Een nieuw seizoen, een nieuwe competitie, maar toch is er bij VVSB dit seizoen veel hetzelfde gebleven. Het draait bovenin mee in de Tweede Divisie en het plaatste zich dinsdagavond ‘gewoon’ weer voor de achtste finales van de KNVB-beker. Op een volle Boekhorst, met dik drieduizend mensen gevuld, zette de cupfighter van vorig seizoen Katwijk relatief makkelijk met 3-0 opzij.

 ,,De trein blijft maar rijden”, gebruikte VVSB-trainer Wilfred van Leeuwen een metafoor voor het nieuwe succes. ,,Dit is niet gewoon. Zulke wedstrijden speel je daarvoor niet vaak genoeg. “

Vorig seizoen, toen de halve finale werd bereikt, speelde VVSB een thuiswedstrijd in de beker noodgedwongen bij Quick Boys, vanwege een gebrek aan licht. Daar werd iets aan gedaan in de zomer. Tegen Katwijk verlichtten zes lichtmasten de hoofdrolspelers. En die stelden niet teleur voor het thuispubliek.

,,Ik denk dat VVSB vier kansen heeft gehad en daar gaan er drie van in. Dat is hun klasse.”

VVSB toonde zich in de derby effectiever en een tikkeltje beter dan de opponent. In een goed half uur voor rust scoorde de ploeg tweemaal in zes minuten en was de wedstrijd in de tas. De bekerheld van vorig seizoen liet opnieuw zijn voeten spreken. Maikey Parami rondde een voorzet van de sterk spelende Richelo Fecunda, die vlak voor rust uitviel met een knieblessure, via de kluts goed af. Daarna was het de beurt aan dé revelatie van dit seizoen: Tim de Rijk.  De middenvelder, ook tegen Katwijk weer op dreef, mocht bijna vanaf eigen helft opstomen en de bal nog goed leggen voor zijn linker om doelman Steven Verstraten kansloos te laten.

ww1610258634Kay Blokland vocht fraaie duels uit met Giovialli Serbony

Nochtans was Katwijk het beste uit de startblokken gekomen. In een 3-5-2 opstelling met Verstraten op doel voor Mark de Vries en Steven Sanchez Angulo en Stefan Plat terug van blessures waren het de oranjehemden die de toon zetten. Kay Blokland, die fraaie duels uitvocht met Giovialli Serbony, kopte op doel, maar Fecunda redde op de lijn. Het bleek ook de grootste kans te zijn voor de bezoekers, die opnieuw aantoonden waarom het zo vaak gelijk speelt in de competitie en moeilijk scoort.

Katwijk voetbalt goed, alleen een gebrek aan scorend vermogen doet de ploeg de das om. Katwijk-trainer Dick Schreuder verwijt zijn ploeg dan ook weinig. ,,Wij moeten als eerste scoren, denk ik. We begonnen heel goed, maar waren het daarna even kwijt aan de linkerkant en daar maakt VVSB optimaal gebruik van. Die tweede goal doen we onszelf aan. Wij hadden een bal bij de keeper en De Rijk profiteert van een foute keuze. Dat mag niet. Ik denk dat VVSB vier kansen heeft gehad en daar gaan er drie van in. Dat is hun klasse. Na de rust missen we net een beetje geluk en vertrouwen. In zo’n fase zitten we nu.”

Inzet
Katwijk had na de rust veruit het meeste balbezit, maar verder dan een halve kans voor opnieuw Blokland, die net voorlangs schoot uit een corner, kwam de ploeg niet. ,,Tot de zestien is het best prima”, constateerde Schreuder. En ook de jongens die voorin staan, kunnen een goal maken, maar het lukt op het moment niet. Op de inzet en strijd valt niets aan te merken. Daarom ben ik ook niet heel teleurgesteld. Als je ziet wat we brengen, ondanks nog steeds een aantal geblesseerden, stemt mij dat positief.”

tim                            Tim de Rijk in euforische stemming na de 2-0

Van Leeuwen bekende niet heel lekker te hebben gezeten na het eerste fluitsignaal. ,,Pas na twintig minuten nadat we de tweede bal wonnen en onze rechterkant gingen benutten kwamen we in de wedstrijd. Ik vond dat we daar nog te weinig mee deden. Anders ga je met 4-0 rusten.”

Serbony bekroonde zijn optreden met de 3-0 in blessuretijd. Op de tribune rolde toen al een tijd het volkslied van Noordwijkerhout van de tongen. De supporters maakten er een waar feestje van. Hun helden gaan weer in de koker. Het sprookje krijgt zo een tweede deel. Heeft Van Leeuwen nog een voorkeur? ,,Thuis”, is hij resoluut. Op de tribune werd in de slotfase veelvuldig Feyenoord-uit gebezigd door de supporters. ,,Mij maakt het niet uit wie we treffen. Maar thuis spelen in deze ambiance is het mooiste wat er is.”

VVSB – Katwijk 3-0 (2-0). 28. Parami 1-0, 33. De Rijk 2-0, 90. Serbony 3-0

VVSB: Valk, Fecunda (43. Van der Slot), Zwart, Kraaijvanger (57. Ruigrok), Vijlbrief, Jozic, De Rijk, Van Niel, Parami (88. Schell), Serbony, Bekooij.

Katwijk: Verstraten, Hamdi, Blokland, Van Noord, Van Weerdenburg, Susan (69. Aalders), Van den Ban (80. Varkevisser), Sanchez Angulo, Plat (71. Achefay), Van Oijen, Mengerink.

[youtube id=”4adqwpZWj8I” width=”620″ height=”360″]

Foto’s: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS1-0SJC
Districtsbeker
Hillegom2-4HBC
ROAC0-0Foreholte
Teylingen0-2VUC
Van Nispen (zon.)3-1REMO