De wedstrijd tussen VVSB en IJsselmeervogels (1-2) werd zaterdagavond rond de zeventigste minuut tijdelijk onderbroken. Scheidsrechter Thom Winkel staakte de wedstrijd nadat hij meerdere racistische opmerkingen, die van achter het doel werden geroepen, had opgevangen. 

Op het moment dat de kwetsende teksten werden geschreeuwd, stonden er zowel supporters van VVSB als IJsselmeervogels achter het doel waar het gescheld vandaan kwam. ,,Ik heb meerdere keren racistische opmerkingen gehoord. In eerste instantie hoopte ik dat het niet door zou zetten. Dat gebeurde helaas wel. Voordat meerdere spelers mij vragend aan konden kijken, had ik al gefloten om naar binnen te gaan. Daar zijn protocollen voor en ik denk dat dit een juiste beslissing is geweest”, vertelde leidsman Winkel na afloop.

Gevolgen
Uit welk kamp de ongepaste uitlatingen kwamen, was ook voor de scheidsrechter onbekend. ,,Uit wie z’n mond die scheldwoorden kwamen, weet ik niet. Dus van welke club de supporters zich hebben misdragen ook niet. Ik breng rapport uit bij de KNVB van wat ik heb gehoord en dat ik heb gestaakt. Voor wie of wat voor gevolgen dat heeft, durf ik niet te zeggen”, aldus de arbiter.

Het aparte van de situatie was dat iedereen die erom heen stond, stewards en supporters van beide clubs, bevestigde dat het wangedrag had plaatsgevonden. Toch wist niemand wie er wat mee te maken had. Spelers van IJsselmeervogels vertelden na afloop echter dat de racistische geluiden gericht waren aan Gevero Markiet. De centrale verdediger van de Vogels zou zijn uitgemaakt voor ‘tering zwarte’.

,,Ik vind het ontzettend naar en schandalig dat er zoiets gebeurt”

VVSB-voorzitter Arjan Broekhof betreurde de ongeregeldheden ontzettend, maar vond het wijzen van de ‘Vogels’ naar de supporters uit Noordwijkerhout te makkelijk. ,,Ik vind het ontzettend naar en schandalig dat er zoiets gebeurt. Maar ik vind het te makkelijk om nu al te zeggen: zij hebben het gedaan. Feit blijft dat allebei de supportersgroepen daar stonden.”

Broekhof gaat komende week zelf met zijn stewards om de tafel om te onderzoeken wat er precies is voorgevallen. ,,Dit moet gewoon uitgezocht worden. Punt. En als dan blijkt dat supporters van ons zich wel hebben misdragen, dan is dat zo. Dan nemen we daar onze verantwoordelijkheid natuurlijk ook voor.”

Archieffoto: Tino Stulen

Lees ook: Quick Boys profiteert niet van nederlaag Noordwijk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Warmunda 20.00Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude