Danny de Jel kent bij Katwijk een vliegende start. De Leidschendamse aanwinst speelde zich moeiteloos in de basiself en won met de oranjehemden de eerste drie wedstrijden. ,,Het bevalt op alle gebieden heel goed”, zegt De Jel.

Wie De Jel aan het werk ziet, constateert dat hij een ‘gemaakte’ linksback is. ,,Tot twee jaar geleden was ik een nummer tien. Ook heb ik veel voorin gelopen. Willem den Besten, de trainer van Westlandia, zag in mij een linksback. Dat liep meteen zo lekker, dat ik daar de afgelopen twee seizoenen heb gespeeld. Het klopt dat ik een natuurlijke drang naar voren heb.”

Waar mogelijk probeert De Jel aanvallend zijn steentje bij te dragen. Hij krijgt daarvoor ook de vrijheid. ,,Ik ben zeer tevreden over hoe ik mijn rol kan en mag invullen. Je moet zorgen dat je fit bent en veel meters maakt. We spelen veel via de zijkanten. Dan kan ik eroverheen gaan. Dan maakt het voor mij eigenlijk niet uit of ik linksbuiten ben of linksback.

De Jel is net als Dick Schreuder nieuw op de Krom. De coach heeft indruk op hem gemaakt. ,,Hij is de goede trainer op het juiste moment. Je ziet dat hij zelf op een hoog niveau heeft gevoetbald en ook training heeft gegeven.”

Op 25-jarige leeftijd heeft De Jel al de nodige clubs achter zijn naam. Hij speelde in de jeugd voor ADO Den Haag en Forum Sport en diende als senior Wilhelmus, Voorschoten ’97 en twee periodes Westlandia. ,,Het zijn wel allemaal bewuste stappen geweest, er zat een bepaalde opbouw in. Ik zat heel goed bij Westlandia, een fantastische vereniging, maar als Katwijk komt, dan ga je daar blind voor. Ook al had ik in de Topklasse kunnen gaan spelen.”

Uitstraling

,,Ik baal er niet van dat Katwijk is gedegradeerd, want ik heb bewust voor de club Katwijk gekozen. Of het nu Top- of Hoofdklasse is, de club blijft zijn uitstraling behouden. Het bevalt me hier op alle gebieden heel goed: de accommodatie, de supporters en trainingsfaciliteiten. Alles is heel goed geregeld. Dat zorgt ervoor dat wij op het veld goed kunnen presteren.”

Ook zegt De Jel goed opgevangen te zijn in de spelersgroep. Dat Donny van Oijen – al jaren een belangrijke pion bij Katwijk – zijn neef is, speelt daarin volgens hem geen rol. ,,Ik ben sowieso wel iemand die zich makkelijk aanpast.” Samen van Van Oijen, Jeffrey Jongeneelen en reservekeeper Michael de Leeuw carpoolt De Leeuw viermaal per week naar de Krom.

Coach Schreuder toonde zich content met De Jel. Al heeft hij ook een kritiekpunt. De Jel zou volgens hem verbaal wel wat dwingender aanwezig mogen zijn. ,,Ze zijn hier bij Katwijk niet bepaald op hun mondje gevallen. Danny zou zich in dat opzicht juist meer moeten gelden. Maar ik ben tevreden over hem. Hij heeft een goede instelling en een fantastische trap.”

Vertrouwen

Het vertrouwen van de staf ziet De Jel uitbetaald worden in een wekelijkse basisplaats. Hij moet voor de linksachterpositie concurreren met Michael Owel. Dat is gezien de moordende concurrentie op andere posities prima te doen. ,,Op voorhand had ik een gesprek met Cees. ‘Als jij komt, halen we geen andere linksback’, zei hij. Daar heeft Katwijk zich aan gehouden en daar spreekt vertrouwen uit. Nu is het aan mij om het waar te maken.”

Over de doelstelling van Katwijk is De Jel duidelijk: promoveren. ,,Het seizoen is geslaagd als we daarin slagen. Of het nu via een kampioenschap is of via de nacompetitie, maakt niet zoveel uit. Katwijk hoort thuis op het hoogste niveau.”

Naar de derby op 1 november tegen Quick Boys kijkt De Jel reikhalzend uit. ,,De rivaliteit krijg ik natuurlijk wel mee. Bij de derby kan ik me nu nog niet echt een voorstelling maken, maar het wordt ongetwijfeld een hele leuke wedstrijd, met veel man langs de lijn. Dat zijn de duels waarvoor je het als amateurvoetballer doet.”

Foto: Aad de Winter/www.bobkat.nl


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS1-0SJC
Districtsbeker
Hillegom2-4HBC
ROAC0-0Foreholte
Teylingen0-2VUC
Van Nispen (zon.)3-1REMO