Twee tevreden coaches na afloop van een voetbalwedstrijd. Hoe vaak kom je dat nog tegen? De streekderby Foreholte – FC Lisse leverde in ieder geval geen winnaar op: 1-1. De coach van Foreholte, IJzendoorn, was tevreden over het vertoonde spel. Zijn collega, Spruijt, bleek content over de uitslag. De beide heren kunnen met een goed gevoel de kerstkalkoen aansnijden.

Op voorhand leek Foreholte de favoriet op basis van de stand in de Tweede Klasse en het thuisvoordeel. Optisch gezien was dat in de eerste 25 minuten van de streekderby ook het geval. Totdat FC Lisse wat meer van zich afbeet. De 0-1 van Vermeulen kwam na een dik half uur niet eens meer uit de lucht vallen. De middenvelder werd één op één gezet met doelman Van Schie en faalde niet. Vooral in de tegenstoot konden de Lissenaren Foreholte pijn doen.

,,Natuurlijk zakken wij wel iets meer in, maar ik vond het een open wedstrijd. Zij zijn de betere op papier. Foreholte is een ploeg die wil promoveren. Wij hebben een snelle voorhoede en kunnen ze op die manier pijn doen”, rechtvaardigt Lisse-trainer Stephan Spruijt de spelopvatting van zijn ploeg. ,,Daarom kan ik zeggen dat ik trots ben op de instelling van mijn mannen. Ze zijn positief blijven voetballen. Er had alleen nog meer in gezeten na de 0-1. We krijgen goede kansen, maar spelen het te slordig uit. In de tweede helft zijn zij gewoon beter en dus ben ik blij met een punt.”

Ook de trainer aan de andere kant beaamde de terechte voorsprong voor Lisse, maar zag zijn ploeg in de tweede helft beter spelen. Vandaar de tevredenheid aan Voorhoutse kant. Toch moest hij even terugkomen op de 0-1. IJzendoorn:  ,,We, mijn technische staf en ik, hadden ons elftal al een aantal keer gewaarschuwd dat ze gevaarlijk konden worden in de tegenstoot. Daar hebben we ze ook op aangesproken. Maar die tweede helft is dan prima, ook dat heb ik tegen ze gezegd.”

Sam Lemmers                                                Sam Lemmers tekende voor de Voorhoutse goal

In de tweede helft maakte Foreholte zijn favorietenstatus iets meer waar. De ploeg was beter, kreeg grotere kansen, maar bleef achterin kwetsbaar. Na de goal van Lemmers uit een corner bleek die kwetsbaarheid eens te meer toen Van Rooijen dichtbij de 1-2 was. ,,We hadden vlak na de 1-1 inderdaad zomaar achter kunnen staan. Van Schie komt eigenlijk te ver uit en hun buitenspeler lobt ‘m naast. En als die er in gaat, win je ‘m niet meer hoor”, is IJzendoorn eerlijk.

Het gevoel bij de doelpuntenmaker Lemmers stond contra ten opzichte van de beide trainers. De aanvallende middenvelder beleefde de wedstrijd anders. ,,Wij waren voetballend beter”, vond Lemmers. ,,Wij waren het enige team dat wilde voetballen, zij probeerden het enkel in de omschakeling. We hebben genoeg kansen gehad op de 2-1. Hadden zelfs een penalty moeten krijgen in de slotfase. Maar het kan niet altijd meezitten. We hebben vaak genoeg in de slotfase gewonnen.”

In de eindfase verdiende Foreholte inderdaad een penalty na een opzichtige duw in het strafschopgebied. Op dat moment had er überhaupt al niet meer gevoetbald mogen worden, omdat er toen al bijna honderd speelminuten op het scorebord stonden. En er buiten een blessurebehandeling van Bram Prins weinig reden toe was.

Johan Prins                                        Bram Prins probeert een tackle van Joost van Dam te ontwijken

Dat tegen elkaar wegstrepend konden beide trainers leven met de einduitslag. ,,Dit geeft moed”, sprak Spruijt, daarmee doelend op de tweede seizoenshelft. ,,Ik heb vaker gezegd dat we de punten moeten halen tegen teams als ROAC en RKDEO. Dan kan je dit een bonuspunt noemen. Jammer dat het er geen drie zijn geworden. Maar zij hebben een bredere selectie en een prima accommodatie. Wij zijn een zondagteam bij een vereniging dat de prioriteit heeft op zaterdag. We hebben onze huid duur verkocht vandaag. Het is prima zo.”

Spruijt keerde terug op bekende grond. In het seizoen 2006-2007 stond de coach voor de groep in Voorhout. ,,Dat is leuk, je kent de mensen. Sowieso zijn dit soort streekderby’s een stuk leuker dan wedstrijden in Den Haag. Hier strijd je op het veld, maar geef je elkaar daarna een hand. En zonder gekkigheid na afloop.”

IJzendoorn kon zich vinden in de woorden van Spruijt. ,,Zij voetballen naar hun mogelijkheden en dat hebben ze prima gedaan. Vorig jaar eindigde het ook in 1-1.  Toen scoorden zij in de 89e minuut en hadden wij meer recht op de drie punten. Vergeet niet dat FC Lisse geen wedstrijd dit seizoen met drie goals verschil heeft verloren als ik het goed heb. Het garandeert nooit een overwinning dat we de favoriet zijn op papier.”

Foreholte – FC Lisse 1-1 (0-1). 31Vermeulen 0-1, 78. Lemmers 1-1

Foreholte: Van Schie, Van Dam, Dickhoff, Spreeuw, Wiering, Jongbloed, Bleijswijk, Lemmers, Grondel, Stavleu, Guijt (70. Geerlings)

FC Lisse (zo): Hogervorst, Tibboel, Van Schagen, Ten Have, Hoejenbos, Vermeulen, Van der Veek, B. Prins (52. Van Dijk, 90+1 Baak), Van Beelen (86. Boot) , Schaap, Van Rooijen

Foto’s: Jeannette Dijkstra


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '971-1Kagia *w.n.s.
Oefenwedstrijd
OFC 1-1Quick Boys
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)