,,Eindelijk, eindelijk, eindelijk’’, klonk het toen Valken ’68 de kleedkamers opzocht na het laatste fluitsignaal. De Valkenburgers mochten op bezoek bij DoCoS eindelijk weer een overwinning aan het palmares toevoegen. Na een gelijkspel tegen rode lantaarndrager Kethel Spaland en een nipte nederlaag bij koploper Te Werve viel er weer eens wat te vieren bij de roodgelen. Trainer Arie van Duijn was dan ook blij na afloop: ,,Op vorige week na leggen we elke week een behoorlijke pot voetbal op de mat, maar vergeten we onszelf telkens te belonen. Dat hebben we vandaag wel gedaan. Dat bedoelen ze met eindelijk, eindelijk.”

Er stond vandaag een heuse derby op het programma. Van alle clubs in de regio ligt DoCoS – op het voetbalteam van de Leidse universiteit Football Factory na – het dichtst bij ‘t Duyfrak. Maar het streektreffen was een derby zonder geschiedenis. Voor het eerst werd in competitieverband een duel tussen beide ploegen afgewerkt.

_mom4269                                                  De basiself van Valken ’68

Derby’s hebben de naam slecht te zijn. DoCoS en Valken ’68 waren van dat gegeven op de hoogte en deden er de eerste helft alles aan om dat waar te maken. Kansen waren er amper en het voetbal was slecht. Het enige lichtpuntje viel te noteren aan het einde van het eerste bedrijf. Rechtsback Sander van Duijn was mee opgestoomd en wist de enige doelpoging van de eerste helft te verzilveren.

‘Een boost’
Trainer Van Duijn was blij met het hoogtepunt van een eerste helft die hij ‘vlak’ noemde. ,,Die treffer geeft ons een boost en voor hun is het natuurlijk waardeloos. Maar vervolgens maken wij de tweede helft het spel en kan ik ons alleen aanrekenen dat we vergeten sneller te scoren.”

De 0-2 viel pas na zeventig minuten. Jaco van der Bent had even daarvoor een enorme kans gemist, maar wist dankzij mistasten van de keeper zichzelf te revancheren. Van Duijn kon er wel om lachen. ,,Dat is misschien wel de ommekeer. Dat wij de komende weken wat meer geluk hebben. Mijn collega zal wel zeggen ‘die blunder van’. Maar in dat schuitje hebben wij ook gezeten. En nu valt het dubbeltje een keer onze kant op.”

_mom4360                           Twee doelpuntenmakers: Robbert van Delft (links) en Sander van Duijn

De 0-3 van Robbert van Delft viel cijfermatig af te doen als een doelpunt voor de statistieken. Maar daarmee doe je zijn wonderschone dropkick te kort. Van Duijn vond het een geweldige goal. ,,Het enige jammere is dat ik moest roepen ‘schieten, schieten’. Ik denk dat ze me op het complex van Rijnvogels nog hebben gehoord. Maar Robbert is onze spits en heeft een doelpunt en assist op zijn naam vandaag. Dat is voor hem ook een bevrijding. Want als spits word je toch op doelpunten afgerekend en die maakten we de afgelopen weken weinig.’’

,,Maar al met al ben ik dik tevreden over vandaag. Het is wat Rody (Redel, red.)  van de week ook al tegen jullie zei. We moeten de tweede periode goed starten, het liefst met mooi voetbal. Dat heb ik vandaag ook teruggezien. Nu gaan we een lekkere rustige week tegemoet. Dinsdag trainen we niet, volgende week zaterdag doen we ook niets en vanavond gaan we met de hele selectie, zo’n veertig man, naar de kroeg. Lekker een feestje bouwen. Dat hebben we wel verdiend.’’

DoCoS – Valken ’68 0-3 (0-1). 44. Van Duijn 0-1, 70. Van der Bent 0-2, 80. Van Delft 0-3

Valken ’68: Van der Nagel; Van Duijn, Van der Plas, De Mooy, Boere; Van der Plas, De Ridder, Kuyt (85. Redel), Boonstoppel (87. De Best), Van Delft, Van der Bent

Foto’s: Saam de Mooij


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)