Hoewel er voor Spakenburg niets meer op het spel stond, was het toch een bijzonder pijnlijk tafereel. Op het hoofdveld waren de Spakenburg-spelers tot een dik halfuur na de wedstrijd bezig met rekken en strekken, om midweeks zo fris mogelijk aan de nacompetitie voor lijfsbehoud in de Tweede Divisie te beginnen. Even verderop vierden twee rivalen feest: vooral IJsselmeervogels  (kampioen van de Derde Divisie) en in iets mindere mate Katwijk.

Het is een publiek geheim dat de supporters van Spakenburg en Katwijk het niet goed met elkaar kunnen vinden. De onderlinge haat en rivaliteit kwam begin december (opnieuw) tot uiting, toen de heenwedstrijd op de Krom compleet uit de klauwen liep. Om die reden was de return als risicoduel aangestipt. Een rits aan politieagenten en stewards moest ervoor zorgen dat alles probleemloos en zonder incidenten zou verlopen.

,,Ik ben iemand die van iedereen het uiterste vraagt. Dat eis ik van mezelf, maar ook van de mensen met wie ik werk.”

Los van de eer en de prestige vertegenwoordigde het duel geen heel grote sportieve belangen. Het werd vorige week definitief dat Spakenburg het vege lijf moet gaan redden via de nacompetitie. ,,Een geluk bij een ongeluk”, noemde Mart Vergouwen dat. De voorzitter van Katwijk wist dat het alleen maar extra vuur op de olie had kunnen gooien als Spakenburg zich nog wél rechtstreeks had veilig kunnen spelen. Er had dan nóg meer spanning op het duel gestaan.

Sfeervolle aangelegenheid
Katwijk was op zijn beurt, ongeacht het resultaat, al zeker van een topnotering in de Tweede Divisie. Toch waren er bij vertrek richting Spakenburg sfeervolle taferelen op de Krom. De bus van Katwijk werd begeleid met vuurwerk en fakkels. ,,Ik zei nog: kunnen we nog kampioen worden”, grijnsde Marciano Mengerink.

De spits was uiteindelijk de grote man op de Westmaat. Hij sloot zodoende een voor hem moeizaam seizoen toch nog positief af. ,,Een aardig moment om te pieken hé”, grijnsde de spits, om vervolgens serieus te vervolgen. ,,Ik ben er vorig jaar lange tijd uit geweest, een half jaar, met blessureleed. Dit seizoen heb ik tien goaltjes gemaakt. Dat is veel te mager, en het spel was sowieso te mager. Dat moet volgend jaar beter. Het is nu zaak om het hoofd leeg te maken en volgend seizoen een heel jaar te knallen.”

Trotse Dick Schreuder
De zelfkritische Mengerink is daarmee misschien wel de uitzondering op de regel. Dick Schreuder is namelijk over de linie erg tevreden. Niet alleen over de uiteindelijke knappe derde plaats, maar ook over het functioneren van zijn selectie en staf.

,,Ik ben trots op het team. Ook over hoe we getraind en gewerkt hebben met elkaar. Iedereen die om het elftal heen zit, heeft een enorme beleving en bereidheid. Ik geef toe: het is af en toe best een strijd met mij. Ik ben iemand die van iedereen het uiterste vraagt. Dat eis ik van mezelf, maar ook van de mensen met wie ik werk. Ik ben niet asociaal, maar wel direct. Dat zal lang niet altijd makkelijk zijn, maar als ik zie hoe iedereen daarmee omgaat. Dat vind ik geweldig.”

,,Maar zoals het vandaag ging, is het alleen maar goed. Positiviteit van beide kanten, geen gezeik.”

Uiteindelijk boekte Katwijk een verdiende zege op de Westmaat. De Katwijkers hadden gedurende negentig minuten de touwtjes in handen, zonder groots te spelen. Mengerink bracht Katwijk met twee goals in een zetel. De aansluitingstreffer van Olivier Pilon kwam te laat om de zege nog in gevaar te brengen. ,,Als we het beter hadden uitgespeeld, had de score hoger moeten uitvallen.”

En misschien wel de grootste winst van een interessante voetbalmiddag was dat incidenten uitbleven. ,,Mooi om te zien dat beide supportersgroepen er een leuk feestje van maakten”, sprak Mengerink. ,,Sinds de thuiswedstrijd begint de haat een beetje te erg te worden. Dat vind ik jammer. Maar zoals het vandaag ging, is het alleen maar goed. Positiviteit van beide kanten, geen gezeik. Dat is eigenlijk hoe je het altijd wil zien.”

En passant veroverde Katwijk de derde periodetitel. De Katwijkers hebben daardoor volgend seizoen een ronde vrijstelling in de KNVB-Beker

Spakenburg – Katwijk 1-2 (0-1). 28. Mengerink 0-1, 75. Mengerink 0-2, 87. Pilon 1-2

Katwijk: Verstraten, Hamdi, Blokland, Van Noord, Van Weerdenburg, De Lange (30. Aalders), Susan, De Loor, (88, Arnoldus), Sanchez Angulo, Van den Ban (76. Achefay), Mengerink

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen