width=

,,Wanneer staat het echte VVSB nou een keer op?” Trainer Jack Honsbeek had voor aanvang van het bekerduel de vraag maar eens voorgelegd aan z’n eigen elftal. Tot nu toe sputterde de club in de Tweede Divisie. Vijf duels gespeeld, twee gelijkgespeeld, drie verloren. En juist in de bekercompetitie waar VVSB zichzelf drie jaar geleden naar wereldfaam voetbalde, keerde de blos weer terug op het gezicht in Noordwijkerhout. VVSB verloor van eredivisionist De Graafschap na strafschoppen (3-3 reguliere speeltijd en verlenging), maar vertrok onder een staande ovatie van het veld.

Om in een katholiek dorp de wederopstanding van VVSB te vergelijken met het Bijbelse Paasverhaal is misschien wat gevaarlijk. En of de woorden van Honsbeek achteraf profetisch zouden blijken, was nog maar de vraag. Maar het duel met De Graafschap kon er op dat moment ‘zomaar’ voor zorgen dat er een zweem rond de ploeg kwam te hangen, die VVSB uit het slop zou trekken.

,,Als ik toch even naar de competitie kijk, als wij drie, vier puntjes meer hebben, lult niemand over de start”, ergerde Honsbeek zich toch een beetje aan de negatieve meningen die zich opstapelde over VVSB in de afgelopen weken. ,,Nu staan we onderop en lijkt het allemaal zo slecht, maar ik vind het wel meevallen.”

Vuile meters
In het hoofd spoelde Honsbeek de tijd een paar weken terug. Goed, tegen HHC Hardenberg had hij een matig VVSB gezien. Tegen Katwijk stond z’n ploeg wel een halve wedstrijd prima. En de Noordwijkerhouters pakten tot nu als enige ploeg punten af van IJsselmeervogels. ,,We zijn niet altijd even gelukkig geweest”, vond de Leidse trainer.

,,Dat hebben we denk ik als staf fantastisch geanalyseerd.”

,,Maar deze pot tegen De Graafschap geeft een boost. Een blos op de wangen. De bereidheid om vuile meters te maken is prettig om te zien. Ik heb in de kleedkamer gevraagd of het echte VVSB weer eens wil opstaan. Als ze dit elke week op de mat kunnen leggen, zijn wij een moeilijk te bespelen ploeg.”

Tactische analyse
Dat bleek in ieder geval voor De Graafschap, dat zichtbaar moeite had VVSB kapot te spelen. De Noordwijkerhouters werden wel in het zadel geholpen door een verkeerde terugspeelbal op keeper Agil Etemadi, waarna VVSB’er Tommy Bekooij kon profiteren. Enkele minuten later werd Bekooij slachtoffer van het gestrekte been van Robert Klaasen. De middenvelder van De Graafschap werd resoluut naar de kleedkamers verwezen.

Voor rust konden de bezoekers via Myente Abema enkel de orde enigszins herstellen: 1-1. Meer kreeg de eredivisionist niet voor elkaar. Ook omdat VVSB z’n huiswerk op een prima manier had gedaan. ,,We speelden in de eerste helft met een valse spits”, legde Honsbeek z’n plan uit. ,,Met een ruit op het middenveld, omdat zij met twee controlerende middenvelders het spel moesten bepalen en een spits hadden die naar de zijkant trok. Dat hebben we denk ik als staf fantastisch geanalyseerd.”

Het georganiseerde en met hart en ziel spelende VVSB, hield ook na rust gelijke tred met de Doetinchemmers. Ze moesten wel toezien hoe De Graafschap op 1-2 kwam, maar luttele seconden later was het andermaal Bekooij die VVSB op gelijke hoogte bracht.

In de uiteindelijk verlenging scoorde VVSB’er Lulinho Martins met een hard schot, maar had de Noordwijkerhoutse keeper Menno de Jong even later in de rebound het nakijken op de intikker van Frank Olijve. In de uiteindelijke penaltyserie schoot alleen Bekooij mis, waardoor De Graafschap doorbekerde.

,,Ik blijf er wel bij: De Graafschap heeft teveel gekregen.”

En ook al was de teleurstelling duidelijk zichtbaar in het Noordwijkerhoutse kamp, toch viel er stiekem een glimp van trots te bewonderen bij spelers en trainers na afloop. ,,We hebben gestreden, we hebben laten zien te kunnen knokken met z’n allen”, vierde te tevredenheid al langzaam de boventoon bij middenvelder Mitchell Theuns. ,,Al die mensen die hier waren en ons gesteund hebben, dat was ongelooflijk. Dat heeft de trainer ons ook in de oren geknoopt.”

Relativeren
In de vijf à tien minuten dat trainer Honsbeek de verloren pot tegen De Graafschap analyseerde, verdween de teleurstelling langzaam in z’n stem. Stapje voor stapje sprak hij bemoedigende woorden over z’n team en vertrok de gelatenheid. ,,Ach, je gaat ook relativeren. Ik blijf er wel bij: De Graafschap heeft teveel gekregen.”

VVSB – De Graafschap 3-3 (1-1) (De Graafschap wint na strafschoppen: 3-5) 21. Bekooij 1-0, 32. Abena 1-1, 71. Owusu 1-2, 72. Bekooij 2-2, 93. Martins 3-2, 102. Olijve 3-3.

Rood: 26. Klaasen (De Graafschap).

VVSB: De Jong, Fecunda, Arroyo, Zwart, De Rijk, Theuns, Batist, Bakker (118. Pauw), Van der Wilden (65. Dijkstra), Brands (73.Martins), Bekooij.

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Noordwijkse bekerheld James: ,,Ik hoop op Feyenoord uit”‘ 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC2-2Foreholte
Van Nispen (zon.)2-2Spaarnwoude