Vandaag, op bezoek bij Capelle, gaat hij Leon van der Zwet achterhalen en volgende week tegen ODIN ’59 kan hij zich alleen aan kop nestelen. Roel de Goede gaat dan de boeken in als de speler met de meeste wedstrijden ooit voor FC Lisse achter zijn naam. ,,Bijzonder”, vertelt de hoofdrolspeler zelf. ,,Ik denk niet dat veel mensen voor mogelijk hadden gehouden dat het record van Leon ooit nog verbroken zou worden. En zeker niet door iemand die niet uit Lisse komt.”

De Goede is een speler van een uitstervend ras. In tijden waar clubliefde steeds minder belangrijk lijkt te worden, speelde hij zijn hele volwassen voetballeven voor FC Lisse. Mede daardoor kon hij tot dat machtige aantal duels voor FC Lisse komen en gaat hij een Lisser pur sang, Van der Zwet, van de eerste plaats stoten. Dat duurt overigens nog een weekje. Na vandaag staan beide clubiconen op 267 duels voor de FC. Ter verduidelijking: op Ter Specke worden alleen competitiewedstrijden meegerekend.

‘Hart verpand’
De Goede belandde in 2001 bij FC Lisse, het seizoen nadat voorganger Van der Zwet met FC Lisse de titel had gepakt. Ondanks zijn vele dienstjaren op Ter Specke beschouwt De Goede zich nog niet als een echte ‘Lisse-man’. ,,Ik denk dat je pas een echte Lisse-man bent als je er geboren bent en ook in de jeugd hier heb gespeeld. Ik ben pas op mijn achttiende bij de club terechtgekomen. Wel is het zo dat ik mijn hart verpand heb aan FC Lisse, een ontzettend warme en fijne vereniging. Ik heb het hier altijd ontzettend naar mijn gehad. Nog steeds overigens. Gelukkig was het gevoel wederzijds.”

,,Ik ben ook wel van plan na mijn actieve carrière iets te gaan doen in het trainerschap”, vervolgt De Goede. ,,Het zou mooi zijn als ik dan ooit terug kan komen, hetzij als jeugdtrainer of in welke rol dan ook. Dat is in de toekomst kijken, want voorlopig zijn ze nog niet van me af als speler, hoor. Maar ik heb gewoon een heel warm gevoel bij de clubmensen en ook bij de groep. Met veel jongens speel ik al zeven of acht jaar samen, of misschien nog wel langer. Het is een heel fijne groep.”

,,Rik Vermeulen zit me alweer op de hielen. Die ligt volgens mij een potje of dertig achter. Ik ga het zo lang mogelijk verdedigen.”

Dat De Goede het record zou gaan verbreken, lag al enige tijd in de lijn der verwachting. De linksback kwam naarmate de strijd verstreek steeds dichterbij Van der Zwet. Zelf was De Goede er naar eigen zeggen niet echt mee bezig, maar tegelijkertijd ontkwam hij er ook niet aan.
,,Je wordt er natuurlijk wel aan herinnerd door clubmensen. Die spreken je dan aan en vertellen hoeveel wedstrijden ik nog moest. Ik wist natuurlijk bij het ingaan van het nieuwe seizoen dat het goed mogelijk was dat ik het record zou gaan halen.”

Nu het zover is, verwacht De Goede niet al teveel toeters en bellen. Volgende week als het record daadwerkelijk in zijn bezit komt, komen er wat mensen uit zijn naaste omgeving. ,,Er komen wat jongens die banden hebben met zowel Odin als mij. En natuurlijk wat familie. Dat is leuk, maar misschien hadden zij anders ook wel gekomen.” Van De Goede hoeft FC Lisse niet groots uit te pakken. ,,Een paar maanden geleden heb ik bij mijn 250e wedstrijd een mooi canvasdoek gekregen. Dat wordt gewaardeerd, dat zeker. Maar ik verwacht niets en zit ook niet echt op cadeautjes te wachten.”

‘Zo lang mogelijk op niveau’
De Goede is bezig aan zijn zeventiende (!) seizoen bij FC Lisse. Een indrukwekkend aantal, maar er zouden er zomaar nog een paar bij kunnen komen. ,,Ik bekijk het per jaar. Ik voel me nu topfit. We hebben van de week weer testen gedaan, en daar kwam ik weer heel goed uit. Ik heb ook geleerd van jongens die op een bepaalde leeftijd lager zijn gaan voetballen en mij hebben meegegeven: probeer zo lang mogelijk op niveau te blijven spelen. Ik weet ook dat daarin het gevaar schuilt dat je te lang doorgaat. Dat is natuurlijk het allermoeilijkste, het moment kiezen om het voor te zijn. Het zou heel vervelend zijn als de mensen zeggen: die De Goede had een jaar eerder moeten stoppen. Maar zoals ik me nu voel, waarom niet?”

Wat dat betreft geldt Kevin Winter en diens tijdelijke rentree eind vorig seizoen als een inspiratiebron. ,,Maar Kevin is uniek”, vertelt De Goede. ,,En bovendien een heel ander type. Hij kan veel op inzicht en techniek doen. Natuurlijk heb ik dat ook wel, maar in veel mindere mate. Ik moet het ook hebben van mijn fysieke gesteldheid. Dat zal voor mij eerder een probleem worden dan bij Kevin”

Het record mag dan een mooie bekroning voor De Goede’s inspanningen zijn, op zijn lauweren rusten is er niet bij. ,,Er zit er alweer een op mijn hielen: Rik Vermeulen. Hij ligt volgens mij een potje of dertig achter. Ik ga het zo lang mogelijk verdedigen”, sluit De Goede grijnzend af.

Foto: Hans van Duijn


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)