Hij deed bewust een stapje terug in de gemeente Katwijk. Jaap van der Plas stapte deze zomer van Quick Boys over naar Valken’68 om een gooi te doen naar de titel in de Tweede Klasse C. Na een kleine blessure is de middenvelder precies op tijd fit voor de topper tegen koploper Lugdunum van komende zaterdag. Van der Plas ziet het duel met veel vertrouwen tegemoet.

,,De laatste weken draaien we prima”, zegt hij. ,,We winnen gemakkelijk onze potjes en dat is goed om te merken. We raken steeds beter in vorm.” Toch staat de titelkandidaat na acht duels ‘maar’ nog op een derde plaats, met vier punten achterstand op de lijstaanvoerder. Wel met veruit de meest gescoorde goals. Toch zorgt dat niet voor extra druk. ,,Nee, al zouden we verliezen is het verschil pas zeven punten. Pas na de winterstop wordt het beslist. Dan komen er schorsingen en dan gaat de breedte van de selectie een rol spelen. En dat is ons grote wapen.”

,,Buiten het veld ben ik niet echt een leiderstype, maar jongens mogen altijd aankloppen als ze ergens mee zitten”

Watertanden
Er is al veel over gezegd, maar de geelhemden beschikken voor dit niveau over een selectie om van te watertanden, met veel oud-spelers van ‘de grote drie’ uit het dorp, die bij de Valkenburgers een stapje lager willen doen of juist in de hoofdmacht willen spelen. ,,Ik wilde bijvoorbeeld minder gaan trainen vanwege werk en kinderen. En dat bevalt mij prima. Valken is echt een warm bad. Een gezelligheidsvereniging. Ik heb het prima naar m’n zin. Wat vroeger FC Rijnvogels was voor spelers van Katwijk, Rijnsburg en Quick Boys is nu Valken.”

En zo waren er nog een stuk of vijf, waaronder ook Niels Hogewoning. Oefenmeester Arie van Duyn heeft de beschikking over minstens zestien prima selectiespelers. Dat heeft tot gevolg dat de verwachtingen hoger zijn dan normaal. Er moet eigenlijk wel gepromoveerd worden dit seizoen. ,,Als je de selectie bekijkt wel. En dat hebben we ook zo uitgesproken. Alleen je weet nooit wat de concurrentie doet. Wij hebben even moeten wennen aan elkaar. We verloren in het begin terecht van UVS en RCL en hadden te maken met wat blessures waaronder ikzelf. Dat wordt nu wat minder.”

Blessure
Van der Plas moest vijf weken toekijken met een scheurtje in z’n middenvoetsbeentje, maar speelde afgelopen zaterdag weer bijna een hele wedstrijd, na pas een keer trainen. Door z’n kwaliteit is het voor de 30-jarige loper geen probleem om op dit niveau zo in te pikken. ,,Nee, technisch niet. Maar conditioneel word je toch wat ouder. Dat merk je toch wel.”

,, Ik delf nu effe het onderspit tegenover Katwijk. Dat is het leuke aan dit team: Allemaal verschillende achtergronden, maar met een gezamenlijk doel.”

Met Marc Langeveld is Van der Plas de speler met de meeste minuten in een eerste elftal op topniveau. Daarom wordt er ook het nodige van hem verwacht. Een voortrekkersrol. ,,Buiten het veld ben ik niet echt een leiderstype, maar jongens mogen altijd aankloppen als ze ergens mee zitten. In het veld probeer ik met m’n rust en overzicht spelers te sturen en zelfs iets te forceren. Ik was een dienende speler, dus de echte steekpass zoals Langeveld dat kan, zie je wat minder.”

Klik
Volgens Van der Plas kan het alleen nog maar beter gaan met z’n nieuwe ploeg. ,,Ik en Niels zijn weer fit. Marc wordt alleen  nog maar beter. Alleen achterin hebben we met blessures van Chris de Lange en Mark van der Plas wat problemen. Aan de trainer om dat op te lossen, maar dat gaat wel lukken. De klik met de groep is prima en Arie past echt bij Valken. Hij weet precies hoe je iemand moet motiveren, want voetballen kunnen we wel.”

Leveren die verschillende verledens bij rivaliserende clubs nog leuke taferelen op? ,,Nou, ik kijk bijvoorbeeld in de kleedkamer altijd als eerste wat Quick Boys heeft gedaan. En Marc Langeveld hetzelfde bij Katwijk. En zo zijn er meerdere jongens. Er worden genoeg grappen gemaakt. Alleen delf ik nu effe het onderspit tegenover Katwijk. Dat is het leuke aan dit team: Allemaal verschillende achtergronden, maar met een gezamenlijk doel.”

Foto: Saam de Mooij.

 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Zat. 12 okt.
Noordwijk 1-3Excelsior Maassluis
FC Lisse 4-1ONS Sneek
DOVO 1-1Ter Leede
FC Rijnvogels 2-1Capelle
Kagia 1-3Valken'68
UVS 2-0Van Nispen (zat.)
Alphia 1-3VVSB (zat.)
Warmunda 3-2Bernardus
Koninklijke HFC 1-0Quick Boys
HHC Hardenberg 3-3Rijnsburgse Boys
TEC 1-0Katwijk
VVSB 2-2VVOG
Zon. 13 okt.
SJC 3-0Leonidas
Altior 1-2Hillegom
DOSR 1-2Foreholte
Wilhelmus 2-3Teylingen
Van Nispen (zon.) 0-0WVC