,,Je spreekt het uit als ‘Norai’, maar ik luister naar alles, joh. Ik heb al zoveel verschillende manier van mijn naam gehoord. Ze roepen het hier ook standaard verkeerd om.” Na de 3-0 thuisoverwinning tegen De Treffers kan Katwijk-aanvaller Norair Mamedov er wel om lachen. Keurig gekleed, inmiddels fris gedoucht staat de aanvaller zelfbewust de pers te woord. Z’n vierde competitietreffer verraadde z’n prima techniek. De 27-jarige aanvaller schoot een voorzet van Joey Jongman zuiver binnen.

De 2-0 in het thuisduel van afgelopen zaterdag was daarmee een schoolvoorbeeld van het ‘vernieuwde’ Katwijk, waarbij Jongman en Robbert Susan dieper speelden dan de eerste paar maanden onder trainer Jan Zoutman. Hij kreeg afgelopen week met Rick van der Meer een nieuwe pion erbij op het middenveld, waardoor hij met de die nieuwe jongeling met de punt naar achter kon spelen en Jongman en Susan meer in hun waarde kon laten komen.

Ook aanvaller Mamedov profiteerde van die omzetting op het Katwijkse middenveld. ,,De afgelopen week hebben we voor het eerst twee keer op deze manier getraind. We merkten gelijk dat we voor het doel gevaarlijker werden en dat je ook als aanvaller meer opties had om de bal af te spelen.”

Klasbakken
Voor Mamedov en zijn collega’s in de voorste linie van Katwijk is het hebben van meer opties essentieel, legt hij uit. ,,Wanneer je de bal niet af kan spelen, ga je vaker voor eigen succes en verlies je met enige regelmaat de bal. Ook maak je vreemde keuzes. Nu het makkelijker keuzes maken is voor ons voor de goal, is het ook moeilijke verdedigen voor de tegenpartij.”

,,Elke dag zat ik in de gym, moest ik weer revalideren en zag ik de andere spelers naar buiten gaan.”

Sowieso is de Hoofddorper blij dat hij twee ‘klasbakken’ als Jongman en Susan dichter bij ‘m te hebben. ,,Het zijn twee van de beste middenvelders van de hele Tweede Divisie. Het is zonde om ze ver van de goal van de tegenpartij te houden. Op deze manier hebben we veel meer kans om te scoren.”

Ook Mamedov zelf profiteerde daar dus direct van in de eerste wedstrijd in de nieuwe opstelling. De aanvaller, die vorig seizoen nog bij FC Emmen speelde, maakte z’n vierde competitietreffer. Dat seizoensaantal ligt nog veel te laag, vindt hijzelf. ,,Daar ben ik absoluut nog niet tevreden mee.”

Veranderingen
Het in zijn ogen magere magere aantal treffers is niet verwonderlijk. Na jaren waarin zijn leven in het teken stond van professioneel voetbal, veranderde er veel in het leven van de twintiger. Hij ging wonen in Hoofddorp, richtte zich op z’n maatschappelijke leven en werd opnieuw vader.

In z’n voetballoopbaan speelde Mamedov voor clubs als Willem II, FC Emmen, Almere City FC, PEC Zwolle en Telstar. In 2017 speelde hij enkele maanden voor het Armeense Alashkert. Daarmee keerde hij voor even terug naar het land van zijn roots, het land waar hij samen met zijn familie als acht jarige jongen uit vluchtte en het liefst, zo liet hij in een eerder interview met ELF Voetbal, niet al te veel meer over praat.

Gym
De aanvaller had, nadat hij in Nederland, kwam voetballen maar één doel: profvoetballer worden. Hij bereikte dat streven, maar zette er deze zomer, met een handtekening in Katwijk daar een definitieve streep onder. ,,Die omslag is wel even wennen geweest. Bijvoorbeeld alleen al in de tijden, de trainingen. Van zes keer trainen, ging ik naar drie keer trainen. Van in de ochtend trainen, naar de avond, als je er al een hele dag op hebt zitten. Dat vond ik de grootste veranderingen. Maar kwalitatief ben ik enorm blij dat ik niet een heel groot verschil zie met de Eerste Divisie.”

,,In het begin heb ik moeite gehad om in het juiste ritme te komen. De veranderingen in mijn leven, voelde mijn lichaam ook.”

Katwijk past nu ‘gewoon’ in het leven van de Hoofddorper. ,,In de laatste twee jaar van mijn profcarrière heb ik veel blessures gehad. Daarom was ik zelf ook een beetje klaar met dat leven. Elke dag zat ik in de gym, moest ik weer revalideren en zag ik de andere spelers naar buiten gaan.”

,,Dat vond ik één jaar leuk, twee jaar maximaal. Maar op een gegeven moment brak het me gewoon op en heb ik een keuze gemaakt om hier lekker te gaan voetballen. Nu ben ik gewoon fit, speel ik alle wedstrijden en heb ik nooit spijt gehad van mijn keuze.”

Op de rit
Het lijkt er op dat de supporters daarom steeds meer de ‘echte’ Mamedov op het veld gaan zien. ,,Zeker. In het begin heb ik moeite gehad om in het juiste ritme te komen. De veranderingen in mijn leven, voelde mijn lichaam ook. Hoe je het ook wendt of keert, het heeft allemaal tijd nodig gehad. Ik heb het gevoel dat nu mijn hele leven alles steeds meer op z’n plek begint te vallen.”

Foto: Peter Teunissen

Lees ook: ‘Oplossing ineens dichtbij voor Katwijk (plus video)’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 25 mei
Quick Boys3-1ONS Sneek
Noordwijk4-0Eemdijk
SteDoCo2-5FC Lisse
ASWH3-1SJC
Ter Leede2-0FC 's-Gravenzande
RKAV Volendam3-5FC Rijnvogels
Valken '684-3SVC '08
Van Nispen (zat.)1-2Lugdunum
VVSB (zat.)3-1Be Fair
VVC FC1-1Kagia
Koninklijke HFC4-0Katwijk
GVVV6-5Rijnsburgse Boys
VVSB6-2FC Lienden
Zo. 26 mei
FC Boshuizen14.00Hillegom
Teylingen14.00HVV
Foreholte14.00ONA