We hebben er reikhalzend naar uitgekeken. Komend weekeinde gaat het dan echt gebeuren; ook de rest van competities gaan weer van start. VIDB beschouwt voorafgaand aan de eerste competitieronde voor met alle trainers. In aflevering negen is het de beurt aan Gerard de Geus (Valken ’68).

Gerard, wat verwacht je van je eigen ploeg?
,,Ik denk dat we de boel aardig op de rit hebben. De middenmoot is mijn doelstelling. Zoals het nu gaat denk ik dat dat mogelijk is. De ploeg heeft vorig jaar kunnen wennen aan het niveau in de Eerste Klasse en dat moet zich dit jaar geen uitbetalen.”

Hoe verliep de voorbereiding?
,,Redelijk. We hebben nog steeds veel last van een aantal blessures. We missen nog steeds Ronald Kuyt, Robbert van Delft en Joeri Driebergen. Die kampen met langdurige blessures en zullen er zaterdag tegen ARC nog niet bij zijn. Erwin de Ridder is nog op vakantie. Eigenlijk heb ik vanaf het begin continu een tiental spelers gemist.”

Toch moet de 9-1 nederlaag van zaterdag tegen Quick Boys je niet lekker zitten.
,,Dat was ook voor de ploeg een teleurstelling. Wat het mij heeft duidelijk gemaakt is dat we deze week nog wat puntjes op de i moeten zetten en de wedstrijd goed moeten analyseren. Het was niet leuk natuurlijk, maar het zal onze voorbereiding naar de competitie niet verstoren.”

Je maakt je rentree als trainer in de Bollenstreek. Kun je ons geheugen nog even opfrissen en vertellen waar jij als trainer voor staat?
,,Ik houd van aanvallend, verzorgd voetbal met pressie naar voren toe. Wat ik die jongens nu ook bij Valken probeer te leren is dat ze eerst vooruit moeten denken. Niet altijd meteen dat balletje terug of breed. Dat levert niets op. Natuurlijk snap ik dat als je als ploeg niet lekker in je vel zit, je dan voor meer zekerheid kiest. Zeker na de lastige fase in de tweede seizoenshelft van vorig jaar. Dus dit is best wel omschakelen. Maar ze gaan elkaar steeds beter begrijpen.”

Wie wordt er kampioen?
,,Dan ga ik voor de degradanten uit de Hoofdklasse zoals RKAV Volendam en FC ’s-Gravenzande. Die ploegen willen gelijk terugkeren, heb ik begrepen. Zet ook maar Neptunus en Alexandria ’66 bij de favorieten. Rotterdamse ploegen die techniek aan strijd koppelen. Ook verwacht ik wel iets van ARC.”

Wie moeten er oppassen voor degradatie?
,,Dat is altijd moeilijk. Ik ken de gepromoveerde ploegen ook niet echt. Jij zegt dat zowel CSW, Argon en WV-HEDW geen slechte ploegen zijn? Dan wordt het helemaal lastig. Vorig jaar zag je dat het onderin ook dichtbij elkaar zat. Het zou zomaar kunnen dat er nu weer geen zwakke broeder bij zit.”

Tot slot, Gerard. Vind je het leuk om weer terug te zijn in de regio?
,,Zeker. Het voetbal in de Bollenstreek leeft enorm, dus dat is altijd een voordeel. We voetballen volgens mij ook in een leuke competitie en het is leuk dat ik veel mensen nog ken. Ik zal veel oude bekenden gaan tegenkomen.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 20.00SEP
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)