Het is weinig voetballers gegeven. Een dijk van een wedstrijd spelen precies op het moment dat het moet. De een klapt dicht, de ander geniet en haalt juist motivatie uit de ambiance. Martijn Walter behoort tot de laatste categorie. De middenvelder van SJC speelde in het belangrijkste duel uit de clubhistorie een puike wedstrijd. Aan de hand van de 30-jarige voetballer walste SJC in een tweeluik over Rohda Raalte heen en verschafte het zichzelf een ticket naar de Hoofdklasse. En dan nog bescheiden blijven ook: ,,Ja, de eerste helft ging wel lekker.”

De goedlachse Walter geniet hoor- en zichtbaar nog van elke seconde als hij wordt herinnerd aan de wedstrijd in Raalte waar SJC met een 1-3 overwinning de promotie naar de Hoofdklasse bewerkstelligde. De middenvelder legde samen met onder meer Stef van der Zalm de nodige energie in de wedstrijd en zorgde mede daardoor dat de laatste hoop voor Rohda Raalte op een stunt al vroeg in de kiem werd gesmoord. ,,Dat was ook precies ons plan”, legt Walter uit. ,,We wilden in de eerste helft zaken doen om zo Raalte het idee te geven dat er echt niks meer te halen viel. Dat is ook goed gelukt met die 0-2 na een half uur. Ik merkte na rust wel dat ik veel had gegeven in de eerste helft. Ik zat echt stuk.”

Met een 1-2 ruststand en de 3-0 voorsprong uit de thuiswedstrijd leek het tweede bedrijf ‘een feesthelft ‘te worden. Moeder Natuur dacht daar anders over en besloot de hemel open te breken en voegde daar en passant een beetje onweer aan toe. Een kwartier voor het eindsignaal werd de wedstrijd drie kwartier gestaakt. ,,Wel raar eigenlijk”, kijkt Walter daar op terug. ,,Want we wisten dat de promotie naar de Hoofdklasse niet meer fout kon gaan. Dan sta je drie kwartier te wachten op die laatste vijftien minuten. Toen uiteindelijk dat laatste fluitsignaal ging was dat wel lekker hoor. Die ontlading. Zes wedstrijden nacompetitie, dat is niet niks. Hij is binnen, dacht ik!”

Netvlies
De momenten daarna zullen voor elke SJC’er als een roes zijn verlopen. Van feestvreugde op het veld, tot gezang in de kleedkamer. Van een feestelijke busrit tot een warm onthaal in Noordwijk. De beelden staan bij elke speler, trainer of bestuurslid van de Noordwijkse club op het netvlies gegrift. ,,Fantastisch man, zondag was een redelijke rollercoaster”, lacht de middenvelder van SJC. ,,De hele week waren we er met het team al zo ontzettend mee bezig. De groepsapp stond roodgloeiend. Nog steeds. Maar wat duurde de week lang dacht ik eigenlijk steeds. Hoe dichterbij de wedstrijd kwam hoe meer ik die spanning kwijtraakte.”

DSC03178-bewerkt

De spanning kwam wel los bij vele supporters die al jaren de zwart-witte Noordwijkers volgen. Bestuursleden, vaders en moeders. Het water stond sommigen in de ogen. Het was Walter ook niet ontgaan. ,,Dat er mensen emotioneel werden doet mij ook wel wat. Ze lopen elke dag rond op de club en genieten van het succes. Toen we met de bus in Noordwijk terugkwamen zag ik allemaal jeugdleden met fakkels staan. Kippenvel. Daaraan zie je dat SJC een echte familiare club is.”

Rest de selectie van SJC alleen nog het nagenieten van een legendarisch seizoen. Pas daarna gaat de focus op de Hoofdklasse. ,,Even vakantie, en dan snel alweer aan de bak”, vertelt Walter met een lach op zijn gezicht. ,,De Hoofdklasse begint twee, drie weken eerder dan de Eerste Klasse, dus de vakantie is kort. Ik kijk eerst nog even alle filmpjes terug van zondag. Daarna kijken we weer verder. SJC moet het in de Hoofdklasse best ver kunnen schoppen. Er komen natuurlijk twee Hoofdklasses, een Noord en Zuid. Het is nog even afwachten waar wij in terecht komen. Bij Raalte vertelden ze ons dat als wij daar mee hadden gedaan in hun Hoofdklasse, dat we in de top vier zouden spelen. Maargoed, dat is in het oosten van het land, het niveau in het westen ligt over het algemeen net even wat hoger. Wij moeten in ieder geval deze lijn doortrekken en niet bang zijn tegen hoofdklassers.”

Foto’s: Johanna Wever


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Warmunda 20.00Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude