen, terwijl we onze handen vol hebben aan laagvlieger Eemdijk. Er valt echt geen peil op te trekken. We zullen er echt elke week moeten staan om de punten binnen te halen.”

Foto: Hubert Habers

Lees ook: ‘Sterke verdediger verlengt bij FC Rijnvogels’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 16 mrt.
Noordwijk0-1FC Lisse
Xerxes DZB1-2Ter Leede
Nootdorpafg.FC Rijnvogels
Valken '681-1SC Monster
Van Nispen (zat.)4-0DSVP
NSV '461-2VVSB (zat.)
Quick Boys5-0DOVO
ONS Sneek4-3SJC
VVA/Spartaan1-1Kagia
IJsselmeervogels1-1Katwijk
Rijnsburgse Boys3-2Barendrecht
VVSB3-2Koninklijke HFC
Zo. 17 mrt.
JOS/Watergraafsmeer2-1Hillegom
ROAC2-1Foreholte
Teylingen0-2DOSR
Van Nispen (zon.)8-3Toofan