In een aantrekkelijk duel legde AFC gastheer Katwijk bijna negentig minutenlang op de pijnbank. De regerend kampioen van de Tweede Divisie trok daarin met 1-2 aan het langste einde. Een meer dan verdiende zege, waarbij de Amsterdamse formatie het zichzelf mocht verwijten dat het niet eerder de deur stevig in het slot gooide. Het bleef daardoor op De Krom tot het laatste fluitsignaal spannend.

Vanaf de aftrap toonde AFC aan dat het na de nederlaag van zeven dagen eerder bij koploper IJsselmeervogels (5-1) iets recht wilde zetten. Het eerste halfuur was duidelijk voor de Amsterdammers, die elkaar gemakkelijk wisten te vinden. Dat kon niet gezegd worden van de thuisploeg, waar stroperigheid en balverlies troef waren.

Onrustig aan de bal
Katwijk-trainer Jan Zoutman had het allemaal met lede ogen aangezien. ,,Dit had ik totaal niet zien aankomen. Daar waar AFC rustig aan de bal was en bleef, was het bij ons te onrustig. AFC beschikt over een goede ploeg, waartegen je niet in de duels moet komen. Bij ons was het op dat gebied echter niet goed genoeg. Om de duels te vermijden, moet het tempo hoog zijn en dat was nu juist niet het geval.”

,,De manier waarop we verliezen moesten we even verwerken”, ging Zoutman verder. ,,Natuurlijk kan je tegen een verliespartij aanlopen, maar het verschil was vandaag wel erg groot. Dat reken ik overigens niet alleen mijn spelers aan. Ook als staf moeten we bij onszelf te biecht gaan hoe het fout kon gaan.”

,,Te veel spelers bleven bij ons vandaag onder hun niveau.”

Het was dan ook geen toeval dat Railey Ignacio zijn ploeg na een halfuur spelen op voorsprong zette. AFC combineerde er tot dan toe lustig op los. De spelers vonden elkaar makkelijk, waarbij het spel vaak snel van vleugel naar vleugel werd verplaatst. Dat gebeurde vooral onder impuls van Nick van der Velde, die zwervend over het veld vrijwel altijd aanspeelbaar was.

Goaltjesdief
Ignacio was kort voor de openingstreffer al dicht bij de 0-1. Ricardo Kieboom kon echter nog voor opruiming zorgen. Nauwelijks twintig tellen later was het wel raak toen weifelend optreden in de Katwijk-verdediging keihard werd afgestraft door de goaltjesdief.

Katwijk hervond zich evenwel wonderbaarlijk snel na die goal. Het antwoordde bijna per kerende post, toen een voorzet van Jordy Hilterman door de vrijstaande Marciano Mengerink met het hoofd tot de 1-1 werd verheven. Het bleek achteraf gezien één van de weinige slordigheden die de formatie van Ulli Landvreugd zich deze middag permitteerde. Vervolgens mocht Katwijk van geluk spreken dat Yordi Teijsse hierna voor open doel op Kieboom stuitte, zodat een hernieuwde achterstand de thuisploeg bespaard bleef.

Raily Ignacio test Katwijk-keeper Ricardo Kieboom

,,Met de 1-1 bij rust kon ik moeilijk ontevreden zijn,” erkende een eerlijke Zoutman na afloop. ,,Maar ook na de pauze liep het bij ons niet zoals je gedacht en gehoopt had. Waar dat aan ligt kan ik niet verklaren. Te veel spelers bleven bij ons vandaag onder hun niveau.”

,,We hebben ook toen veel te weinig laten zien. AFC was beter aan de bal, te veel duels gingen bij ons verloren, terwijl de tweede bal doorgaans voor de tegenstander was. Op deze facetten zijn we vandaag gewoon afgetroefd.”

Dat laatste veranderde niet na de thee. Waar Katwijk alleen een mogelijkheid kreeg via Mike van den Ban, die van dichtbij in de kluts naast mikte, was het telkens alarmfase één in de oranje-zwarte defensie als AFC na Katwijks balverlies razendsnel overschakelde op de aanval.

‘De kater die het Oktoberfest de volgende dag kon opleveren was op dat moment echter al gearriveerd op het Katwijkse sportcomplex.’

Dat dit niet kon zonder gevolgen blijven. Dat bewees Yordi Teijsse na een uur spelen graag. De aanvaller wurmde zich langs twee weifelende Katwijk-verdedigers, die verzuimden voor opruiming te zorgen. Dik verdiend verscheen hierna de 1-2 op het scorebord.

Moed der wanhoop
Katwijk draaide gaandeweg het tweede bedrijf de duimschroeven wel aan, maar grote mogelijkheden leverde dat nauwelijks op. Minstens zo gevaarlijk was het aan de overzijde, waar AFC mogelijkheden bleef morsen. Het alles-of-niets offensief dat Katwijk in de ultieme slotfase ontketende, leverde nog wel enkele hachelijke momenten op voor de goal van Patrick Zonneveld. Het met de moed der wanhoop aanvallende Katwijk kon niet voorkomen dat de tweede competitienederlaag na ruim vier minuten blessuretijd een feit was.

Kater
Dit tot groot genoegen van Ignacio, die na afloop breeduit lachend de felicitaties van een aantal bekenden in ontvangst nam. ,,Dit hadden we even nodig na vorige week. We blijven zeggen dat we geen kampioenskandidaat zijn, maar laat dit een mooie stap in de goede richting zijn. Spelend zoals vandaag, moet de basis zijn.”

Voor de thuisclub restte niets anders dan het ‘Oktoberfest’ dat op dat moment in de kantine op het punt van beginnen stond. De kater die dat de volgende dag kon opleveren was op dat moment echter al gearriveerd op het Katwijkse sportcomplex.

Katwijk – AFC 1-2 (1-1) 30. Ignacio 0-1, 32. Mengerink 1-1, 62. Y. Teijsse 1-2

Katwijk: Kieboom, Sinteur, Esseboom, Van der Meer (78. Robinson), Van Weerdenburg, Jongman, Susan, Van den Ban (90. Blokland), Hilterman, Mengerink, Afaker (62. Sanchez Angulo)

Foto’s: Peter Teunissen

Lees ook:Quick Boys de kansen, Rijnsburg de punten (plus audio)’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)