"banner

Het kan zondag zomaar z’n laatste wedstrijd in Hillegom-shirt worden voor Frank de Groot. Althans, dat van het eerste elftal. De ervaren verdediger verruilt na de zomer het prestatievoetbal voor een anonieme rol bij z’n vrienden. Maar echt bezig met zijn afscheid is hij amper. Als kersverse vader van z’n derde kind (de acht weken oude Jax) heeft de 37-jarige voetballer gewoon even andere dingen aan z’n hoofd.

,,Het zijn andere tijden in m’n leven”, bemerkt de routinier. ,,Al besef ik wel degelijk dat ik aan mijn laatste potten bezig ben. Maar dan nog, volgend jaar voetbal ik gewoon lekker in een vriendenelftal, alleen het prestatiegerichte en het niveau gaat er een beetje vanaf. Ik moet ook wel zeggen dat ik bij mezelf merk dat het allemaal niet zo makkelijk meer gaat in het veld.”

,,Om als degradant afscheid te nemen van Hillegom, had ik echt zonde gevonden.”

Voor De Groot kan zondag en anders over een paar weken een einde komen aan een prachtige carrière in de Bollenstreek. Vooral in z’n jaren bij Ter Leede maakte de verdediger furore. In 2014 keerde hij als 32-jarige routinier terug bij de club uit z’n woonplaats. Vijf jaar later had op de Boshuizerkade tegen FC Boshuizen z’n loopbaan voorbij kunnen zijn. Totdat teamgenoot Jeroen Dedel vijf minuten voor tijd de ploeg voor directe degradatie behoedde en de nacompetitie in schoot (1-2).

,,Om als degradant afscheid te nemen van Hillegom, had ik echt zonde gevonden. Sowieso had ik het jaar van tevoren heel anders ingeschat. We kwamen vorig seizoen al uit een heel moeizaam jaar. Ik wilde nog een seizoen knallen met dit team. Ik had en heb namelijk het idee dat wij absoluut Eerste Klasse waardig zijn. We hebben alleen niet laten zien wat we kunnen.”

Verschil
Volgens De Groot was het verschil tussen de trainingen en de wedstrijden vaak bijzonder groot. Daar waar er doordeweeks een goed niveau werd gehaald, kwam dat er op de zondag regelmatig niet uit. ,,Ik denk dat het iets te maken heeft met het wel of niet creëren van een veilige omgeving. In de wedstrijden laten we het niet zien en zie je dat jongens het moeilijk hebben om hun niveau te halen als er druk op staat.”

Ook zondag tegen Boshuizen ging het lastig, maar won Hillegom uiteindelijk wel. Die overwinning was hard nodig omdat concurrent NVC, dat de laatste wedstrijden steevast verloor, ook ineens drie punten pakte tegen DSOV. Bij verlies of gelijkspel was Hillegom gedegradeerd.

,,Tot deze week had ik nog nooit gehoord van SCH.”

,,Echt bizar. Die laatste goal van Dedel was in mijn ogen ook een vette overtreding. Maar de scheidsrechter liet doorspelen. Daarvoor had FC Boshuizen al een paar dikke kansen gemist. Als ze die hadden gemaakt, was het voor ons nu gewoon klaar geweest.”

Met het plaatsen voor de nacompetitie is er aan het seizoen van Hillegom en die van De Groot nog een verlenging gegeven. Zondag start de ploeg tegen SCH’44. Een totaal onbekende voor de verdediger. ,,Tot deze week had ik nog nooit gehoord van SCH. Het enige dat ik gezien heb, is dat ze in een goede vorm steken. Verder horen we deze week wel van de trainer wat we ervan kunnen verwachten.”

Assendelft
Mocht Hillegom winnen, dan kan het in de tweede ronde uitkomen tegen Assendelft. De ploeg die vorig jaar verstek liet gaan in de nacompetitie vanwege het overlijden van een erelid van die club. Volgens de Noord-Hollanders was Hillegom akkoord met het uitstel van de wedstrijd, maar stak toenmalig trainer Arend Jan Kranenburg daar een stokje voor. De KNVB besloot daarop de vastgestelde datum van 1 juli 2018 aan te houden als speeldatum, waarop Assendelft niet kwam opdagen.

,,Laten we eerst zondag maar winnen, maar tegen Assendelft spelen zou ik wel mooi vinden. Dan kunnen we alsnog laten zien wat we waard zijn tegen die ploeg. Dat is vorig seizoen zo raar gelopen. Mochten we het halen om tegen hun te spelen, dan hebben we wel wat recht te zetten. Ik vind namelijk dat hoe Assendelft ons toen heeft weggezet, echt niet netjes. Laat ik het daarop houden.”

Foto: Dirk van der Reep

Bekijk ook: ‘Simone vraagt door bij… || Jeroen Dedel ||


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer