Toen SJC-trainer Sjaak Polak donderdagavond naar buiten keek en zag hoe het trainingsveld op enkele stukken onbespeelbaar was, bedacht hij zich geen moment: geen risico nemen, andere plannen maken. Om een stukje teambuilding in de ploeg te houden besloot hij een darttoernooitje te houden. 48 uur voor het treffen met DOVO werd daar al de basis gelegd voor wat uiteindelijk best een goede middag werd voor SJC. Na een 3-0 achterstand bij rust, bogen de Noordwijkers die tussenstand om tot een 3-3 gelijkspel.

,,Op zo’n donderdagavondje bekijk je alles een beetje van een afstandje”, legt Polak uit. ,,Dat zie je dat die gasten lol hebben, dat het met elkaar klikt. En wij als trainers deden ook mee. Tom van Rijn en ik kunnen best een aardig pijltje gooien. De trainers hebben dus gewoon gewonnen”, lacht de Noordwijkse trainer. ,,Maar vooral het samenwerken op zo’n avond is leuk om te zien.”

Niet vergeten
Sterker nog, de voetballers bleken in de reis naar Veenendaal de pijltjes gewoon mee te hebben genomen. ,,Stonden ze daar in de kantine bij DOVO gewoon te darten. Dat hoort eigenlijk niet echt op dit niveau, dan moet de focus toch op de wedstrijd zijn. Maar ik vind het wel mooi aan deze groep. Het past bij ze. Daarom heb ik het ook zo gelaten.”

,,In de rust heb ik de groep laten praten. Laat ze maar even boos zijn op elkaar.”

Het bleek uiteindelijk succesvol. Al zag het daar in de beginfase in Veenendaal absoluut niet naar uit. DOVO leek in de eerste helft andermaal te sterk voor de zwart-witten. Mede door twee goals van clubtopscorer Joshua Patrick en een treffer van Salim Amarzgiou stond de thuisploeg bij rust met 3-0 voor.

,,Het had nog erger kunnen zijn dan 3-0. En echt, die 1-8 van thuis, die waren we nog niet vergeten. In de rust heb ik de groep laten praten. Laat ze maar even boos zijn op elkaar. Daarna hebben we tactisch ingegrepen door DOVO dichter bij de eigen zestien op te vangen. Dan maar even afscheid nemen van je eigen spelprincipes. Maar ze hadden zulke snelle aanvallers, daar moesten we wat tegen verzinnen. Op de flap-over hebben we ook gezet dat die gasten bereid moesten zijn om compact te spelen. Dat is gelukt.”

Twee emoties in beeld: SJC juicht na de comeback, DOVO treurt

De ingreep bleek een gouden zet. Via een redelijk vroege goal van Abbas Al Tamimy in de tweede helft kwam SJC terug naar 3-1. Toen Youssef El Baouchi nog geen twee minuten later de 3-2 tegen de touwen schoot, begon het geloof terug te keren in de Noordwijkse harten.

,,Met passie, strijd en beleving kan je het heel veel teams echt heel moeilijk maken.”

,,We hebben zelf meer power in de wedstrijd gelegd”, zag Polak. ,,De tweede ballen werden voor ons. We hebben als volwassen kerels staan voetballen. We hebben als team de tweede helft fenomenaal gespeeld. We weten dat in deze divisie tegenstanders vaak op bepaalde posities veel meer kwaliteit hebben, dat ze ook veel meer geld hebben om dat soort spelers aan te trekken.”

Geloof
,,Maar met passie, strijd en beleving kan je het heel veel teams echt heel moeilijk maken. We hebben het Noordwijk, dat een paar stappen verder is dan wij, ook aardig lastig kunnen maken een paar weken geleden. Het belangrijkste is dat die gasten daarin blijven geloven, ook al krijg je als team klap na klap.”

DOVO – SJC 3-3 (3-0) 7. Patrick 1-0 (pen.), 17. Amarzgiou 2-0, 45. Patrick 3-0, 61. Al Tamimy 3-1, 65. El Baouchi 3-2, 80. Van Dijk 3-3

SJC: Haggerty, Van Toor (57. Turk), Broekhuizen, Berends, Groot, Strojil (84. Van Went), Al Tamimy, Van der Zalm, Van Dijk, Duindam (90. Kapata), El Baouchi

Foto’s: Johanna Wever

Lees ook: ‘Woedende Van der Nagel eist verbetering bij Valken ’68’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)