Jaap van Duijn bood na afloop zijn excuses aan ten overstaan van de Rijnvogels-selectie. De aanvaller had tegen de (team)afspraken in een penalty opgeëist. Eigenlijk stond Arno Dijkstra bovenaan het lijstje. Maar op Nieuw Zuid aanleggen voor de winnende in blessuretijd, Van Duijn vond zichzelf de aangewezen man, en niemand anders. Dat de aanvaller vervolgens het hoofd koel hield en voor de winnende 1-2 tekende, zorgde voor een vreugde-explosie in het bezoekende kamp. Vooral bij Van Duijn zelf.

De uitleg in het veld en na afloop aan het journaille liet weinig aan duidelijkheid te wensen over. ,,Er werd geroepen dat Arno ‘m moest nemen”, stelde Van Duijn. ,,Met alle respect voor Arno, hij is een heel goede speler en scoorde vandaag ook weer een heel mooi en belangrijk doelpunt, maar deze bal was voor mij. Ik zei tegen de jongens: hier komt niemand aan.”

Van Duijn trok na zijn goal zijn shirt uit en nam de gele kaart voor lief. De aanvaller vierde zijn feestje en iedereen mocht het weten. ,,Opnieuw”, stamelde Van Duijn, om vervolgens een paar keer het woord wéér in de mond te nemen. Zijn gedachten gingen terug naar ruim een jaar geleden toen hij met Noordwijk de zege kaapte op Nieuw Zuid. Destijds was het de grote Van Duijn-show. Nu was zijn inbreng kleiner en kende hij een aanvankelijk redelijk anonieme invalbeurt. Maar die rake trap in blessuretijd veranderde alles.

,,Het is de tweede keer dat ik bij de winnende goal hier betrokken ben en dat voelt fantastisch”, vertelt Van Duijn, die geen moeite deed om zijn vreugde te verhullen. En waarom zou hij ook, vroeg Van Duijn zich hardop af. ,,Een jaar geleden was het anders, moeilijker. Toen was ik net weg bij Quick Boys. Ik hoef niemand uit te leggen wat Quick Boys voor mij betekent. Iedereen weet dat de club voor mij op nummer één staat. Maar ik heb een carrière en voetbal verder, nu als speler van Rijnvogels. Als je dan in de laatste minuut de winnende bij je oude club maakt, dan maakt het wat los. Ik vind het debiel als je dan niet zou mogen juichen.”

ampongBright Ampong speelde een sterke wedstrijd en versierde de strafschop waaruit Van Duijn de winnende maakte

Het applaus dat Van Duijn bij zijn entree van het thuispubliek kreeg, veranderde na zijn winnende doelpunt in spreekkoren. Maar de hoofdrolspeler had daar geen problemen mee. ,,Ik weet dat het emotioneel vervelend kan zijn als je op het laatste moment verliest. Achter het doel, bij de fanatieke aanhang, staan veel vrienden van mij. Puur uit respect heb ik bij de dug-out van Rijnvogels gejuicht en niet aan hun kant. Natuurlijk heb ik wel gehoord wat er gezongen werd, maar ik weet ook dat het voor een groot gedeelte sarcasme en lolligheid was. Er zullen er vast een paar bijzitten die het menen, maar daar heb ik schijt aan.”

Van Duijn was niet de enige bij Rijnvogels die zijn geluk niet op kon. Coach Hein van Heek straalde van oor tot oor. ,,Dit is fantastisch, vooral na vorig seizoen toen we hier alle hoeken van het veld te zien kregen.” Nu een jaar later zijn de verhoudingen genivelleerd. Als Louis van Gaal op de tribune had gezeten, had hij daarom zomaar de vraag kunnen stellen: ,,Is Quick Boys minder geworden of Rijnvogels zoveel beter.”

,,Ik zei: je hoeft geen sorry te zeggen als je die bal er gewoon in hebt geschoten. Maar de volgende is gewoon weer voor Arno.”

Bij Quick Boys zat de sleutel tot het succes van vorig seizoen op de tribune. Tijdens de rust werd afscheid genomen van Yordi Teijsse, de topschutter die een weekend vrijaf heeft met Dundee en daardoor zijn oude teamgenoten weer eens aan het werk kon zien.

Ander verhaal
Teijsse zal zich vermoedelijk rot geschrokken zijn. Van het vertrouwen en de geoliede machine van vorig seizoen is weinig meer over. Zijn vervanger Max van Steen deed het overigens niet onaardig. Hij opende de score en had in de tweede helft absoluut een penalty verdiend na een opzichtige duw in de rug. Met 2-0 was het natuurlijk een heel ander verhaal geworden.

Maar feit was dat Quick Boys het onheil over zichzelf afriep door na de 1-0 te stoppen met voetballen. ,,Tot de tachtigste minuut had ik nog wel het gevoel dat we zouden gaan winnen, al was het eigenlijk de gehele wedstrijd tegenhouden”, stelde Anthony Bentem. ,,Ik vond Rijnvogels sterker spelen dan ons, ondanks dat ze weinig kansen creëerden. Maar ze waren wel beter aan de bal. Het was een beetje wachten tot de bal een keer verkeerd zou vallen.”

Dat gebeurde uiteindelijk vier minuten voor tijd toen Dijkstra uit een afgeketste corner fraai raak schot: 1-1. Diezelfde Dijkstra had normaliter in blessuretijd mogen aanleggen voor de winnende, maar het pakte anders uit. Van Heek: ,,Arno staat op nummer één en hij wilde de bal ook hebben. Maar we kregen Jaap niet van de bal af. Jaap heeft excuses gemaakt aan de groep en aan mij. Ik zei: ‘je hoeft geen sorry te zeggen als je die bal er gewoon in hebt geschoten’. Maar de volgende is gewoon weer voor Arno, laat dat duidelijk zijn.”

Quick Boys – FC Rijnvogels 1-2 (1-0). 19. Van Steen 1-0, 86. Dijkstra 1-1, 90+2. Van Duijn 1-2 (strafschop)

Quick Boys: Kuipers, Opoku, Bentem, D. van der. Plas, Groot, J. van der Plas, Mahmoed (84. Driebergen), Sahadewsing, Den Hartog (75. Steemers), Van Steen, Misa-Danso (90+4. De Vreugd)

FC Rijnvogels: Messemaker, Ampong, Wijmer, J. Zandbergen, R. Zandbergen, De Vlugt, Van der Breggen, Van der Stoep (69. Kaya), Havenaar (80. Van Kruistum), Dijkstra, Verhagen (57. Van Duijn)

Interview Jaap van Duijn
[youtube id=”LNb3xKTNvQM” width=”620″ height=”360″]

Samenvatting TV West
[youtube id=”WTeos_ubCVA” width=”620″ height=”360″]


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)