Quizvraag: welke FC Lisse-voetballer speelde ooit onder andere tegen Lionel Messi, Gerard Piqué en Cesc Fabregas? Het enige en daarmee juiste antwoord op die vraag is: Erik Cummins. De doelman nam het ooit als B-junior van Feyenoord in Japan op tegen een jeugdelftal van Barcelona. Dit seizoen draagt de inmiddels 31-jarige Cummins de aanvoerdersband in de ploeg van Robbert de Ruiter, die zich goed van een matige seizoensstart herstelde. Afgelopen zaterdag ging de derby tegen Ter Leede echter met 0-2 verloren en dat leverde op Ter Specke een flinke domper op.

Door die nederlaag maakt FC Lisse pas op de plaats op de ranglijst, daar waar het graag mee wil draaien in de subtop. ,,Vooral de manier waarop we verloren deed pijn”, blikt Cummins twee dagen later terug. ,,Zelf heb ik nauwelijks iets te doen gehad, maar kreeg ik alsnogtwee doelpunten om mijn oren. Drie kansen, en twee goals, dat is behoorlijk effectief van Ter Leede.”

,,Daar stonden misschien wel vijftien kansen van ons tegenover. Zonder dat we scoorden. Zaterdag was ik daar na afloop ook goed ziek van en ook op zondag zat het me nog flink dwars. Nu is de blik weer op de volgende wedstrijd gericht. Ons veldspel was goed. Uit tegen GOES moeten we kijken hoe het verder gaat en laten zien dat we deze nederlaag goed hebben verwerkt.”

,,Het dragen daarvan betekent ook een stukje waardering”

Cummins, die vrijuit ging bij de tegengoals, benadrukt dat het zijn ploeg bepaald niet meezat in de bollenderby, maar wil daar nog wel iets aan toevoegen. ,,Het is uiteindelijk ook zo dat wanneer je wint het doorgaans terecht is en als je verliest geldt meestal hetzelfde. Zo verwoordde onze trainer het ook na afloop. En tikkeltje geluk moet je natuurlijk ook hebben, maar dat zat er zaterdagmiddag helaas niet in voor ons.”

Uitstekende combinatie
De FC Lisse-goalie, die zijn HBO-studie Bussiness & Innovation zo goed als afgerond heeft, is momenteel werkzaam als HR-adviseur in Amsterdam. Die baan combineert de eveneens in Amsterdam wonende doelman met spelen voor de derdedivisionist. Op Ter Specke is de sluitpost daarnaast actief als keeperstrainer van de JO-19 en –17 elftallen.

,,Een uitstekende combinatie. Bij de club heb ik het uitstekend naar mijn zin”, vervolgt Cummins die nu ruim een jaar in de Bollenstreek speelt. Na het seizoen 2017-2018 werd zijn contract bij SC Cambuur-Leeuwarden niet verlengd. Uiteindelijk meldde de ploeg van De Ruiter zich voor hem. Sinds dit seizoen draagt de doelman de aanvoerdersband in een team dat op een paar uitzonderingen na bestaat uit begin twintigers.

Nuchterheid
,,Het dragen daarvan betekent ook een stukje waardering”, vertelt Cummins. ,,We beschikken over een jonge selectie. Rik (Vermeulen, red.) en ik zijn daarin de enige dertigers. Het leeuwendeel bestaat uit begin twintigers. Vanuit de spelersgroep ben ik de spreekbuis naar de trainer en omgekeerd geldt hetzelfde. Dat zal ook te maken hebben met de ervaring die ik heb opgedaan.”

,,Als keeper maak je een fout alleen en win je ook alleen. Ik doe er nooit zo moeilijk over. Het is zoals het is.”

De doelman, die als profvoetballer uitkwam voor FC Utrecht, Go Ahead Eagles en Cambuur, heeft die periode intussen helemaal afgesloten. ,,Het enige dat blijft is de trots dat ik dat allemaal heb mogen meemaken.” Dat hij ooit als keeper bij Go Ahead scoorde tegen Excelsior haalde uitgebreid de media. Dat Messi hem ooit drie keer passeerde bleef zo goed als onopgemerkt. Nuchterheid kenmerkt zijn carrière als doelman. Dat valt althans op te maken uit de volgende passage die hij ooit liet optekenen.

,,Keeper zijn, is en blijft een apart vak. Een fout van een keeper betekent een doelpunt, maar als een spits overschiet wordt er ‘jammer’ of ‘volgende keer beter’ geroepen. Je bent of de held of de schlemiel. van het team. Als keeper maak je een fout alleen en win je ook alleen. Ik doe er nooit zo moeilijk over. Het is zoals het is.”

Doelstelling
Het antwoord op de laatste vraag waar zijn team dit seizoen eindigt schuift de oud-prof graag voor zich uit. De mindere competitiestart en een aantal langdurige blessures spelen daarbij voor hem een rol. ,,We hebben wel stappen gezet in de afgelopen periode, maar we moeten het voorlopig vooral van week tot week bekijken. Laten we eerst maar stabieler worden. Spelen in een min of meer vaste formatie is daarbij belangrijk. Het team moet eerst verder doorgroeien. Nu een doelstelling formuleren heeft geen zin.”

Foto’s: Hubert Habers

Lees ook:Te vaak ‘net niet’ voor FC Lisse tegen effectief Ter Leede


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 9 nov.
Noordwijk 2-2AFC
Excelsior Maassluis 3-3Rijnsburgse Boys
Ter Leede 0-4Sparta Nijkerk
Achilles'291-4FC Rijnvogels
Kagia 2-3Berkel
UVS 0-0Valken'68
DSO 3-1Van Nispen (zat.)
Sporting Leiden afg.VVSB (zat.)
Warmunda afg.Hazerwoudse Boys
Spakenburg 4-2Katwijk
Quick Boys 2-1IJsselmeervogels
VVSB 1-3DVS'33
GOES 1-2FC Lisse
Zo. 10 nov.
Hollandia 4-2SJC
HMSH4-1Teylingen
Wilhelmus0-2Hillegom
Wippolder 2-1Foreholte
Van Nispen (Zon.) 2-3Nicolaas Boys