Het had zomaar gekund dat Mounir Darrazi afgelopen zaterdag namens Jong Almere City op Sportpark De Roodemolen had gespeeld. „Toen ik tweedejaars A-junior was ben ik gevraagd om daar een paar keer mee te trainen’’, verklaart de linksback. Maar het liep anders. Via Zeeburgia en De Dijk belandde hij afgelopen zomer bij Ter Leede en daar maakte hij uitgerekend tegen de beloften van Almere zijn basisdebuut.

Toch is het niet heel opvallend dat Darrazi destijds de kans kreeg om bij de eerstedivisionist aan de slag te gaan. Er stromen ieder jaar heel wat talenten van Zeeburgia door naar betaald voetbal organisaties. Zo komen onder anderen Timothy Fosu-Mensah (Manchester United), Kenny Tete (Olympique Lyon) en Joshua Brenet (Hoffenheim) uit de jeugd van de club uit Amsterdam.

Amsterdamse clubs
„Er komt gewoon heel veel talent naar de club, omdat de jeugd op zo’n hoog niveau speelt’’, verklaart Darrazi de Amsterdamse talentenfabriek. „Elke speler die redelijk kan voetballen kiest eigenlijk altijd voor Zeeburgia of AFC. Daarnaast wordt er ook alleen maar aanvallend voetbal gespeeld en daar kijken profclubs natuurlijk graag naar.’’

Zelf kwam het voor Darrazi nooit tot een doorbraak in het profvoetbal. Daar heeft hij zelf ook wel een duidelijke reden voor. „In de jeugd miste ik fysieke kracht en ik had het lef niet in het veld. Tegenwoordig komen backs ook vaak mee op, maar ik leverde de bal eigenlijk altijd gelijk in.’’

Tot de B-junioren voetbalde de vleugelverdediger bij DWS om vervolgens drie jaar bij Zeeburgia te spelen. Vorig seizoen maakte hij voor één jaar deel uit van de selectie van De Dijk. Maar welke periode heeft hem nou echt gevormd tot de voetballer die hij nu is?

„In Amsterdam staan er misschien tien mensen te kijken, maar hier is iedereen heel erg betrokken bij het eerste elftal’’

„Dat is lastig, hoor’’, denkt Darrazi hardop op. „Elke tijd heeft wel iets bijgedragen aan de voetballer die ik nu ben. In de jeugd bij DWS ben ik door de jaren heen natuurlijk veranderd. Mijn tijd in de A-junioren bij Zeeburgia heeft ervoor gezorgd dat ik een betere voetballer ben geworden. Door het jaartje bij de senioren wist ik weer hoe het mannenvoetbal er aan toeging. En bij De Dijk heb ik door de vele verliespartijen geleerd hoe ik moet omgaan met tegenslagen.’’

Die bagage gebruikt de student hbo-Rechten nu op het veld bij de Sassenheimers. Een hele andere vereniging dan de drie Amsterdamse clubs waar hij voorheen speelde, maar na de degradatie met De Dijk wilde de linksback sowieso in de Derde Divisie blijven spelen.

„Iemand van Ter Leede volgde mij ook al een tijdje en daarnaast is het mooi om in de Bollenstreek actief te zijn. Ik heb het hier ook echt naar mijn zin. In Amsterdam staan er misschien tien mensen te kijken, maar hier is iedereen heel erg betrokken bij het eerste elftal, dus dat maakt het leuk.’’

Eerste basisplaats
Op het veld verliep het in de eerste weken nog niet zoals de 20-jarige verdediger had gehoopt. In het begin moest Darrazi aansluiten bij het tweede elftal, maar langzamerhand werkte hij zich op binnen de selectie. Dat resulteerde afgelopen zaterdag dan ook in zijn eerste basisplaats van het seizoen.

„Daar heeft de uitwedstrijd tegen DOVO wel aan bijgedragen’’, stelt Darrazi tevreden. „Ik speelde toen 45 minuten en dat ging best goed. Ik kan wel stellen dat ik daar mijn kans heb gegrepen. De laatste tijd was ik op de trainingen sowieso al wat scherper en raakte ik steeds meer ingespeeld op mijn teamgenoten. Ik voelde daarom dat dit er een beetje aan zat te komen. Mooi dat ik daarvoor ook daadwerkelijk ben beloond.’’

Foto: Orange Pictures

Lees ook: Gewaarschuwd SJC gaat toch de bietenbrug op

 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Warmunda 20.00Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude