"banner

,,Wij moeten oppassen voor de vier cowboys die zij voorop hebben”, zei Ajax-trainer Erik ten Hag een aantal weken geleden voorafgaand aan de kraker tussen PSV en zijn elftal. Met de ‘vier cowboys’ doelde de oefenmeester op de ijzersterke voorhoede van de Eindhovenaren die uit het niets wedstrijden kunnen beslissen. Ook bij SV Hillegom beschikken ze in de aanvalslinie over zo’n kwartet. Met Jeroen Dedel, Niels van Veen, Aiden Ryan en Maik van Zanten hebben de Hillegommers een arsenaal aan kwaliteit, creativiteit en goals in huis. ,,Ik denk dat wij ook vier cowboys zijn, die hun gang kunnen gaan”, zei laatstgenoemde aanvaller na afloop van de wedstrijd tegen Wippolder (3-1).

Tegen de ploeg uit Delft kon de thuisploeg lange tijd in voetballend opzicht eigenlijk geen vuist maken. Met name in de eerste helft kwam het een paar keer goed weg en mocht het blij zijn dat het bij 0-1 bleef voor de bezoekers. De trainer van de blauw-witten, Ron Bouman, benadrukte vorige week al dat zijn elftal meer van eigen kracht moet uitgaan en dat het vooral aan de bal beter moet. Ook tegen Wippolder was dit een pijnpunt voor de degradant. Desalniettemin hield de ploeg van Bouman de drie punten op De Zanderij en dat was vooral te danken aan het viertal voorop.

Individuele kwaliteiten
,,Dit was een erg goede ploeg, die de laatste jaren constant bij de eerste drie zat”, begon Bouman na afloop zijn analyse. ,,Ik vond dat wij in de eerste helft het erg lastig hadden. We hadden eigenlijk elke keer een middenvelder over, maar die sloegen we over en speelden we de ballen vooral lang. In de rust hebben we dat nog maar eens benadrukt. Er zit bij fases nog te veel angst in de ploeg en dat is iets wat er nog altijd uit moet.”

,,We spelen vaak de bal lang en hopen dan maar dat de jongens voorin er wat mee doen.”

De oud-trainer van RKVV DEM wil dat zijn ploeg van achteruit opbouwt en via een verzorgde manier naar voren gaat. Toch voeren zijn spelers het spelletje te vaak iets anders uit. ,,We spelen vaak de bal lang en hopen dan maar dat de jongens voorin er wat mee doen”, ging de oefenmeester verder.

,,Vandaag pakte dat dan goed uit en winnen we op basis van individuele kwaliteiten en een beetje geluk. De gelijkmaker kwam bijvoorbeeld uit de lucht vallen. Anderzijds hebben we na drie wedstrijden zeven punten en staan we bovenaan, maar het kan echt nog veel beter. Hoe ik dat mijn jongens wijs maak, terwijl we bovenaan staan? Dat is een hele goede vraag”, lachte Bouman.

Cowboys voorin doen het
Een voorzet van Van Zanten zorgde uiteindelijk in de tweede helft voor chaos in de defensie van de Hillegomse tegenstander. De voorzet werd niet goed verwerkt, waardoor Ryan kon profiteren en raak kon schieten: 1-1. In het eerste bedrijf had de thuisploeg vooral moeite met het creëren van kansen en de creatievelingen hadden het nog niet op de heupen. Dat het in de tweede helft uiteindelijk wel lukte om de tegenstander te pijnigen had volgens nieuwkomer Van Zanten dan ook te maken met de klasse van de aanvalslinie.

,,Ik denk dat wij nog een goede mix moeten zien te vinden in het aanvalspel en de manier van voetballen.”

,,Ik sta zelf na drie wedstrijden bijvoorbeeld op zes assists”, duidde de aanvaller de kwaliteiten die er in de voorhoede zijn. ,,We hebben voorin enorm veel goals en assists in huis. Het liefst had ik vandaag ook een goaltje meegepikt, maar we hebben met Van Veen, Dedel en Ryan jongens die het ook kunnen doen. Wij kunnen onze gang gaan, doordat er zes man achter ons een stapje extra zetten en dat waarderen we enorm. Ik denk dat wij nog een goede mix moeten zien te vinden in het aanvalsspel en de manier van voetballen. Wij hebben jongens in de ploeg die wedstrijden kunnen beslissen.”

Vlak voor tijd mocht de thuisploeg aanleggen voor een vrije trap aan de rand van het strafschopgebied. Het was Dedel die de doelman van de opponent kansloos liet met een schuiver in de korte hoek: 2-1. Het slotakkoord van de wedstrijd was voor Menno van Gurp die na goed doorzetten de 3-1 op het bord zette. ,,We zetten wekelijks stappen in de goede richting en daar ben ik blij mee. We hebben een goede ploeg en we zijn goed begonnen aan de competitie. Dit moet vertrouwen geven”, sloot Bouman af.

Hillegom – Wippolder 3-1 (0-1)  9. Sintniklaas 0-1, 64. Ryan 1-1, 80. Dedel 2-1, 90. Van Gurp 3-1.

Hillegom: Hogervorst, Angevaare (46. Van Dongen), De Jong, Tebbens, Haagmans, Pijpers, Van Gurp, Dedel, Ryan, Van Veen, Van Zanten