Al weken, zo niet maanden wordt er al uitgekeken naar de clash tussen Quick Boys en Katwijk. Na 4,5 jaar staat de derby eindelijk weer op het programma. Naast een sportieve twist op het veld gebeurt er ook het nodige daarbuiten. Beide kampen staan bekend om hun fraaie sfeeracties.

Volgens Marco van Duijn, voorzitter van de supportersvereniging van Quick Boys, gaat er zaterdag iets gebeuren wat zelden vertoond is op een amateurveld. ,,Ik mag niets verklappen, maar het wordt spectaculair met een hoop troep, geluid en licht. Het duurt ongeveer tweeënhalve minuut. We hebben er behoorlijk in geïnvesteerd. Normaal gesproken doen we sfeeracties altijd zelf, maar deze keer, omdat het zo groot is, hebben we het zelfs uitbesteed aan een professioneel bedrijf. De actie lijkt wel op voorgaande acties die we hebben gedaan. Daar moet je het een beetje in zoeken.”

Ook Katwijk zal zich niet onbetuigd laten, zegt Adriaan Vooijs, de collega van Van Duijn bij Katwijk. ,,Voor ons is het natuurlijk iets anders omdat we uit spelen. Daarom is de noodzaak minder. Maar reken er maar op dat we zorgen dat er een oranje-zee ontstaat achter het andere doel. De derby verdient zulke acties ook. “

Grootte betaalde voetbal

Bij Quick Boys hebben sponsoren bijgedragen aan het mede mogelijk maken van de groots opgezette actie. Ook de opbrengst van het Quick Boys-café is gebruikt om er zaterdag een onvergetelijke herinnering van te maken. ,,Qua grootte moet je echt denken aan het betaalde voetbal”, stelt Van Duijn, die eerder samen met Vooijs al een promo-filmje maakte voor Omroep West.

Het weer lijkt in ieder geval mee te zitten: droog, met weinig wind en een aangename temperatuur zijn voorlopig de voorspellingen. Van Duijn: ,,De spanning wordt wel steeds erger, moet ik zeggen. Je merkt aan alles en iedereen dat het bijna zaterdag is.”

Ook Vooijs kan niet meer wachten. ,,Hier is maandenlang naartoe geleefd. Vanaf het bekend worden van het schema staat 1 november rood omcirkeld en is er nagedacht over wat we eventueel zouden kunnen doen. De adrenaline giert nu zo langzamerhand wel door het lijf heen.”

Volwassen

De twee voorzitters, die elkaar al jaren kennen, kunnen prima samen door een deur. Hopelijk gaat het er zaterdag onder de andere supporters net zo aan toe. De historie leert dat het er soms heet aan toe kan gaan. Van Duijn:  ,,Er kan van alles gebeuren. Van helemaal niets tot een veldslag. Maar ik denk dat het wel los zal lopen. De meesten zijn een stuk volwassener dan een aantal jaar geleden. Adriaan en ik zijn allebei voor onze eigen ploeg, maar niet tegen de ander. Zo hoort het te zijn.”

Dat beaamt Vooijs. ,,We moeten er met z’n allen voor zorgen dat het een mooie middag wordt. De supporters zijn er volgens mij ook van doordrongen dat het zo moet gaan. De media geeft er heel veel aandacht aan. De gemeente heeft de clubs carte blanche gegeven wat betreft de veiligheid. Dat brengt een hoop verantwoordelijkheid met zich mee. Als iedereen zijn verstand gebruikt, moet het goedkomen. En mocht er iets zijn, dan zullen we dat met z’n allen moeten corrigeren. Ik vind dat misschien nog wel spannender dan het duel zelf.”

De voorbereidingen kosten al met al aardig wat tijd. Als voorzitter heeft Van Duijn meer een coördinerende rol. ,,De mensen in de sfeercommissie zijn de handjes die de actie echt mogelijk maken. Ik zorg meer voor de contacten en probeer fondsen te werven. De afgelopen weken bestonden voornamelijk uit e-mailen, whatsappen, telefoneren en soms vergaderen. Al met al valt het wel mee. Zaterdagochtend zal ik alleen wel vroeg op het complex te vinden zijn, om alles op te zetten.” ,,Dat is bij Katwijk niet anders”, zegt Vooijs. Een aantal mensen ontfermen zich over zulke acties en zoeken hulp daarbij. Ik heb me daar deze keer wat afzijdig van gehouden.”

Vol huis

De grote vraag is hoeveel toeschouwers over een aantal dagen Nieuw Zuid zullen bezoeken. Zijn alle 7300 plekken zaterdag bezet?  Van Duijn verwacht een vol huis  ,,Er zijn nu dik vijftienhonderd kaarten via internet verkocht. Ik verwacht zo’n vijfentwintighonderd leden en zeshonderd sponsoren. Katwijk neemt, denk ik, een mannetje of duizend mee en de losse verkoop zal tussen de duizend en tweeduizend kaarten liggen. Dan kom ik rond de zevenduizend mensen.”

Volgens Vooijs komen er iets meer, zo’n vijftienhonderd tot tweeduizend Katwijk-supporters, mee naar Nieuw Zuid. ,,Dat is mijn schatting. De echte kaartverkoop moet bij ons nog beginnen. De mensen kunnen donderdagavond en zaterdag een kaartje kopen. Ik denk dat vooral veel oudere mensen daar gebruik van zullen maken. Die willen toch een papieren kaartje. De derby is zo lang weggeweest. Veel mensen willen daar nu bij zijn, gok ik.”

Zelf zullen beide heren hun ploeg hartstochtelijk aanmoedigen vanuit het eigen publiek. Van Duijn: ,,Ik zal m’n vaste plek op ‘de trap’ innemen”. Vooijs: ,,Ik geef de voorkeur aan de lange zijde vlak bij de boarding. Dan krijg ik alles goed mee en kan ik het het beste zien.”

Tekst; Tom van der Wilt


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 13 jul.
Oefenwedstrijd
FC Rijnvogels4-0FC Lisse
Za. 20 jul.
Oefenwedstrijd
Katwijk14.30FC Rijnvogels